Káva môže mať viac chutí ako víno, závisí však od spôsobu, akým si ju vychutnávame a po akej siahneme. S rozmachom moderných "hipsterských" bistier sa o nej čoraz viac začalo hovoriť, obyčajným konzumentom však toto novodobé poňatie pripomína akýsi kávový snobizmus - mlieko a cukor sa zakazujú a zalievaný "turek" nemá v slušnej kaviarni miesto.
Je to naozaj tak? Ako spoznáme kvalitnú kávu a nájdeme ju aj v bežných obchodoch? Prečo by sme ju nemali zalievať vriacou vodou a ako si ju vychutnať doma čo najlepšie? Na dvanásť otázok o káve odpovedá baristka MONIKA MATÚŠOVÁ.
Čo je to kávová kultúra?

Je to spôsob, akým si daná lokalita, národ či skupina ľudí vychutnáva kávu. Ide o to, ako a z akej kávy sa nápoj pripravuje. Napríklad na severe sa pije káva filtrovaná, lebo pijú z veľkých šálok, aby si zohrievali ruky.
Na juhu v Taliansku pijú, naopak, espresso, lebo ho potrebujú vypiť rýchlo, aby ich povzbudilo. V USA sa pijú sladké nápoje, rôzne frappé a mliečne kokteily.
A napríklad v Turecku kávu pripravujú v džezve, zomelú ju úplne najemno, zalejú minimom vody a prevaria s cukrom. Dávajú do nej aj rôzne koreniny a taká káva vôbec nechutí ako káva, ktorú poznáme my. Slovensko je v tomto smere niekde v strede, tu sa pije takmer všetko.
Ak by ste chceli niekoho ohúriť, akú kávu by ste mu pripravili?
Najviac môžete ľudí ohúriť tým, keď sa ich veľa pýtate – čo im chutí, akú kávu obyčajne pijú a akú majú predstavu. Na základe môjho pocitu a skúseností potom vyberiem, ktorá by im mohla chutiť. Treba to vždy ušiť na mieru konkrétneho človeka. No celosvetovo najobľúbenejšia je asi oriešková chuť kávy, ktorá nie je ani horká, ani kyslá.
Mala by byť ideálna chuť kávy balans medzi horkým, sladkým a kyslým?
Malo by ísť o súhru chutí. Káva ich môže mať až 1500. Žiadna by však nemala byť taká, že cítite iba jednu a už nič iné tam nájsť neviete. Je to aj o umení pražiara, ako kávu upraží. Môže v nej byť aj kyslosť a horkosť, podľa toho, v akej miere ich chce zvýrazniť. Absolútne by tam však nemala byť trpkosť.
Ak je káva nekvalitná alebo sa nezrelé a zrelé plody nevytriedia, prípadne má nejaké chyby, môžete ju cítiť v ústach hore na podnebí. A túto trpkosť alebo nepríjemnú dochuť si ľudia často mýlia s horkosťou alebo kyslosťou. Keď mi niekto hovorí, že nemá rád kyslú kávu, preto nechce robustu, viem, že myslí trpkosť, pretože robusta je v skutočnosti horká.
Líšia sa chuťové preferencie kávy medzi mužmi a ženami?