"Som dospelá žena a nikdy som nejedla sushi. Nikdy som neochutnala ani avokádo, grapefruit, kuracie krídelká, nakladané uhorky alebo jogurt a, niežeby som vás chcela šokovať, no nikdy som nemala ani šálku kávy. V skutočnosti je zoznam jedál, ktoré som nikdy nejedla, omnoho dlhší než zoznam tých, ktoré som jedla."
Týmito slovami opisuje novinárka Rivkah Lambert Adlerová v príspevku pre Huffington Post svoje zvláštne ochorenie. Celé roky nevedela, že na jej pocit, keď ju pri pohľade na určité jedlá napínalo a nebola schopná ich vložiť do úst, existuje konkrétne pomenovanie.
Jej stav je pritom v medicínskych kruhoch známy, pravda však je, že ide o relatívne novú poruchu príjmu potravy definovanú od roku 2013. Nazýva sa vyhýbavá alebo reštriktívna porucha príjmu potravy (v angličtine má skratku ARFID).
Mnohí ľudia nemusia tušiť, že ňou trpia.
Ľudia nejedia z rôznych príčin, o výzor nejde

Hoci je ARFID častý u detí a mladších ľudí, môže sa prejaviť v akomkoľvek veku a týka sa tak žien, ako aj mužov.
Zjednodušene povedané ide o strach z jedla, pri ktorom predstava žutia, prehĺtania, či dokonca myslenia na trávenie určitej potravy vedie k nepríjemným stavom - človeku stiahne hrdlo, je mu ťažko od žalúdka, napína ho, či dokonca vracia.
Klasifikácia duševných porúch z roku 2013 označuje tri hlavné dôvody, prečo sa ľudia vyhýbajú jedlu:
- strach z negatívnych dôsledkov jedenia (nevoľnosť, vracanie, ale napríklad aj alergická reakcia či obava z udusenia sa),
- slabý apetít alebo nezáujem o jedlo (môžu ich spôsobovať stres a psychické problémy, ale aj rýchle nasýtenie sa z malého množstva jedla či neschopnosť doplniť si dostatočné množstvo živín pri aktívnom životnom štýle),
- vyhýbanie sa jedlu na základe zmyslových charakteristík (teda jedlám s určitou farbou, textúrou či vôňou, jedenie tých istých rovnako pripravených jedál, jedenie jedál iba v určitej forme, napríklad nakrájanej).
Ľudia, ktorí týmto ochorením trpia, teda prijímajú iba obmedzenú škálu potravín, často odmietajú ochutnať nové jedlá, niektoré potraviny zjedia len vtedy, ak sú "zakamuflované" v pripravenom pokrme a problém môžu mať aj s vôňami potravín, či dokonca s nápojmi, keďže niektoré v nich vyvolávajú odpor a nechutenstvo.