SME
Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Kuchári naň nedajú dopustiť, lekári tiež. Ako využiť silu cesnaku?

Veľmi zdravý je aj čierny cesnak.

(Zdroj: Pexels.com)

Najzdravší je surový, aj keď si to pýta svoju daň v podobe následného zápachu z úst.

Jeho liečivé účinky však ľudstvo využíva viac ako 5000 rokov a práve v prechodnom období, keď je naša imunita skúšaná rôznymi vírusmi a baktériami, je viac než vhodným doplnkom v strave a prírodným antibiotikom.

Cesnak posilňuje imunitu, pôsobí protizápalovo, pomáha v udržiavaní zdravého kardiovaskulárneho systému, jeho antibakteriálne vlastnosti dokonca zlepšujú stav pleti a vlasov a okrem toho výrazne vylepšuje chuť jedla.

Skryť Vypnúť reklamu

Surový a smradľavý

Cesnak nemožno považovať za surovinu, ktorú by väčšina domácností nevlastnila. Poruke ho máme snáď vždy.

Súvisiaci článok Kráľovská farba na tanieri. Prečo by ste mali vyskúšať fialové zemiaky? Čítajte 

Surový cesnak môžeme konzumovať nakrájaný na hrianke s maslom a soľou. Je to klasika, ktorú si dopraje nejeden z nás v čase jesene či zimy, či už ako prevenciu, alebo ako liečbu nachladnutia.

Charakteristickú arómu cesnaku spôsobujú silice, ktoré sa uvoľňujú pri narušení bunečnej steny a na vzduchu oxidujú.

Preto je dobré čerstvý cesnak pred zjedením okysličiť. Napríklad nakrájať ho na menšie kúsky alebo pretlačiť cez lis.

Ostrú chuť cesnaku zmiernite zmiešaním s medom, ktorý je tiež prospešný pri nachladnutí. Ak je váš žalúdok na čerstvý cesnak citlivý, zajedzte ho napríklad chlebom a nekonzumujte ho večer.

Čerstvý cesnak je najlepšie skladovať na chladnom tmavom mieste, ideálne v komore.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak chcete čerstvý cesnak udržať čo najdlhšie „ako nový“, môžete ho uložiť v sklenených fľašiach v chladničke. Stačí strúčiky ošúpať, vložiť do fliaš, zaliať vínnym octom a uložiť do chladničky na dva dni. Potom fľaše s cesnakom vyberte, vylejte ocot a cesnakové strúčiky zalejte olivovým olejom až po vrch fľaše. Takto naložený cesnak môžete skladovať v chladničke a použiť podľa potreby.

Konzumovať ho však môžete aj v iných, znesiteľnejších formách ako len v surovom stave.

Pečený cesnak

Menej tradičné, no o to zaujímavejšie je využitie pečeného cesnaku. Pečením stratí cesnak svoj nepríjemný ostrý charakter a získa sladkastú orieškovú chuť. Vďaka tomu je lepšie stráviteľný, čo ocenia ľudia, pre ktorých je čerstvý cesnak príliš ťažký na žalúdok.

Súvisiaci článok Paradajkovo-cesnakový koláč z lístkového cesta Čítajte 

Pečený cesnak si môžete natrieť napríklad rovno na hrianky, ale má oveľa širšie využitie. Len pozor na množstvo. Aj pečený cesnak dokáže znižovať tlak a po zjedení veľkého množstva vám môže byť ťažko alebo sa vám zatočí hlava.

Skryť Vypnúť reklamu

Dochutíte ním polievky či omáčky, výborne sa hodí na ozvláštnenie obyčajnej zemiakovej kaše, ale aj do nátierok, cícerového hummusu alebo na prípravu domácej majonézy. Hotový pečený cesnak vám vo vzduchotesnej nádobe v chladničke vydrží jeden až dva týždne.

Čierny cesnak

O čiernom cesnaku niektorí hovoria ako o fermentovanom. Nie je to však celkom tak. Vzniká skôr veľmi dlhým pečením na nízkej teplote.

Doma sa takto pripraviť dá, nie je to však vôbec jednoduché. Odborníci, ktorí sa jeho výrobou zaoberajú, používajú náročnejšie technologické postupy. Klasický cesnak sa necháva v špeciálnej komore so stabilnou vlhkosťou a teplotou medzi 60 a 77 stupňami.

Takéto podmienky dokáže v bežnej domácnosti zabezpečiť málokto. Najmä, keď musia trvať 60 - 90 dní, ako to je pri príprave čierneho cesnaku. Pri tejto teplote sa cesnak pomaly pečie a získava čoraz tmavší odtieň.

Skryť Vypnúť reklamu

Tento biologický enzymatický proces výrazne mení konzistenciu, farbu aj pach cesnaku. Chuť je sladkastá, niekomu pripomína dokonca pečené slivky či balsamico a nedráždi žalúdok.

V tejto podobe je tiež veľmi zdravý, obsahuje veľké množstvo antioxidantov a vitamíny A, B1, B2, B3, B5, B6 a C či minerály – jód, vápnik, železo, selén, horčík, draslík, fosfor, zinok, sodík a mangán. Na trhu je dostupný aj vo forme čiernych strúčikov, je spracovaný aj do kapsúl vo vitamínových doplnkoch alebo ako pasta či prášok.

Fermentovaný

Cesnak možno aj fermentovať. Znásobíte tým jeho vlastnosti a zároveň bude ľahšie stráviteľný. Strúčiky cesnaku (asi 12 ks) ošúpte, no tak, aby ste neporušili ich povrch.

V celku ich vložte do pohára, zalejte filtrovanou vodou alebo jablčným octom a pridajte dve polievkové lyžice morskej soli.

Skryť Vypnúť reklamu

Jablčný ocot pridáva probiotický efekt a vytvára prostredie, v ktorom dokážu prospešné baktérie prežiť dlhšie. Pri izbovej teplote nechajte zatvorenú fľašu stáť 3 - 4 týždne, potom ju presuňte na chladné miesto.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  5. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  6. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  7. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  8. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  9. Aká je chémia vôní
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 30 499
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 16 398
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 14 970
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 9 353
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 8 859
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 770
  7. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 8 276
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 274
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 999
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 774
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Božidara Turzonovová.
Monika Jankovská.
Veronika Machyniaková.
Stĺpček Osmelené

Prečo nechceme, aby muži nosili ženské róby

Harry Styles rozpútal debatu o mužoch v šatách.

Michaela Žureková