Suroviny:
Na základné cesto –
- 200 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- štipka soli
- 1 citrón
- 100 g masla
- 1 žĺtok
Na krém z bielej čokolády –
- 200 ml šľahačky
- 200 g bielej čokolády
- Do misy preosejeme múku s práškovým cukrom. Pridáme štipku soli a kôru z citrónu. Všetko premiešame.
- Studené tuhé maslo nastrúhame do múčnej zmesi. Pridáme žĺtok a všetko rýchlo spracujeme na cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladničke odpočívať približne dve hodiny.
- Pripravíme si formičky a kúsky odkrojeného cesta vtláčame do nich tak, aby pokryli rovnomerne celé vnútro foriem. Vložíme do rúry a pečieme na 170 stupňoch približne 15 minút do zlatista. Po dopečení ich vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a vyberieme z foriem.
- Medzitým si pripravíme krém. Šľahačku necháme zovrieť, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť približne na 40 stupňov. Čokoládu nasekáme a roztopíme v miske vo vodnom kúpeli. Postupne ju vmiešame do šľahačky a nakoniec premixujeme ponorným mixérom.
- Krém necháme chvíľu vychladnúť, potom ho nalejeme do korpusov a dáme tuhnúť do chladničky. Môžeme ozdobiť orechmi, nasekanými mandľami či karamelom.