Skúšali ste niekedy variť v cudzej kuchyni? Obyčajne je to dvojnásobná fuška v porovnaní s prípravou jedla u seba doma.
Zariadiť kuchyňu prakticky a účelne si vyžaduje dlhšiu úvahu a plánovanie. Neváhajte ich obetovať – kuchyňa je centrom domácnosti a obyčajne predstavuje aj vyššiu investíciu. Jej životnosť by preto mala byť čo najdlhšia.
Existuje niekoľko pravidiel, ktorými sa pri vybavovaní kuchyne oplatí riadiť. Kľúčové je mať v kuchyni veci poruke, aby ste pri varení nemuseli prekonávať zbytočne veľké vzdialenosti medzi pracovnou doskou a chladničkou.
Rozdelenie na tri zóny
Namiesto skladiska oddychová zóna. Poradíme, ako si zútulniť malý balkón ČítajteStačí, keď si napríklad pri plánovaní predstavíte, že si máte vo svojej budúcej kuchyni každé ráno uvariť čaj.
Rýchlovarná kanvica, drez, skrinka na odkladanie hrnčekov a skrinka s potravinami by mali byť v takej dostupnosti, aby ste hneď zrána pri varení teplého nápoja nenachodili sto jarných kilometrov.
Pri plánovaní tejto miestnosti pomáha rozdelenie priestoru na zóny. Tri z nich sú základné a mali by na seba nadväzovať. Prvou je zóna umývania s kuchynským drezom a umývačkou riadu, druhou zónu varenia s varnou doskou a rúrou. Tretia - je zóna zásob, kde budete skladovať potraviny.
Ďalšou je takzvaná pracovná zóna, ktorá spája zónu umývania a zónu varenia. V takzvanej odkladacej zóne budete mať uložené hrnce, servírovacie súpravy, príbory či poháre.