SME
Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Bozkávali sme ho a uctievali. Aká je história chleba na Slovensku?

V minulosti si chleby porovnávali.

(Zdroj: Adobe Stock)

Chlieb je v našich končinách jednoznačne stabilný a tradičný artikel. V minulosti sa považoval za prejav pohostinnosti aj úcty. Všetci dobre poznajú vítanie hostí chlebom a soľou.

Naši predkovia nedovolili, aby chlieb padol na zem, no keď spadol, zdvihli ho a pobozkali. Ako opisuje autor Vojtech Majling v knihe Poklady tradičnej slovenskej kuchyne „chlieb v rodine vždy krájal otec, ale ešte predtým nad ním spravil kríž. Pred konzumáciou sa chlieb vždy pobozkal. Ľudia si tento pokrm veľmi vážili. Bol symbolom života, prejavom úcty k roľníkovi a všetkým, ktorí prispeli k tomu, aby rozvoniaval na stole.“

SkryťVypnúť reklamu

Ľudia, ktorí si vyskúšali domáce kváskovanie, dnes určite minimálne tušia, aké špeciálne je to, keď čerstvý horúci chlieb rozvoniava po celom byte. Hneď má pre nás o niečo väčšiu hodnotu ako ten, ktorý si zvykneme priniesť zabalený v plastovom vrecku z obchodu.

V každej časti Slovenska iný chlieb

Súvisiaci článok Kváskovanie je alchýmia, ktorú zvládnete aj doma Čítajte 

Najstaršou formou chleba bol nekvasený posúch plochého tvaru. Pripravoval sa z hrubej múky a postrúhaných zemiakov. Vďaka kvasu sa stal chutnejším a stráviteľnejším. Pripravoval sa z viacerých druhov múky, no gazdinky používali najčastejšie ražnú a jačmennú múku.

Na juhu mali v komore najčastejšie pšeničnú múku, v hornatých a chudobnejších oblastiach ovsenú. V každej časti Slovenska sa pritom chlieb piekol inak a nešlo len o typ múky.

Na Orave si gazdiné piekli chlieb samy doma a potom jedna druhú navštevovali, aby sa pozreli, čo sa tej druhej podarilo. Piekol sa v murovanej peci z kameňa, neskôr z tehál, ktorá bola umiestnená v kuchyni.

SkryťVypnúť reklamu

Aj na Horehroní mali pece. Na overenie správnej teploty na pečenie sa pri miesení chleba kúsok cesta odtrhol, roztľapkal, potrel vodou, posypal rascou a osolil. Takto sa vložil do pece. Keď bol upečený, mohol prísť na rad chlieb. Na „skúšobné“ osúchy už čakali deti.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C7FER na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M7FER na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  2. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  3. Ako sa mení dynamika firiem?
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Po Slovensku na motorke
  2. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  3. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  4. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  6. Behind every successful business lies a set of skilled people
  7. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  8. Ako sa mení dynamika firiem?
  9. Hudbou proti holorubom.
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 20 278
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 547
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 456
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 775
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 679
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 152
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 314
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 329
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 603
  10. Slovensko v operácii Barbarossa 4 341
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner pred súdom v kauze Kuciak.

Prípad vraždy Jána a Martiny posúdi Najvyšší súd.


a 1 ďalší 11 h
Minister Mikulec a Robert Fico.

Minister vnútra má podporu vlády.


a 3 ďalší 2 h