SME
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Mandľový mazanec

Upečte si voňavý kysnutý koláč nielen na Veľkú noc.

(Zdroj: AdobeStock)

Suroviny:

  • 200 g hladkej múky
  • 150 g polohrubej múky
  • 30 g čerstvého droždia
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 žĺtky
  • 100 ml mlieka
  • štipka soli
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • 120 g masla
  • 50 g hrozienok
  • 4 PL rumu
  • 50 g strúhaných mandlí
  • 1 vajce na potretie
  • 30 g mandľových plátkov na ozdobenie
  1. Do veľkej misy preosejeme múku, vytvoríme jamku v strede a rozdrobíme do nej kocku droždia. Zasypeme ju lyžicou cukru a polovicu mlieka vlažnej teploty vylejeme do stredu. Asi 10 minút necháme kysnúť, kým nevznikne v strede „múčnej kopy“ kvások.
  2. Do misy pridáme zvyšný cukor, vanilkový cukor aj soľ. Pridáme žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru a čiastočne prepracujeme. Nakoniec pridáme rozpustené vlažné maslo a všetko ručne vypracujeme do hladkého cesta.
  3. Cesto vytvarujeme do bochníka, posypeme múkou a necháme kysnúť na teplom mieste 60 minút. Do nakysnutého cesta nasypeme hrozienka, ktoré sme predtým namočili v rume a strúhané mandle. Cesto znova spracujeme a necháme kysnúť ďalších 40 minút.
  4. Vykysnutý bochník položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme kysnúť ešte 30 minút.
  5. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Nakysnutý bochník mazanca v strede nastrihneme do kríža nožnicami alebo narežeme nožom. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľovými lupienkami. Vložíme do rúry a pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 160 stupňov a pečieme ďalších 30 minút. Dopečený mazanec skontrolujete vpichnutím špajle, ktorá by mala byť po vybratí suchá.
_novy_riadok_
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  8. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  2. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  5. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  6. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  8. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  9. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  10. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 11 053
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 062
  3. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 870
  4. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 805
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 554
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 323
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 905
  8. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 7 869
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 270
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 371
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu