SME

Mali by sme sa úplne vzdať polotovarov, radí odborníčka na výživu

Silvia Horecká radí, ako jesť rozumnejšie.

(Zdroj: Petra Bošanská)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ste známa v prvom rade svojím blogom a konceptom Terapia jedlom, ktorý učí ľudí zdravšiemu stravovaniu. Čo tento koncept presnejšie obsahuje?

Je to vyvrcholenie mojej práce. Celý život sa pohybujem v prostredí gastronómie. Na facebook som pôvodne dávala rôzne nápady, recepty, mixy byliniek, čajov. Ale všetko vo veľmi skrátenej forme.

Nevedela som, akým spôsobom túto tému komunikovať, riešila som to len medzi najbližšími. Neskôr som si na facebooku založila komerčnú stránku, na ktorej mi začala rásť sledovanosť.

SkryťVypnúť reklamu

Blog som rozbehla v roku 2013. Pôvodne mi ho vytvoril kamarát ako darček. No netušila som, že to vyústi do takej obrovskej sledovanosti a fanúšikovskej základne.

V Terapii jedlom sa snažím naučiť ľudí robiť premyslený výber potravín. Prezentujem varenie z jednodruhových potravín s množstvom zeleniny, používanie kvalitných, nie industrializovaných základných potravín, výrobu domácich špecialít na ďalšie využitie pri domácom varení.

Ponúkam na blogu tiež návody s bonusom, teda prípravu jedál tak, aby sa nemyslelo len na ich chuť či vzhľad, ale aby bolo jedlo napríklad nízkokalorické, malo aj protizápalové vlastnosti alebo v ňom boli minimalizované škodlivé zložky na telo človeka.

Lebo pripraviť kvalitné a výživné jedlo v skutočnosti nie je také ťažké.

SkryťVypnúť reklamu

Na Sardínii, kam ste v mladosti odišli, ste sa zoznámili s mediteránskou kuchyňou. Na tú sa v značnej miere zameriavate aj dnes. Čo vás na nej očarilo?

Súvisiaci článok Chcete sa dožiť sto rokov? Deväť krokov, ktoré ponúkajú modré zóny sveta Čítajte 

Zamilovala som sa do nej aj po vedeckej stránke. Spoznala som sa totiž s ľuďmi, ktorí v tom čase robili výskum o dlhovekosti v provincii Ogliastra. Je to náhorná oblasť na Sardínii.

Dnes je to Modrá zóna, jedna z geografických oblastí, v ktorých ľudia žijú najdlhšie a podľa vedcov aj najzdravšie a najšťastnejšie. Tým sa to celé umocnilo.

A keď som sa vrátila do Bratislavy, prinášala som do reštaurácií mojich rodičov nové recepty, otvárali sme nové reštaurácie, kde som sa snažila presadzovať mediteránsku stravu.

V roku 2001 som pomáhala otvárať reštauráciu Robinson. Bola to jedna z prvých kuchýň, kde sa pripravovali ryby a morské špeciality inšpirované mediteránskou a karibskou gastronómiou, otestovali sme si tak trh. No verejnosť na tento koncept ešte nebola pripravená. Jesť ryby typu pražma či morský vlk bolo nevídané.

SkryťVypnúť reklamu

Aj dnes majú ešte ľudia často problém objednať si rybu. No vďaka médiám a sociálnym sieťam už vedia viac. Na druhej strane kvôli rôznym teóriám dnes ryby mnohí odmietajú, lebo sa boja mikroplastov či ťažkých kovov. Svojim spôsobom sa na tom bavím a stále ľuďom vysvetľujem, ako to je a snažím sa eliminovať zbytočnú paniku.

Aj na Slovensku máme ryby. Nie je lepšie jesť tie?

Jeden čas som sa venovala výskumu stavu našich riek. Bohužiaľ, nemáme sa čím chváliť. Máme aj veľmi čisté územia na Slovensku. No tam sa už pstruhy nelovia, pochádzajú z iných zdrojov. Na našom území máme problém s ubúdaním lesov, znečistením.

Napríklad na východnom Slovensku dochádza k veľkému znečisteniu zo starých fabrík, je tam množstvo pretrvávajúcich znečisťujúcich látok v ovzduší, vode aj v pôde a ľudia o tom nevedia. Osobne by som si odtiaľ nekúpila napríklad mak.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V pravidlách zdravého stravovania je už teraz strašne veľa obmedzení. Má zmysel sa báť každej suroviny a živiť v sebe takéto obavy?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom C6EUC na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Magazín smeŽeny

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: Jedlo
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  2. Zariskoval a poslal k vode Wolt. Prešiel testom lojality
  3. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  4. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  5. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  6. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  7. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni
  8. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  1. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  2. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  3. Zariskoval a poslal k vode Wolt. Prešiel testom lojality
  4. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  5. FameL GmbH: Náhrada škody bez rizika nákladov
  6. Sú prípravky na imunitu len vyhodené peniaze?
  7. Nové átrium aj učebňa. V Pečovskej Novej Vsi investujú do školy
  8. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 13 580
  2. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 8 149
  3. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 5 019
  4. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 5 006
  5. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 4 715
  6. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh 3 500
  7. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 2 256
  8. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 2 209
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Ernest Klotton: Tipy na predsvadobné fotografovanie
  2. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  3. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  4. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  5. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  6. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  7. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  8. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  1. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS 18 075
  2. Ivan Mlynár: Zábava Roberta Fica s riskovaním našich životov neberie konca. 16 538
  3. Dušan Koniar: Puč na Slovensku 15 327
  4. Ján Šeďo: To dopravní inžinieri všetko posr**i ! 12 198
  5. Ivan Mlynár: Je Šutaj Eštok úplný kretén ? Nie, je to génius. Ak to niekto nechápe, je to jeho problém. 10 890
  6. Blanka Ulaherová: Návrat po 46 rokoch 8 205
  7. Elena Antalová: Nehorekujme. Všetko je inak. 7 379
  8. Ivan Mlynár: Žiadať od komunistu Fica, aby povedal o SNP pravdu – misia imposibilná. 6 336
  1. Věra Tepličková: Naša Cecilia, že nie je naša Cecília?
  2. Věra Tepličková: Vírus vraj sa objavil, parlament nám zamoril
  3. Jiří Ščobák: Proč je boj Palestinců konfliktem mezi bohatými a chudými? A co s tím má F*co?
  4. Radko Mačuha: Ficova fotka s Putinom nakoniec nebude zadarmo.
  5. Pavel Macko: Jednanie o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu
  6. Marcel Rebro: Fico, spýtaj sa Putina, ako sa majú príbuzní jeho obetí
  7. Radko Mačuha: Hory majú oči.
  8. Marcel Rebro: Fico v Pekingu: Európsky exot na Putinovej prehliadke
SkryťZatvoriť reklamu