SME

Dvanásť otázok a odpovedí o káve: Pokazí ju vriaca voda, mlieko a cukor?

Baristka Monika Matúšová vysvetľuje, čo je kávová kultúra.

Baristka Monika MatúšováBaristka Monika Matúšová (Zdroj: Zlaté zrnko)

Káva môže mať viac chutí ako víno, závisí však od spôsobu, akým si ju vychutnávame a po akej siahneme. S rozmachom moderných "hipsterských" bistier sa o nej čoraz viac začalo hovoriť, obyčajným konzumentom však toto novodobé poňatie pripomína akýsi kávový snobizmus - mlieko a cukor sa zakazujú a zalievaný "turek" nemá v slušnej kaviarni miesto.

Je to naozaj tak? Ako spoznáme kvalitnú kávu a nájdeme ju aj v bežných obchodoch? Prečo by sme ju nemali zalievať vriacou vodou a ako si ju vychutnať doma čo najlepšie? Na dvanásť otázok o káve odpovedá baristka MONIKA MATÚŠOVÁ.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo je to kávová kultúra?

Súvisiaci článok Naučte sa rozpoznávať kvalitu kávy, ktorú pijete Čítajte 

Je to spôsob, akým si daná lokalita, národ či skupina ľudí vychutnáva kávu. Ide o to, ako a z akej kávy sa nápoj pripravuje. Napríklad na severe sa pije káva filtrovaná, lebo pijú z veľkých šálok, aby si zohrievali ruky.

Na juhu v Taliansku pijú, naopak, espresso, lebo ho potrebujú vypiť rýchlo, aby ich povzbudilo. V USA sa pijú sladké nápoje, rôzne frappé a mliečne kokteily.

A napríklad v Turecku kávu pripravujú v džezve, zomelú ju úplne najemno, zalejú minimom vody a prevaria s cukrom. Dávajú do nej aj rôzne koreniny a taká káva vôbec nechutí ako káva, ktorú poznáme my. Slovensko je v tomto smere niekde v strede, tu sa pije takmer všetko.

Ak by ste chceli niekoho ohúriť, akú kávu by ste mu pripravili?

Najviac môžete ľudí ohúriť tým, keď sa ich veľa pýtate – čo im chutí, akú kávu obyčajne pijú a akú majú predstavu. Na základe môjho pocitu a skúseností potom vyberiem, ktorá by im mohla chutiť. Treba to vždy ušiť na mieru konkrétneho človeka. No celosvetovo najobľúbenejšia je asi oriešková chuť kávy, ktorá nie je ani horká, ani kyslá.

SkryťVypnúť reklamu

Mala by byť ideálna chuť kávy balans medzi horkým, sladkým a kyslým?

Malo by ísť o súhru chutí. Káva ich môže mať až 1500. Žiadna by však nemala byť taká, že cítite iba jednu a už nič iné tam nájsť neviete. Je to aj o umení pražiara, ako kávu upraží. Môže v nej byť aj kyslosť a horkosť, podľa toho, v akej miere ich chce zvýrazniť. Absolútne by tam však nemala byť trpkosť.

Ak je káva nekvalitná alebo sa nezrelé a zrelé plody nevytriedia, prípadne má nejaké chyby, môžete ju cítiť v ústach hore na podnebí. A túto trpkosť alebo nepríjemnú dochuť si ľudia často mýlia s horkosťou alebo kyslosťou. Keď mi niekto hovorí, že nemá rád kyslú kávu, preto nechce robustu, viem, že myslí trpkosť, pretože robusta je v skutočnosti horká.

Líšia sa chuťové preferencie kávy medzi mužmi a ženami?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C75JT na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Káva

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 980
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 598
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 803
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 620
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 285
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 961
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 449
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 120
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Únia sa po odvrátení USA môže posunúť do roly svetovej veľmoci.


22
Harvard je najnovším terčom Trumpa proti zahraničným študentom, ktorí sa zúčastnili na propalestínskych protestoch.

Predtým univerzite už škrtol financie.


5
Michal Konrád v svojej reštaurácii Moozi.

Pred pár mesiacmi si otvoril reštauráciu.


10
Protest Bratislava nie je Moskva, Slovensko je Európa.

O tom, či a kedy sa zo Slovenska stane ruská gubernia, rozhodne strata našej citlivosti.


Pavel Sibyla 5
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 204
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 168
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 493
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 284
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 872
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 725
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 023
  8. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 338
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu