SME
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Mandľový mazanec

Upečte si voňavý kysnutý koláč nielen na Veľkú noc.

(Zdroj: AdobeStock)

Suroviny:

  • 200 g hladkej múky
  • 150 g polohrubej múky
  • 30 g čerstvého droždia
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 žĺtky
  • 100 ml mlieka
  • štipka soli
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • 120 g masla
  • 50 g hrozienok
  • 4 PL rumu
  • 50 g strúhaných mandlí
  • 1 vajce na potretie
  • 30 g mandľových plátkov na ozdobenie
  1. Do veľkej misy preosejeme múku, vytvoríme jamku v strede a rozdrobíme do nej kocku droždia. Zasypeme ju lyžicou cukru a polovicu mlieka vlažnej teploty vylejeme do stredu. Asi 10 minút necháme kysnúť, kým nevznikne v strede „múčnej kopy“ kvások.
  2. Do misy pridáme zvyšný cukor, vanilkový cukor aj soľ. Pridáme žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru a čiastočne prepracujeme. Nakoniec pridáme rozpustené vlažné maslo a všetko ručne vypracujeme do hladkého cesta.
  3. Cesto vytvarujeme do bochníka, posypeme múkou a necháme kysnúť na teplom mieste 60 minút. Do nakysnutého cesta nasypeme hrozienka, ktoré sme predtým namočili v rume a strúhané mandle. Cesto znova spracujeme a necháme kysnúť ďalších 40 minút.
  4. Vykysnutý bochník položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme kysnúť ešte 30 minút.
  5. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Nakysnutý bochník mazanca v strede nastrihneme do kríža nožnicami alebo narežeme nožom. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľovými lupienkami. Vložíme do rúry a pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 160 stupňov a pečieme ďalších 30 minút. Dopečený mazanec skontrolujete vpichnutím špajle, ktorá by mala byť po vybratí suchá.
_novy_riadok_
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  2. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  4. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  5. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  6. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Úprava osobného motorového vozidla
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 518
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 716
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 274
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 999
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 989
  6. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 10 693
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 165
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje 9 754
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 532
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 438
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Angína a zápal mandlí

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Františka Plamínková
Módna prehliadka Victoria's Secret.

Niekoľkominútové energetické tyčinky

Rýchla a zdravá sladkosť vám dodá energiu.

Tekvicové rizoto