Najzdravší je surový, aj keď si to pýta svoju daň v podobe následného zápachu z úst.
Jeho liečivé účinky však ľudstvo využíva viac ako 5000 rokov a práve v prechodnom období, keď je naša imunita skúšaná rôznymi vírusmi a baktériami, je viac než vhodným doplnkom v strave a prírodným antibiotikom.
Cesnak posilňuje imunitu, pôsobí protizápalovo, pomáha v udržiavaní zdravého kardiovaskulárneho systému, jeho antibakteriálne vlastnosti dokonca zlepšujú stav pleti a vlasov a okrem toho výrazne vylepšuje chuť jedla.
Surový a smradľavý
Cesnak nemožno považovať za surovinu, ktorú by väčšina domácností nevlastnila. Poruke ho máme snáď vždy.

Surový cesnak môžeme konzumovať nakrájaný na hrianke s maslom a soľou. Je to klasika, ktorú si dopraje nejeden z nás v čase jesene či zimy, či už ako prevenciu, alebo ako liečbu nachladnutia.
Charakteristickú arómu cesnaku spôsobujú silice, ktoré sa uvoľňujú pri narušení bunečnej steny a na vzduchu oxidujú.
Preto je dobré čerstvý cesnak pred zjedením okysličiť. Napríklad nakrájať ho na menšie kúsky alebo pretlačiť cez lis.
Ostrú chuť cesnaku zmiernite zmiešaním s medom, ktorý je tiež prospešný pri nachladnutí. Ak je váš žalúdok na čerstvý cesnak citlivý, zajedzte ho napríklad chlebom a nekonzumujte ho večer.
Čerstvý cesnak je najlepšie skladovať na chladnom tmavom mieste, ideálne v komore.
Ak chcete čerstvý cesnak udržať čo najdlhšie „ako nový“, môžete ho uložiť v sklenených fľašiach v chladničke. Stačí strúčiky ošúpať, vložiť do fliaš, zaliať vínnym octom a uložiť do chladničky na dva dni. Potom fľaše s cesnakom vyberte, vylejte ocot a cesnakové strúčiky zalejte olivovým olejom až po vrch fľaše. Takto naložený cesnak môžete skladovať v chladničke a použiť podľa potreby.
Konzumovať ho však môžete aj v iných, znesiteľnejších formách ako len v surovom stave.
Pečený cesnak
Menej tradičné, no o to zaujímavejšie je využitie pečeného cesnaku. Pečením stratí cesnak svoj nepríjemný ostrý charakter a získa sladkastú orieškovú chuť. Vďaka tomu je lepšie stráviteľný, čo ocenia ľudia, pre ktorých je čerstvý cesnak príliš ťažký na žalúdok.

Pečený cesnak si môžete natrieť napríklad rovno na hrianky, ale má oveľa širšie využitie. Len pozor na množstvo. Aj pečený cesnak dokáže znižovať tlak a po zjedení veľkého množstva vám môže byť ťažko alebo sa vám zatočí hlava.
Dochutíte ním polievky či omáčky, výborne sa hodí na ozvláštnenie obyčajnej zemiakovej kaše, ale aj do nátierok, cícerového hummusu alebo na prípravu domácej majonézy. Hotový pečený cesnak vám vo vzduchotesnej nádobe v chladničke vydrží jeden až dva týždne.
Čierny cesnak
O čiernom cesnaku niektorí hovoria ako o fermentovanom. Nie je to však celkom tak. Vzniká skôr veľmi dlhým pečením na nízkej teplote.
Doma sa takto pripraviť dá, nie je to však vôbec jednoduché. Odborníci, ktorí sa jeho výrobou zaoberajú, používajú náročnejšie technologické postupy. Klasický cesnak sa necháva v špeciálnej komore so stabilnou vlhkosťou a teplotou medzi 60 a 77 stupňami.
Takéto podmienky dokáže v bežnej domácnosti zabezpečiť málokto. Najmä, keď musia trvať 60 - 90 dní, ako to je pri príprave čierneho cesnaku. Pri tejto teplote sa cesnak pomaly pečie a získava čoraz tmavší odtieň.
Tento biologický enzymatický proces výrazne mení konzistenciu, farbu aj pach cesnaku. Chuť je sladkastá, niekomu pripomína dokonca pečené slivky či balsamico a nedráždi žalúdok.
V tejto podobe je tiež veľmi zdravý, obsahuje veľké množstvo antioxidantov a vitamíny A, B1, B2, B3, B5, B6 a C či minerály – jód, vápnik, železo, selén, horčík, draslík, fosfor, zinok, sodík a mangán. Na trhu je dostupný aj vo forme čiernych strúčikov, je spracovaný aj do kapsúl vo vitamínových doplnkoch alebo ako pasta či prášok.

Fermentovaný
Cesnak možno aj fermentovať. Znásobíte tým jeho vlastnosti a zároveň bude ľahšie stráviteľný. Strúčiky cesnaku (asi 12 ks) ošúpte, no tak, aby ste neporušili ich povrch.
V celku ich vložte do pohára, zalejte filtrovanou vodou alebo jablčným octom a pridajte dve polievkové lyžice morskej soli.
Jablčný ocot pridáva probiotický efekt a vytvára prostredie, v ktorom dokážu prospešné baktérie prežiť dlhšie. Pri izbovej teplote nechajte zatvorenú fľašu stáť 3 - 4 týždne, potom ju presuňte na chladné miesto.