Či už ste sa rozhodli prejsť na vegánsky štýl stravovania, alebo ste iba museli vylúčiť mliečne výrobky zo zdravotných dôvodov, možno ste si kládli otázku, či si ešte niekedy pochutíte na jedlách so syrom alebo na syroch samotných.
Vzdať sa týchto výrobkov je totiž pre mnohých ťažké a starší americký výskum dokonca prišiel so zistením, že syr obsahuje látky, ktoré môžu byť pre ľudský mozog návykové.
Dobrá správa je, že nielen obchody so zdravou výživou, ale už aj klasické supermarkety majú vo svojej ponuke rozličné vegánske "syrové" náhrady. Na trhu sú ich desiatky.
Aj bez kupovaných výrobkov si však na rastlinných syroch môžete pochutiť, stačí si ich vyrobiť doma.
Kupovaný verzus doma vyrobený syr

Mnohí ľudia by sa mohli ohradiť, že už samotné slovné spojenie "vegánsky syr" je nezmysel, keďže pod syrom si predstavujeme najmä produkty vyrobené zo živočíšneho mlieka.
Výrobky dostupné aj v našich obchodoch pritom pozostávajú najmä zo zložiek ako sú voda, kokosový olej, škrob, modifikovaný škrob, soľ, koreniny, farbivá a arómy, vitamín B12.
Niektoré špecifické "syry", ktoré majú napodobňovať napríklad parmezán, halloumi, mozzarellu či grécky syr, obsahujú aj sójové alebo ryžové proteíny, zahusťovadlá, kukuričný škrob alebo ovsenú vlákninu.
Dostupnosť takýchto výrobkov, ktoré nájdete vo forme plátkov, tehál, nátierok aj nastrúhaných syrov, môže byť pre niektorých ľudí lákadlom.