Sacharidy sú kľúčové pre správne fungovanie tela a predstavujú najmä hlavný zdroj energie. Ich priveľké zastúpenie v strave však môže mať za následok premenu a ukladanie do tukových zásob, ale aj rýchle výkyvy energie.

V prípade, že si chce človek vychutnať menší snack medzi hlavnými jedlami, obvykle siahne po niečom, čo obsahuje jednoduché a nie komplexné sacharidy, ktoré sú pre telo dôležitejšie.
Preto nezaškodí, ak si človek v priebehu dňa pre zmenu vyberie aj také občerstvenie, ktoré je skôr nízkosacharidové.
Definícia nízkosacharidových jedál sa pritom nedá zovšeobecniť, závisí skôr od pohľadu človeka a od toho, ako sa bežne stravuje, akú má hmotnosť a či má nejaké diétne ciele.
Ako príklad teda uveďme potraviny, ktoré majú na sto gramov menej ako desať gramov sacharidov. Niektoré z nich vám pritom dokážu zahnať chuť na niečo nezdravé, zasýtiť a taktiež vám doplnia makroživiny ako bielkoviny či tuky.