SME
Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Čokoládové pralinky krok za krokom: Vyrobte si sladký darček doma

Pochádzajú z Belgicka, ich históriu odštartovali kráľovské mandle.

(Zdroj: AdobeStock)

Čokoláda sa ako surovina používa v gastronómii už od nepamäti. Poznali ju už aj starí Mayovia a Aztékovia. V priebehu storočí získala rôzne podoby a chute a pretavila sa aj do obľúbených čokoládových praliniek, z ktorých dnes už poznáme tisícky verzií a môžeme si ich vyrobiť aj doma.

O vzniku čokoládových praliniek koluje množstvo legiend. Ich história je však previazaná najmä s Európou, konkrétne s Francúzskom a Belgickom.

Väčšina odborníkov tvrdí, že pralinky pochádzajú z Belgicka, ktoré je aj dnes čokoládovou veľmocou a počas návštevy tohto mesta nemožno obchody s pralinkami a čokoládovne prehliadnuť.

Skryť Vypnúť reklamu

Začalo sa to mandľami

Súvisiaci článok Čokolatiérka: Dobrá čokoláda sa neroztápa medzi prstami, ale v ústach Čítajte 

Počiatok praliniek je spájaný najmä s príbehom cukrára menom Plessis-Praslin. Dlho sa mu nedarilo presadiť sa vo svojom odbore.

No jedného dňa sa rozhodol zapáčiť kráľovi Ľudovítovi XV. novým nápadom.

Pripravil si medený kotlík, drevené uhlie, cukor a mandle.

Mandle starostlivo a opatrne upražil, v kotlíku roztopil cukor a vhodil doň mandle. Miešal ich v cukrovej poleve tak dlho, kým nezískali červenkastú farbu a lesk zo skaramelizovaného cukru.

Takéto cukrové mandle potom odniesol do kráľovského zámku v Paríži k vrchnému kráľovskému kuchárovi de Guisinovi. Kráľovi sladké mandle tak zachutili, že si ich objednal na kráľovský stôl na každý deň.

Túto jednoduchú pochúťku nazvali Prasline Louis XV. Nedá sa však hovoriť o pralinkách ako takých. No išlo o ich prapôvodnú podobu.

Skryť Vypnúť reklamu

Neskôr sa mandle začali obaľovať aj v čokoláde alebo sa podrvili a tvorili náplň čokoládových bonbónov, cukrári z nich vyrábali marcipán alebo ich zmiešali s kakaom do nugátu.

Plnená čokoláda

S nápadom vtesnať do čokolády sladkú plnku prišiel belgický cukrár Jean Neuhas mladší začiatkom 20. storočia. Tu už možno hovoriť o skutočných čokoládových pralinkách.

Ešte viac ich spopularizoval cukrár Hugo Asbach. Ten začal plniť bonbóny rôznymi likérmi. Ocenili to najmä dámy vtedajšej spoločnosti. Hovorí sa, že práve ony inšpirovali cukrára k týmto „veselým“ tekutým plnkám.

V tej dobe sa totiž považovalo za neslušné či nedôstojné, aby dámy v spoločnosti a na verejnosti popíjali alkohol. Preto ho Asbach skryl do čokolády. Spojil čokoládu najprv s brandy, a tak nastal veľký „boom“ konzumácie čokoládových bonbónov.

Skryť Vypnúť reklamu

Novú éru čokoládových praliniek započal omnoho neskôr Dominique Persoon, ktorý sa vybral experimentátorskou cestou.

Belgičan pôsobiaci v Antverpách sa vo svojej čokoládovni rozhodol využiť chute nevšedných náplní a čokoládové bonbóny začal plniť čili papričkami či napríklad avokádom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  8. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  9. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  10. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 771
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 882
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 687
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 767
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 716
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 15 053
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 14 188
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 522
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 185
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 924
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Čokoláda

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Plošné testovanie na Covid-19 v Bratislave.
Ľudia čakajú na plošné testovanie v Bratislave.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Testovanie nie je hlasovanie, dajte sa otestovať

Je dôležité, aby štát dokázal otestovať všetkých, ktorí chcú byť zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.

Neprehliadnite tiež

Ľudovít Winter

Detská psychologička o šikane: Západné krajiny hovoria o epidémii šikanovania

Šinková vraví, že chlapci sú šikanovaní častejšie.

Dokument Neviditeľná odhaľuje drsné zlyhania pôrodníctva. Zase

Režisérka Maia Martiniak odhalila, ako vyzerá trauma žien.

Záber z filmu Neviditeľná (Unseen) 2020

Autorka dokumentu o pôrodoch: Ak by som v nemocnici zasiahla, už by ma tam nepustili

Režisérka Maia Martiniak nakrútila film o pôrodnej traume.

Režisérka Maia Martiniak.