SME

Kuchári naň nedajú dopustiť, lekári tiež. Ako využiť silu cesnaku?

Veľmi zdravý je aj čierny cesnak.

(Zdroj: Pexels.com)

Najzdravší je surový, aj keď si to pýta svoju daň v podobe následného zápachu z úst.

Jeho liečivé účinky však ľudstvo využíva viac ako 5000 rokov a práve v prechodnom období, keď je naša imunita skúšaná rôznymi vírusmi a baktériami, je viac než vhodným doplnkom v strave a prírodným antibiotikom.

Cesnak posilňuje imunitu, pôsobí protizápalovo, pomáha v udržiavaní zdravého kardiovaskulárneho systému, jeho antibakteriálne vlastnosti dokonca zlepšujú stav pleti a vlasov a okrem toho výrazne vylepšuje chuť jedla.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Surový a smradľavý

Cesnak nemožno považovať za surovinu, ktorú by väčšina domácností nevlastnila. Poruke ho máme snáď vždy.

Súvisiaci článok Kráľovská farba na tanieri. Prečo by ste mali vyskúšať fialové zemiaky? Čítajte 

Surový cesnak môžeme konzumovať nakrájaný na hrianke s maslom a soľou. Je to klasika, ktorú si dopraje nejeden z nás v čase jesene či zimy, či už ako prevenciu, alebo ako liečbu nachladnutia.

Charakteristickú arómu cesnaku spôsobujú silice, ktoré sa uvoľňujú pri narušení bunečnej steny a na vzduchu oxidujú.

Preto je dobré čerstvý cesnak pred zjedením okysličiť. Napríklad nakrájať ho na menšie kúsky alebo pretlačiť cez lis.

Ostrú chuť cesnaku zmiernite zmiešaním s medom, ktorý je tiež prospešný pri nachladnutí. Ak je váš žalúdok na čerstvý cesnak citlivý, zajedzte ho napríklad chlebom a nekonzumujte ho večer.

Čerstvý cesnak je najlepšie skladovať na chladnom tmavom mieste, ideálne v komore.

SkryťVypnúť reklamu

Ak chcete čerstvý cesnak udržať čo najdlhšie „ako nový“, môžete ho uložiť v sklenených fľašiach v chladničke. Stačí strúčiky ošúpať, vložiť do fliaš, zaliať vínnym octom a uložiť do chladničky na dva dni. Potom fľaše s cesnakom vyberte, vylejte ocot a cesnakové strúčiky zalejte olivovým olejom až po vrch fľaše. Takto naložený cesnak môžete skladovať v chladničke a použiť podľa potreby.

Konzumovať ho však môžete aj v iných, znesiteľnejších formách ako len v surovom stave.

Pečený cesnak

Menej tradičné, no o to zaujímavejšie je využitie pečeného cesnaku. Pečením stratí cesnak svoj nepríjemný ostrý charakter a získa sladkastú orieškovú chuť. Vďaka tomu je lepšie stráviteľný, čo ocenia ľudia, pre ktorých je čerstvý cesnak príliš ťažký na žalúdok.

Súvisiaci článok Paradajkovo-cesnakový koláč z lístkového cesta Čítajte 

Pečený cesnak si môžete natrieť napríklad rovno na hrianky, ale má oveľa širšie využitie. Len pozor na množstvo. Aj pečený cesnak dokáže znižovať tlak a po zjedení veľkého množstva vám môže byť ťažko alebo sa vám zatočí hlava.

SkryťVypnúť reklamu

Dochutíte ním polievky či omáčky, výborne sa hodí na ozvláštnenie obyčajnej zemiakovej kaše, ale aj do nátierok, cícerového hummusu alebo na prípravu domácej majonézy. Hotový pečený cesnak vám vo vzduchotesnej nádobe v chladničke vydrží jeden až dva týždne.

Čierny cesnak

O čiernom cesnaku niektorí hovoria ako o fermentovanom. Nie je to však celkom tak. Vzniká skôr veľmi dlhým pečením na nízkej teplote.

Doma sa takto pripraviť dá, nie je to však vôbec jednoduché. Odborníci, ktorí sa jeho výrobou zaoberajú, používajú náročnejšie technologické postupy. Klasický cesnak sa necháva v špeciálnej komore so stabilnou vlhkosťou a teplotou medzi 60 a 77 stupňami.

Takéto podmienky dokáže v bežnej domácnosti zabezpečiť málokto. Najmä, keď musia trvať 60 - 90 dní, ako to je pri príprave čierneho cesnaku. Pri tejto teplote sa cesnak pomaly pečie a získava čoraz tmavší odtieň.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tento biologický enzymatický proces výrazne mení konzistenciu, farbu aj pach cesnaku. Chuť je sladkastá, niekomu pripomína dokonca pečené slivky či balsamico a nedráždi žalúdok.

V tejto podobe je tiež veľmi zdravý, obsahuje veľké množstvo antioxidantov a vitamíny A, B1, B2, B3, B5, B6 a C či minerály – jód, vápnik, železo, selén, horčík, draslík, fosfor, zinok, sodík a mangán. Na trhu je dostupný aj vo forme čiernych strúčikov, je spracovaný aj do kapsúl vo vitamínových doplnkoch alebo ako pasta či prášok.

Fermentovaný

Cesnak možno aj fermentovať. Znásobíte tým jeho vlastnosti a zároveň bude ľahšie stráviteľný. Strúčiky cesnaku (asi 12 ks) ošúpte, no tak, aby ste neporušili ich povrch.

V celku ich vložte do pohára, zalejte filtrovanou vodou alebo jablčným octom a pridajte dve polievkové lyžice morskej soli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jablčný ocot pridáva probiotický efekt a vytvára prostredie, v ktorom dokážu prospešné baktérie prežiť dlhšie. Pri izbovej teplote nechajte zatvorenú fľašu stáť 3 - 4 týždne, potom ju presuňte na chladné miesto.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 748
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 881
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 368
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 302
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 144
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 832
  7. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 2 767
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 2 448
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 9
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 904
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 538
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 19 168
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 899
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 495
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 952
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 528
  8. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 288
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
SkryťZatvoriť reklamu