Epidémia ovplyvnila a v mnohých smeroch zmenila život takmer každého z nás. Pre väčšinu ľudí je veľkou zmenou povinný home office, prerušené školské povinnosti a najmä karanténa.
Práve s niekoľko týždňov či mesiacov trvajúcim pobytom doma môže súvisieť aj zmena stravovania, ktoré môže vyústiť do prejedania sa a priberania.
Ako a prečo podliehame v krízových situáciách nezdravým pochúťkam a ako sa môžeme prejedaniu vyhnúť?
Prejedanie sa kvôli stresu
Tendencia jesť v stresových a nepríjemných situáciách nezdravé a vysoko energetické jedlá je do istej miery pochopiteľná.
Stres, ktorý toto náročné obdobie sprevádza, vedie k zvýšenej hladine hormónu kortizol. Ten je okrem iného zodpovedný za hlad a chuť na sladké.
Cukry, ktoré na základe tejto potreby telo príjme, pomáhajú vytvárať dopamín, teda neurotransmiter zodpovedný za upokojenie sa a pocit spokojnosti.
Napriek tomu, že ide o logickú reakciu nášho tela na stres, nemožno jedenie čokoládových tyčiniek vnímať ako prospešnú vec.