Na Slovensku stratili jablká po zmene režimu na atraktivite a prevalcovali ich predtým menej dostupné exotickejšie druhy ovocia. Za socializmu pritom jablká neboli také kvalitné, aké môžeme kúpiť dnes.
„V minulosti sa pestovatelia v ovocinárstve držali hesla pestujme lacno a veľa. Kvalita nebola taká podstatná, nekládol sa dôraz na odrody, chuťové vlastnosti. Existovalo len pár odrôd, obrovské sady. Západné trendy sa vyvíjali smerom ku kvalite, sady boli menšie a súkromné,“ spomína Martin Dokupil, odborník v oblasti ovocinárstva.
Zašli sme za ním do sadu v Dunajskej Lužnej, ktorý je vytvorený na princípoch bio pestovania. Zatiaľ je prihlásený do certifikácie a na svoj titul čaká. Spoločnosť, ktorá sad vlastní a prevádzkuje, má neďaleko tohto nového sadu aj pôvodný tradičný sad s nízkymi stromami.
Bio pestovanie

Sad, ktorý má byť v budúcnosti certifikovaný ako bio, otvorili v Dunajskej Lužnej v auguste tohto roka.
„Je v izoláte, obklopený hustou sieťou nad stromami aj v pôde a vytvára tak uzatvorený ekosystém. Stromy sú chránené proti škodcom. Pestujú sa v ňom mnohé odrody rezistentné proti chorobám.
Na starostlivosť o stromy sa využívajú len povolené prírodné látky, napríklad kaolín, ktorý škodcom znemožňuje pohyb a následne párenie a množenie, alebo nimbový olej. Medzi radmi stromov je zasadená tráva a lúčne kvety, aby vznikol priestor pre živočíchy, ktoré sú v sade prirodzené a vytvárajú tak prirodzenú faunu a flóru,“ vysvetlil nám Martin Dokupil počas návštevy sadov.