SME
Sobota, 22. február, 2020 | Meniny má Etela

Čokoládové pralinky krok za krokom: Vyrobte si sladký darček doma

Pochádzajú z Belgicka, ich históriu odštartovali kráľovské mandle.

(Zdroj: AdobeStock)

Čokoláda sa ako surovina používa v gastronómii už od nepamäti. Poznali ju už aj starí Mayovia a Aztékovia. V priebehu storočí získala rôzne podoby a chute a pretavila sa aj do obľúbených čokoládových praliniek, z ktorých dnes už poznáme tisícky verzií a môžeme si ich vyrobiť aj doma.

O vzniku čokoládových praliniek koluje množstvo legiend. Ich história je však previazaná najmä s Európou, konkrétne s Francúzskom a Belgickom.

Väčšina odborníkov tvrdí, že pralinky pochádzajú z Belgicka, ktoré je aj dnes čokoládovou veľmocou a počas návštevy tohto mesta nemožno obchody s pralinkami a čokoládovne prehliadnuť.

Článok pokračuje pod video reklamou

Začalo sa to mandľami

Súvisiaci článok Čokolatiérka: Dobrá čokoláda sa neroztápa medzi prstami, ale v ústach Čítajte 

Počiatok praliniek je spájaný najmä s príbehom cukrára menom Plessis-Praslin. Dlho sa mu nedarilo presadiť sa vo svojom odbore.

No jedného dňa sa rozhodol zapáčiť kráľovi Ľudovítovi XV. novým nápadom.

Pripravil si medený kotlík, drevené uhlie, cukor a mandle.

Mandle starostlivo a opatrne upražil, v kotlíku roztopil cukor a vhodil doň mandle. Miešal ich v cukrovej poleve tak dlho, kým nezískali červenkastú farbu a lesk zo skaramelizovaného cukru.

Takéto cukrové mandle potom odniesol do kráľovského zámku v Paríži k vrchnému kráľovskému kuchárovi de Guisinovi. Kráľovi sladké mandle tak zachutili, že si ich objednal na kráľovský stôl na každý deň.

Túto jednoduchú pochúťku nazvali Prasline Louis XV. Nedá sa však hovoriť o pralinkách ako takých. No išlo o ich prapôvodnú podobu.

Neskôr sa mandle začali obaľovať aj v čokoláde alebo sa podrvili a tvorili náplň čokoládových bonbónov, cukrári z nich vyrábali marcipán alebo ich zmiešali s kakaom do nugátu.

Plnená čokoláda

S nápadom vtesnať do čokolády sladkú plnku prišiel belgický cukrár Jean Neuhas mladší začiatkom 20. storočia. Tu už možno hovoriť o skutočných čokoládových pralinkách.

Ešte viac ich spopularizoval cukrár Hugo Asbach. Ten začal plniť bonbóny rôznymi likérmi. Ocenili to najmä dámy vtedajšej spoločnosti. Hovorí sa, že práve ony inšpirovali cukrára k týmto „veselým“ tekutým plnkám.

V tej dobe sa totiž považovalo za neslušné či nedôstojné, aby dámy v spoločnosti a na verejnosti popíjali alkohol. Preto ho Asbach skryl do čokolády. Spojil čokoládu najprv s brandy, a tak nastal veľký „boom“ konzumácie čokoládových bonbónov.

Novú éru čokoládových praliniek započal omnoho neskôr Dominique Persoon, ktorý sa vybral experimentátorskou cestou.

Belgičan pôsobiaci v Antverpách sa vo svojej čokoládovni rozhodol využiť chute nevšedných náplní a čokoládové bonbóny začal plniť čili papričkami či napríklad avokádom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  3. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  4. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  5. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  6. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  7. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  8. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  9. Darujte od srdca pre rozum
  10. Vysoké školy: Ako poslať prihlášku a koľko za ňu zaplatíte?
  1. Tipy na darček pre krstniatko
  2. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  3. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  4. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  5. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  6. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  7. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  8. Ktorá farba je tá tvoja?
  9. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  10. ... viac ako vzdelanie
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 16 051
  2. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 9 242
  3. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 7 020
  4. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 5 694
  5. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 5 618
  6. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 4 952
  7. SME proti extrémizmu na školách 4 809
  8. Darujte od srdca pre rozum 4 694
  9. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 4 502
  10. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 4 469

Téma: Čokoláda

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy zo Sme.sk

Ľubomír Galko a ostatní odídenci zo SaS, ktorí momentálne pôsobia v Demokratickej strane, po tom, ako podporili otvorenie mimoriadnej schôdze.
Stĺpček Petra Schutza

V pamäti zostane len kolaborácia so Smerom

Na takú kombináciu reálií by neprišla ani umelá inteligencia.

Peter Schutz
Píše Zuzana Szatmáry

Dva roky po vražde: My skoro spať musíme, bo sme skoro vstali

Pred zákonom si musíme byť rovní.

Plody argánovníka. Vyrába sa z nich arganový olej.

Neprehliadnite tiež

Harry a jeho manželka Meghan sa vzdali značky Sussex Royal

Výraz sa nebude vyskytovať ani v názve neziskovej organizácie, ktorú plánujú založiť v tomto roku.

Dvojica v stredu oznámila, že sa osamostatní od kráľovskej rodiny 31. marca.
Plody argánovníka. Vyrába sa z nich arganový olej.
Nepečená Snickers torta