suroviny na 4 porcie
- 1 lyžica masla
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1/4 zeleru alebo 3 stopky
- 1 cibuľa
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 bobkové listy
- 10 gúľ čierneho korenia
- 2 kuracie stehná
Knedličky:
- 100 ml mlieka
- 1 lyžica masla
- 1/2 lyžička mletého muškátového orieška
- 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, pažítky a estragónu
- 200 g hladkej múky
- 2 vajcia
- soľ
- korenie
Postup:
- V hrnci so silným dnom rozpustíme maslo. Prihodíme na plátky nakrájaný cesnak, očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler, na drobné kocky nakrájanú cibuľu a veľkú štipku soli. Smažíme za stáleho miešania asi 5 minút. Zelenina bude voňať a zmäkne.
- Zalejeme 1,2 l vody, okoreníme bobkovým listom, korením, pridáme citrónovú šťavu a privedieme do varu.
- Do hrnca vložíme kuracie stehná a varíme všetko na veľmi miernom ohni pod pokrievkou aspoň 90 minút. Potom stehná vyberieme a zavaríme knedličky.
- Vychladnuté mäso oberieme, nakrájame na kúsky asi 2 x 2 cm a vrátime ich do polievky.
Knedličky: Pred koncom varenia polievky začneme pripravovať knedličky.
- Do menšieho kastrólika nalejeme mlieko, pridáme muškátový oriešok a maslo, osolíme a okoreníme.
- Zahrejeme, aby sa maslo rozpustilo. Dáme mimo ohňa a do tekutiny zašľaháme múku, vajce a bylinky - vznikne mäkké cesto. Podľa potreby môžeme pridať ešte trochu múky alebo naopak mlieka.
- Z cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske tenký valček a nožom z neho nasekáme malé halušky, asi 1,5 x 1,5 cm. Tie po jednom hádžeme do vriacej polievky a asi 3 minúty povaríme.
- Polievku podávame ozdobenú zvyšnou nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.