SME
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Mali by sme sa úplne vzdať polotovarov, radí odborníčka na výživu

Silvia Horecká radí, ako jesť rozumnejšie.

(Zdroj: Petra Bošanská)

Ste známa v prvom rade svojím blogom a konceptom Terapia jedlom, ktorý učí ľudí zdravšiemu stravovaniu. Čo tento koncept presnejšie obsahuje?

Je to vyvrcholenie mojej práce. Celý život sa pohybujem v prostredí gastronómie. Na facebook som pôvodne dávala rôzne nápady, recepty, mixy byliniek, čajov. Ale všetko vo veľmi skrátenej forme.

Nevedela som, akým spôsobom túto tému komunikovať, riešila som to len medzi najbližšími. Neskôr som si na facebooku založila komerčnú stránku, na ktorej mi začala rásť sledovanosť.

SkryťVypnúť reklamu

Blog som rozbehla v roku 2013. Pôvodne mi ho vytvoril kamarát ako darček. No netušila som, že to vyústi do takej obrovskej sledovanosti a fanúšikovskej základne.

V Terapii jedlom sa snažím naučiť ľudí robiť premyslený výber potravín. Prezentujem varenie z jednodruhových potravín s množstvom zeleniny, používanie kvalitných, nie industrializovaných základných potravín, výrobu domácich špecialít na ďalšie využitie pri domácom varení.

Ponúkam na blogu tiež návody s bonusom, teda prípravu jedál tak, aby sa nemyslelo len na ich chuť či vzhľad, ale aby bolo jedlo napríklad nízkokalorické, malo aj protizápalové vlastnosti alebo v ňom boli minimalizované škodlivé zložky na telo človeka.

Lebo pripraviť kvalitné a výživné jedlo v skutočnosti nie je také ťažké.

SkryťVypnúť reklamu

Na Sardínii, kam ste v mladosti odišli, ste sa zoznámili s mediteránskou kuchyňou. Na tú sa v značnej miere zameriavate aj dnes. Čo vás na nej očarilo?

Súvisiaci článok Chcete sa dožiť sto rokov? Deväť krokov, ktoré ponúkajú modré zóny sveta Čítajte 

Zamilovala som sa do nej aj po vedeckej stránke. Spoznala som sa totiž s ľuďmi, ktorí v tom čase robili výskum o dlhovekosti v provincii Ogliastra. Je to náhorná oblasť na Sardínii.

Dnes je to Modrá zóna, jedna z geografických oblastí, v ktorých ľudia žijú najdlhšie a podľa vedcov aj najzdravšie a najšťastnejšie. Tým sa to celé umocnilo.

A keď som sa vrátila do Bratislavy, prinášala som do reštaurácií mojich rodičov nové recepty, otvárali sme nové reštaurácie, kde som sa snažila presadzovať mediteránsku stravu.

V roku 2001 som pomáhala otvárať reštauráciu Robinson. Bola to jedna z prvých kuchýň, kde sa pripravovali ryby a morské špeciality inšpirované mediteránskou a karibskou gastronómiou, otestovali sme si tak trh. No verejnosť na tento koncept ešte nebola pripravená. Jesť ryby typu pražma či morský vlk bolo nevídané.

SkryťVypnúť reklamu

Aj dnes majú ešte ľudia často problém objednať si rybu. No vďaka médiám a sociálnym sieťam už vedia viac. Na druhej strane kvôli rôznym teóriám dnes ryby mnohí odmietajú, lebo sa boja mikroplastov či ťažkých kovov. Svojim spôsobom sa na tom bavím a stále ľuďom vysvetľujem, ako to je a snažím sa eliminovať zbytočnú paniku.

Aj na Slovensku máme ryby. Nie je lepšie jesť tie?

Jeden čas som sa venovala výskumu stavu našich riek. Bohužiaľ, nemáme sa čím chváliť. Máme aj veľmi čisté územia na Slovensku. No tam sa už pstruhy nelovia, pochádzajú z iných zdrojov. Na našom území máme problém s ubúdaním lesov, znečistením.

Napríklad na východnom Slovensku dochádza k veľkému znečisteniu zo starých fabrík, je tam množstvo pretrvávajúcich znečisťujúcich látok v ovzduší, vode aj v pôde a ľudia o tom nevedia. Osobne by som si odtiaľ nekúpila napríklad mak.

SkryťVypnúť reklamu

V pravidlách zdravého stravovania je už teraz strašne veľa obmedzení. Má zmysel sa báť každej suroviny a živiť v sebe takéto obavy?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C6EUC na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M6EUC na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  2. Aj matematika sa dá skrotiť
  3. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  4. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  5. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  10. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 570
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 21 887
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 531
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 165
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 401
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 283
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 020
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 982
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 719
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 609
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Rozhovory z magazínu smeŽeny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Petra Vlhová v prvom kole zdolala Holanďanku Jelinkovú.
Šéf Smeru Robert Fico.
Stĺpček šéfredaktorky

Jankovská usvedčuje Fica, že vedel o Kočnerovi (stĺpček šéfredaktorky)

Pred Jankovskou navštívil Fica Bödör.

Monika Jankovská.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Za Kollára sa musia hanbiť všetci

Boris Kollár sa nikdy nemal stať predsedom parlamentu.

Peter Tkačenko

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Prečo nechceme, aby muži nosili ženské róby

Harry Styles rozpútal debatu o mužoch v šatách.

Michaela Žureková
Meghan Markleová