Cukor je pohonná látka pre náš organizmus, no môže byť aj narušiteľom nášho zdravia. Platí preň obľúbená formulka – dobrý sluha, ale zlý pán.
Okrem toho, že jeho nadmerný príjem v strave vedie k rozličným problémom, ako sú ťažkosti s trávením, zubný kaz, nadváha či cukrovka II. typu, má negatívny dosah aj na náš spánok.
Nekvalitný oddych je pritom súčasťou bludného kruhu. Vedie totiž k ďalšej potrebe dopĺňať energiu cukrami.
Bludný kruh tela a mozgu

Menšia klinická štúdia z roku 2016, ktorú uverejnil časopis Journal of Clinical Sleep Medicine, prišla so zistením, že strava založená na nízkom príjme vlákniny a vysokom príjme nasýtených tukov a cukru má súvislosť s horšou kvalitou spánku.
Ľudia, ktorí sa takto stravujú, spia prerušovane a tiež im dlhšie trvá, kým zaspia.
„Dobrovoľníci z výskumu, ktorých diéta bola založená na väčšom príjme cukru, strávili menej času v hlbokom spánku, v rámci ktorého sú typické pomalé mozgové vlny. Táto fáza spánku je kľúčová pre fyzickú regeneráciu tela a liečebný proces, rovnako ako pre udržanie zdravého metabolizmu a fungovanie imunity,“ vysvetlil na blogu Psychology Today klinický psychológ a člen Americkej akadémie spánkovej medicíny Michael J. Breus.