SME
Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Mandľový mazanec

Upečte si voňavý kysnutý koláč nielen na Veľkú noc.

(Zdroj: AdobeStock)

Suroviny:

  • 200 g hladkej múky
  • 150 g polohrubej múky
  • 30 g čerstvého droždia
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 žĺtky
  • 100 ml mlieka
  • štipka soli
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • 120 g masla
  • 50 g hrozienok
  • 4 PL rumu
  • 50 g strúhaných mandlí
  • 1 vajce na potretie
  • 30 g mandľových plátkov na ozdobenie
  1. Do veľkej misy preosejeme múku, vytvoríme jamku v strede a rozdrobíme do nej kocku droždia. Zasypeme ju lyžicou cukru a polovicu mlieka vlažnej teploty vylejeme do stredu. Asi 10 minút necháme kysnúť, kým nevznikne v strede „múčnej kopy“ kvások.
  2. Do misy pridáme zvyšný cukor, vanilkový cukor aj soľ. Pridáme žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru a čiastočne prepracujeme. Nakoniec pridáme rozpustené vlažné maslo a všetko ručne vypracujeme do hladkého cesta.
  3. Cesto vytvarujeme do bochníka, posypeme múkou a necháme kysnúť na teplom mieste 60 minút. Do nakysnutého cesta nasypeme hrozienka, ktoré sme predtým namočili v rume a strúhané mandle. Cesto znova spracujeme a necháme kysnúť ďalších 40 minút.
  4. Vykysnutý bochník položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme kysnúť ešte 30 minút.
  5. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Nakysnutý bochník mazanca v strede nastrihneme do kríža nožnicami alebo narežeme nožom. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľovými lupienkami. Vložíme do rúry a pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 160 stupňov a pečieme ďalších 30 minút. Dopečený mazanec skontrolujete vpichnutím špajle, ktorá by mala byť po vybratí suchá.
_novy_riadok_
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  5. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  6. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  7. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  8. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  9. Aká je chémia vôní
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 30 527
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 16 376
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 14 994
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 9 328
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 8 926
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 770
  7. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 8 297
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 277
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 007
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 781
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Angína a zápal mandlí

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Božidara Turzonovová.
Monika Jankovská.
Veronika Machyniaková.
Novak Djokovič a tréner Marián Vajda.