SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Lokálne potraviny sa vracajú na slovenské stoly. Ako to vyzeralo v minulosti a dnes?

Bryndzové halušky boli kedysi na dennom poriadku.

(Zdroj: Pexels.com)

To, čo kladieme do nákupných tašiek a následne do hrncov, ovplyvňuje nielen chuť jedla, ale aj pestrosť našich jedálnych lístkov, ktoré dnes bývajú často stereotypné a utrpieť tým môže naše zdravie.

Najmä leto pritom praje nákupom lokálnych produktov. Môžeme si dopriať čerstvú zeleninu či ovocie vypestované v našom okolí.

Farmárske potraviny a tradičné suroviny sa v minulých rokoch z našich tanierov vytratili, v súčasnosti však zažívajú návrat.

Ako to vyzeralo v minulosti?

Súvisiaci článok Deväť tipov na slovenské superpotraviny, ak sa chcete stravovať lokálne Čítajte 

V minulosti o vlastné zásoby lokálnych produktov nebola núdza.

SkryťVypnúť reklamu

Ľudia mali zvyčajne hneď za stodolou ovocné stromy, v záhradách rôznu zeleninu a pár políčok s rôznymi plodmi. Niektorí mali aj vlastnú časť pôdy na neďalekom väčšom poli.

Plody si ľudia ukladali do zásob na zimu. Ráno varili hustejšie sýte zeleninové či hubové polievky, do ktorých dávali jednoduché múčne halušky. Varili husté prívarky, piekli chlieb.

Bryndzové halušky boli takmer na dennom poriadku a niektorí si na nich pochutnávali na obed, večeru a potom aj na raňajky. Mohli si to dovoliť, cez deň im dobre vytrávilo pri činnostiach na záhrade. Aj mimo tradičného vidieckeho prostredia predstavovala základ jedálneho lístka polievka, za ktorou nasledovalo hlavné jedlo.

Zora Mintalová Zubercová vo svojej knihe Tradície na Slovensku píše, že "v stredu a v piatok bývali obedy bezmäsité, v ostatné dni nasledoval za mäsitým jedlom zvyčajne aj sladký dezert".

SkryťVypnúť reklamu

Tradičné nedeľné polievky v prostredí miestnej inteligencie a bohatších spoločenských vrstiev sa pripravovali zo sliepky či kuraťa, hovädziny, hovädzích kostí, teľaciny, zajaca či z údenej bravčoviny.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C75Q2 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M75Q2 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 639
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 404
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 076
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 037
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 796
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 663
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 544
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 764
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 658
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 615
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Domáce a tradičné lieky

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Potraviny, Bylinky
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: V prvý deň bol záujem vysoký, na Orave sa opäť tvoria rady už od rána (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 37 911. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 134 obetí.

Na Orave sa tvoria rady už od sobotňajšieho rána.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba i test.

Ilustračné foto.