Suroviny:
- 1/2 hrnčeka vlašských orechov
- 1/4 hrnčeka drvených sušených ružových lupeňov
- 2 hrnčeky neochuteného gréckeho jogurtu
- 1/2 hrnčeka sušených hrozienok
- 1 hrnček uhorky, ošúpanej, zbavenej jadierok a nasekanej
- 1/4 hrnčeka nasekanej čerstvej mäty
- 1/4 hrnčeka nasekaného čerstvého kôpru
- 1/4 hrnčeka nasekanej pažítky
- soľ
- mleté čierne korenie
- mleté korenie sumac – na ozdobu
- Predhrejte rúru na 175 – 180 °C. Rozprestrite orechy na plech a pečte asi 10 minút, nechajte vychladnúť a nasekajte.
- V malej miske zalejte ružové lupene trochou studenej vody a nechajte asi 20 minút nasiaknuť, kým nezmäknú. Potom sceďte vodu a prebytočnú vodu z listov vyžmýkajte.
- Vo väčšej mise zmiešajte jogurt a studenú vodu. Primiešajte hrozienka, uhorku, mätu, kôpor, pažítku, orechy a ružové lupene. Osoľte a okoreňte.
- Podávajte ozdobené korením sumac alebo ozdobte podľa vlastnej chuti a fantázie.
Autor: Lukáš Miklošovič