Okolo päťdesiateho roku života prechádza ženské telo v dôsledku klimaktéria početnými premenami.
Nejde pritom len o prebiehajúcu či blížiacu sa menopauzu, teda ukončenie pravidelného menštruačného cyklu, ale celý rad menších či väčších zmien, ktoré s týmto procesom súvisia.
Potreby, ktoré ženský organizmus v tomto citlivom období má, by sa nevyhnutne mali odraziť aj v spôsobe stravovania. Aké špecifické stravovacie potreby majú ženy po päťdesiatke a aké potraviny by určite mali do svojho jedálnička zaradiť?
Nejde len o chudnutie

Pre mnohé ženy je v dôsledku hormonálnych zmien viditeľným problémom najmä prírastok na váhe a úprava stravy preto zvyčajne smeruje k omedzeniu jedla.
Hoci nadváha či obezita znamená najmä vo vyššom veku množstvo problémov, zníženie počtu kalórií zďaleka nie je jediná a najdôležitejšia zmena, ktorou by jedálny lístok mal prejsť.
Podľa programu Healthy Living výskumného a vzdelávacieho centra The Mayo Clinic by sa ženy po päťdesiatke mali zamerať najmä na tri dôležité oblasti.