SME
Nedeľa, 6. december, 2020 | Meniny má MikulášKrížovkyKrížovky

Kuchári naň nedajú dopustiť, lekári tiež. Ako využiť silu cesnaku?

Veľmi zdravý je aj čierny cesnak.

(Zdroj: Pexels.com)

Najzdravší je surový, aj keď si to pýta svoju daň v podobe následného zápachu z úst.

Jeho liečivé účinky však ľudstvo využíva viac ako 5000 rokov a práve v prechodnom období, keď je naša imunita skúšaná rôznymi vírusmi a baktériami, je viac než vhodným doplnkom v strave a prírodným antibiotikom.

Cesnak posilňuje imunitu, pôsobí protizápalovo, pomáha v udržiavaní zdravého kardiovaskulárneho systému, jeho antibakteriálne vlastnosti dokonca zlepšujú stav pleti a vlasov a okrem toho výrazne vylepšuje chuť jedla.

Skryť Vypnúť reklamu

Surový a smradľavý

Cesnak nemožno považovať za surovinu, ktorú by väčšina domácností nevlastnila. Poruke ho máme snáď vždy.

Súvisiaci článok Kráľovská farba na tanieri. Prečo by ste mali vyskúšať fialové zemiaky? Čítajte 

Surový cesnak môžeme konzumovať nakrájaný na hrianke s maslom a soľou. Je to klasika, ktorú si dopraje nejeden z nás v čase jesene či zimy, či už ako prevenciu, alebo ako liečbu nachladnutia.

Charakteristickú arómu cesnaku spôsobujú silice, ktoré sa uvoľňujú pri narušení bunečnej steny a na vzduchu oxidujú.

Preto je dobré čerstvý cesnak pred zjedením okysličiť. Napríklad nakrájať ho na menšie kúsky alebo pretlačiť cez lis.

Ostrú chuť cesnaku zmiernite zmiešaním s medom, ktorý je tiež prospešný pri nachladnutí. Ak je váš žalúdok na čerstvý cesnak citlivý, zajedzte ho napríklad chlebom a nekonzumujte ho večer.

Čerstvý cesnak je najlepšie skladovať na chladnom tmavom mieste, ideálne v komore.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak chcete čerstvý cesnak udržať čo najdlhšie „ako nový“, môžete ho uložiť v sklenených fľašiach v chladničke. Stačí strúčiky ošúpať, vložiť do fliaš, zaliať vínnym octom a uložiť do chladničky na dva dni. Potom fľaše s cesnakom vyberte, vylejte ocot a cesnakové strúčiky zalejte olivovým olejom až po vrch fľaše. Takto naložený cesnak môžete skladovať v chladničke a použiť podľa potreby.

Konzumovať ho však môžete aj v iných, znesiteľnejších formách ako len v surovom stave.

Pečený cesnak

Menej tradičné, no o to zaujímavejšie je využitie pečeného cesnaku. Pečením stratí cesnak svoj nepríjemný ostrý charakter a získa sladkastú orieškovú chuť. Vďaka tomu je lepšie stráviteľný, čo ocenia ľudia, pre ktorých je čerstvý cesnak príliš ťažký na žalúdok.

Súvisiaci článok Paradajkovo-cesnakový koláč z lístkového cesta Čítajte 

Pečený cesnak si môžete natrieť napríklad rovno na hrianky, ale má oveľa širšie využitie. Len pozor na množstvo. Aj pečený cesnak dokáže znižovať tlak a po zjedení veľkého množstva vám môže byť ťažko alebo sa vám zatočí hlava.

Skryť Vypnúť reklamu

Dochutíte ním polievky či omáčky, výborne sa hodí na ozvláštnenie obyčajnej zemiakovej kaše, ale aj do nátierok, cícerového hummusu alebo na prípravu domácej majonézy. Hotový pečený cesnak vám vo vzduchotesnej nádobe v chladničke vydrží jeden až dva týždne.

Čierny cesnak

O čiernom cesnaku niektorí hovoria ako o fermentovanom. Nie je to však celkom tak. Vzniká skôr veľmi dlhým pečením na nízkej teplote.

Doma sa takto pripraviť dá, nie je to však vôbec jednoduché. Odborníci, ktorí sa jeho výrobou zaoberajú, používajú náročnejšie technologické postupy. Klasický cesnak sa necháva v špeciálnej komore so stabilnou vlhkosťou a teplotou medzi 60 a 77 stupňami.

Takéto podmienky dokáže v bežnej domácnosti zabezpečiť málokto. Najmä, keď musia trvať 60 - 90 dní, ako to je pri príprave čierneho cesnaku. Pri tejto teplote sa cesnak pomaly pečie a získava čoraz tmavší odtieň.

Skryť Vypnúť reklamu

Tento biologický enzymatický proces výrazne mení konzistenciu, farbu aj pach cesnaku. Chuť je sladkastá, niekomu pripomína dokonca pečené slivky či balsamico a nedráždi žalúdok.

V tejto podobe je tiež veľmi zdravý, obsahuje veľké množstvo antioxidantov a vitamíny A, B1, B2, B3, B5, B6 a C či minerály – jód, vápnik, železo, selén, horčík, draslík, fosfor, zinok, sodík a mangán. Na trhu je dostupný aj vo forme čiernych strúčikov, je spracovaný aj do kapsúl vo vitamínových doplnkoch alebo ako pasta či prášok.

Fermentovaný

Cesnak možno aj fermentovať. Znásobíte tým jeho vlastnosti a zároveň bude ľahšie stráviteľný. Strúčiky cesnaku (asi 12 ks) ošúpte, no tak, aby ste neporušili ich povrch.

V celku ich vložte do pohára, zalejte filtrovanou vodou alebo jablčným octom a pridajte dve polievkové lyžice morskej soli.

Skryť Vypnúť reklamu

Jablčný ocot pridáva probiotický efekt a vytvára prostredie, v ktorom dokážu prospešné baktérie prežiť dlhšie. Pri izbovej teplote nechajte zatvorenú fľašu stáť 3 - 4 týždne, potom ju presuňte na chladné miesto.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  3. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  4. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  5. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  6. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  7. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  8. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  10. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 870
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 11 364
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 833
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 641
  5. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 9 498
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 448
  7. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu 9 416
  8. Aká je chémia vôní 9 075
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 824
  10. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť 8 817
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Judit Polgárová patrila medzi desať najlepších šachistov sveta. Dosiaľ ju neprekonala žiadna žena.
AUTORSKÁ STRANA MICHALA HAVRANA

Vybrané postavy slovenského covidového betlehema (píše Michal Havran)

Všetci vieme, že situácia je náročná.

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Zoja a súmrak sovietskeho mýtu o Veľkej vlasteneckej

Pohodlné pravdy o druhej svetovej vojne sa začínajú rozpadávať aj v Rusku.

Vstup do múzea Zoji Kosmodemianskej v Petriščeve.

Zápas roka? Vémola ho ukončil už v prvom kole

Baba Jaga vydržal iba dve minúty.

Karlos Vémola - Václav Mikulášek. MMA Terminátor vs. Baba Jaga LIVE dnes v Oktagon 19.

Neprehliadnite tiež

Mária Čírová: Želala by som si, aby ženy ťahali za jeden povraz

So speváčkou o Vianociach, kariére, pôrode aj pandémii.

Vianočná súťaž: Hrajte o kozmetické balíčky aj elektroniku

Darčeky pod stromček pre vás máme už teraz!

Ženy si holia celú tvár. Je to bezpečná a potrebná procedúra?

Vlogerky o depilácii tváre hovoria už roky.

Ilustračné foto