Vyhadzujeme ich všetci. Potraviny končia v odpadkovom koši v domácnostiach, v hoteloch aj v reštauráciách. Ale aj v obchodných reťazcoch, pri samotnej poľnohospodárskej produkcii či pri ich preprave.
„Podľa odhadov Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo skončí ako odpad tretina celosvetovo vyprodukovaných potravín určených na ľudskú výživu, čo predstavuje približne 1,3 miliardy ton za rok,“ upozorňuje občianske združenie Free Food, ktoré sa venuje boju proti plytvaniu s potravinami.
Údaje o potravinovom odpade s radami, ako mu predchádzať, zhrnulo v príručke Ako menej plytvať potravinami, ktorá je dostupná na jeho webovej stránke.
Takmer milión ton v koši

Slovensko nepatrí medzi krajiny, ktorých by sa tento problém netýkal. Práve naopak. Ročne vyprodukujeme 0,86 milióna ton potravinového odpadu.
„Je to na podobnej úrovni ako susedné Maďarsko s dvakrát vyšším počtom obyvateľov,“ konštatuje združenie Free Food.
Plytvanie potravinami predstavuje etický, ekonomický aj ekologický problém. Na jednej strane je miliarda ľudí na celom svete, ktorí trpia podvýživou. Na druhej strane je finančná strata producentov aj spotrebiteľov.