SME
Pondelok, 14. jún, 2021 | Meniny má VasilKrížovkyKrížovky

Lokálne potraviny sa vracajú na slovenské stoly. Ako to vyzeralo v minulosti a dnes?

Bryndzové halušky boli kedysi na dennom poriadku.

(Zdroj: Pexels.com)

To, čo kladieme do nákupných tašiek a následne do hrncov, ovplyvňuje nielen chuť jedla, ale aj pestrosť našich jedálnych lístkov, ktoré dnes bývajú často stereotypné a utrpieť tým môže naše zdravie.

Najmä leto pritom praje nákupom lokálnych produktov. Môžeme si dopriať čerstvú zeleninu či ovocie vypestované v našom okolí.

Farmárske potraviny a tradičné suroviny sa v minulých rokoch z našich tanierov vytratili, v súčasnosti však zažívajú návrat.

Ako to vyzeralo v minulosti?

Súvisiaci článok Deväť tipov na slovenské superpotraviny, ak sa chcete stravovať lokálne Čítajte 

V minulosti o vlastné zásoby lokálnych produktov nebola núdza.

SkryťVypnúť reklamu

Ľudia mali zvyčajne hneď za stodolou ovocné stromy, v záhradách rôznu zeleninu a pár políčok s rôznymi plodmi. Niektorí mali aj vlastnú časť pôdy na neďalekom väčšom poli.

Plody si ľudia ukladali do zásob na zimu. Ráno varili hustejšie sýte zeleninové či hubové polievky, do ktorých dávali jednoduché múčne halušky. Varili husté prívarky, piekli chlieb.

Bryndzové halušky boli takmer na dennom poriadku a niektorí si na nich pochutnávali na obed, večeru a potom aj na raňajky. Mohli si to dovoliť, cez deň im dobre vytrávilo pri činnostiach na záhrade. Aj mimo tradičného vidieckeho prostredia predstavovala základ jedálneho lístka polievka, za ktorou nasledovalo hlavné jedlo.

Zora Mintalová Zubercová vo svojej knihe Tradície na Slovensku píše, že "v stredu a v piatok bývali obedy bezmäsité, v ostatné dni nasledoval za mäsitým jedlom zvyčajne aj sladký dezert".

SkryťVypnúť reklamu

Tradičné nedeľné polievky v prostredí miestnej inteligencie a bohatších spoločenských vrstiev sa pripravovali zo sliepky či kuraťa, hovädziny, hovädzích kostí, teľaciny, zajaca či z údenej bravčoviny.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C75Q2 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M75Q2 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Hudbou proti holorubom.
  5. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Behind every successful business lies a set of skilled people
  2. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  3. Ako sa mení dynamika firiem?
  4. Hudbou proti holorubom.
  5. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  6. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  7. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 11 707
  2. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 11 005
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 632
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 198
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 040
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 008
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 280
  8. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 6 907
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 915
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 5 695
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Alena Zsuzsová (vpravo) a vľavo v pozadí Marian Kočner.

Najvyšší súd nemusí riešiť celý prípad.


17 h
Riaditeľ národnej protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian.

Bol obvinený zo zneužívania právomoci a prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti.


a 2 ďalší 3 h
Respirátor.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 441 obetí.


a 4 ďalší 13 h