SME
reklama

Kuchári naň nedajú dopustiť, lekári tiež. Ako využiť silu cesnaku?

Veľmi zdravý je aj čierny cesnak.

(Zdroj: Pexels.com)

Najzdravší je surový, aj keď si to pýta svoju daň v podobe následného zápachu z úst.

Jeho liečivé účinky však ľudstvo využíva viac ako 5000 rokov a práve v prechodnom období, keď je naša imunita skúšaná rôznymi vírusmi a baktériami, je viac než vhodným doplnkom v strave a prírodným antibiotikom.

Cesnak posilňuje imunitu, pôsobí protizápalovo, pomáha v udržiavaní zdravého kardiovaskulárneho systému, jeho antibakteriálne vlastnosti dokonca zlepšujú stav pleti a vlasov a okrem toho výrazne vylepšuje chuť jedla.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Surový a smradľavý

Cesnak nemožno považovať za surovinu, ktorú by väčšina domácností nevlastnila. Poruke ho máme snáď vždy.

Súvisiaci článok Kráľovská farba na tanieri. Prečo by ste mali vyskúšať fialové zemiaky? Čítajte 

Surový cesnak môžeme konzumovať nakrájaný na hrianke s maslom a soľou. Je to klasika, ktorú si dopraje nejeden z nás v čase jesene či zimy, či už ako prevenciu, alebo ako liečbu nachladnutia.

Charakteristickú arómu cesnaku spôsobujú silice, ktoré sa uvoľňujú pri narušení bunečnej steny a na vzduchu oxidujú.

Preto je dobré čerstvý cesnak pred zjedením okysličiť. Napríklad nakrájať ho na menšie kúsky alebo pretlačiť cez lis.

Ostrú chuť cesnaku zmiernite zmiešaním s medom, ktorý je tiež prospešný pri nachladnutí. Ak je váš žalúdok na čerstvý cesnak citlivý, zajedzte ho napríklad chlebom a nekonzumujte ho večer.

Čerstvý cesnak je najlepšie skladovať na chladnom tmavom mieste, ideálne v komore.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak chcete čerstvý cesnak udržať čo najdlhšie „ako nový“, môžete ho uložiť v sklenených fľašiach v chladničke. Stačí strúčiky ošúpať, vložiť do fliaš, zaliať vínnym octom a uložiť do chladničky na dva dni. Potom fľaše s cesnakom vyberte, vylejte ocot a cesnakové strúčiky zalejte olivovým olejom až po vrch fľaše. Takto naložený cesnak môžete skladovať v chladničke a použiť podľa potreby.

Konzumovať ho však môžete aj v iných, znesiteľnejších formách ako len v surovom stave.

Pečený cesnak

Menej tradičné, no o to zaujímavejšie je využitie pečeného cesnaku. Pečením stratí cesnak svoj nepríjemný ostrý charakter a získa sladkastú orieškovú chuť. Vďaka tomu je lepšie stráviteľný, čo ocenia ľudia, pre ktorých je čerstvý cesnak príliš ťažký na žalúdok.

Súvisiaci článok Paradajkovo-cesnakový koláč z lístkového cesta Čítajte 

Pečený cesnak si môžete natrieť napríklad rovno na hrianky, ale má oveľa širšie využitie. Len pozor na množstvo. Aj pečený cesnak dokáže znižovať tlak a po zjedení veľkého množstva vám môže byť ťažko alebo sa vám zatočí hlava.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dochutíte ním polievky či omáčky, výborne sa hodí na ozvláštnenie obyčajnej zemiakovej kaše, ale aj do nátierok, cícerového hummusu alebo na prípravu domácej majonézy. Hotový pečený cesnak vám vo vzduchotesnej nádobe v chladničke vydrží jeden až dva týždne.

Čierny cesnak

O čiernom cesnaku niektorí hovoria ako o fermentovanom. Nie je to však celkom tak. Vzniká skôr veľmi dlhým pečením na nízkej teplote.

Doma sa takto pripraviť dá, nie je to však vôbec jednoduché. Odborníci, ktorí sa jeho výrobou zaoberajú, používajú náročnejšie technologické postupy. Klasický cesnak sa necháva v špeciálnej komore so stabilnou vlhkosťou a teplotou medzi 60 a 77 stupňami.

Takéto podmienky dokáže v bežnej domácnosti zabezpečiť málokto. Najmä, keď musia trvať 60 - 90 dní, ako to je pri príprave čierneho cesnaku. Pri tejto teplote sa cesnak pomaly pečie a získava čoraz tmavší odtieň.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tento biologický enzymatický proces výrazne mení konzistenciu, farbu aj pach cesnaku. Chuť je sladkastá, niekomu pripomína dokonca pečené slivky či balsamico a nedráždi žalúdok.

V tejto podobe je tiež veľmi zdravý, obsahuje veľké množstvo antioxidantov a vitamíny A, B1, B2, B3, B5, B6 a C či minerály – jód, vápnik, železo, selén, horčík, draslík, fosfor, zinok, sodík a mangán. Na trhu je dostupný aj vo forme čiernych strúčikov, je spracovaný aj do kapsúl vo vitamínových doplnkoch alebo ako pasta či prášok.

Fermentovaný

Cesnak možno aj fermentovať. Znásobíte tým jeho vlastnosti a zároveň bude ľahšie stráviteľný. Strúčiky cesnaku (asi 12 ks) ošúpte, no tak, aby ste neporušili ich povrch.

V celku ich vložte do pohára, zalejte filtrovanou vodou alebo jablčným octom a pridajte dve polievkové lyžice morskej soli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jablčný ocot pridáva probiotický efekt a vytvára prostredie, v ktorom dokážu prospešné baktérie prežiť dlhšie. Pri izbovej teplote nechajte zatvorenú fľašu stáť 3 - 4 týždne, potom ju presuňte na chladné miesto.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 068
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 547
  3. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 16 003
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 987
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 557
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 474
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 975
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 426
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 600
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 662
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 465
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 8 507
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 451
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 389
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 361
  8. Juraj Kumičák: Kolaborant 6 442
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu