SME

Ako vypestovať klíčky: Rady, informácie a postupy krok za krokom

Vypestujte si vlastnú zásobu vitamínov.

(Zdroj: AdobeStock)

Liečivé účinky klíčkov poznali už starí Číňania pred päťtisíc rokmi. Využívali ich na liečenie kožných a tráviacich ťažkostí či pri ochoreniach a bolestiach svalov.

Pre ázijskú kuchyňu sú klíčky dôležité dodnes a známe sú aj príbehy námorníkov, pre ktorých boli klíčky často jedinou čerstvou obživou, ktorá sa dala jednoducho pestovať a skladovať.

Na poli gastronómie pritom v súčasnosti zažívajú veľký „boom“. Používajú sa v šalátoch, polievkach, v kysnutom ceste či ako dekorácia aj esencia chuti na chlebe s nátierkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo sú klíčky?

Súvisiaci článok Ako si vlastnoručne vyrobiť kompostér do bytu aj na záhradu? Čítajte 

Keď klíčky, teda naklíčené semená, „vykuknú“ spod zeme ako malé zárodky rastliny, tešíme sa z nich, no len málokedy nad nimi uvažujeme ako nad surovinou, ktorú môžeme okamžite konzumovať. Radšej si počkáme, kým sa vyvinie do niečoho väčšieho.

Klíčky sú však samy o sebe zásobárňou vitamínov, minerálov a cenných enzýmov. Keď im poskytneme vzduch, vodu a optimálnu teplotu, začnú sa diať prírodné „zázraky“. V momente klíčenia sa v semienkach hromadí obrovské množstvo energie, ktoré sa kumuluje v klíčkoch.

V rastline dochádza k prírodným chemickým procesom, ktoré robia z klíčkov malé továrne na výrobu energie a menia sa na cennú potravinu.

Jediná polievková lyžica klíčkov pokryje celodennú spotrebu vitamínu C a niekoľko lyžíc denne sa postará o to, aby sme z tela vyplavili škodlivé látky a dodali mu energiu potrebnú na obnovu buniek.

SkryťVypnúť reklamu

Ako pestovať klíčky v skle?

S nakličovaním vám poradia v špecializovaných predajniach, poskytnú vám aj nakličovacie misky, no nič z toho nie je nutnosť a nakličovanie jednoducho zvládnete aj doma a stačí vám zaváracia fľaša s otvormi vo viečku a hrsť semienok.

  • Do zaváraninového alebo nakličovacieho pohára možno vložiť semienka bežných strukovín (mungo, adzuki, cícer, fazuľa, šošovica, hrášok…), obilnín (pohánka, quinoa, pšenica, jačmeň, špalda…) a zelených klíčkov (reďkovka, ďatelina, brokolica, senovka, červená repa, cibuľka…).
  • Začnite tým, že klíčky v nádobe na 12 až 24 hodín namočíte vo vlažnej vode z vodovodu. Potom ich prepláchnite a postarajte sa o to, aby všetka voda odkvapkala.
  • Klíčky musia zostať vlhké, no nesmú stáť vo vode. Preto treba vždy dbať na to, aby z pohára (alebo akejkoľvek misky, ktorú používate) vždy odkvapkala všetka prebytočná voda.
  • Klíčiace semienka treba dva až trikrát denne prepláchnuť vodou, aby sa osviežili a baktérie nemali šancu rozmnožovať sa.
  • Po troch až piatich dňoch môžete zbierať úrodu. Ak založíte s denným posunom niekoľko dávok po sebe, každý deň budete mať pravidelný prísun klíčkov.
  • Skladovať ich môžete v chladničke najviac sedem dní. Pri uložení v chladničke je proces denného premývania veľmi dôležitý.

Ako nakupovať klíčky?

Súvisiaci článok Ružová, čierna či biela. Predražená soľ nemá žiadne benefity Čítajte 

Ak ste v nakličovaní len začiatočníci, začať by ste mali s overenými kvalitnými semienkami. Inak sa klíčenie nemusí podariť. Kupujte surové semienka, nie varené, tie nevyklíčia.

SkryťVypnúť reklamu

Optimálne je hľadať semienka, ktoré neboli vystavené teplu a tepelnej úprave. Mali by byť čerstvé. Aby ste zabezpečili ich kvalitu, nenakupujte vo veľkých množstvách. Ak chcete mať veľa klíčkov, kupujte si semienka v menších množstvách (1 – 2 polievkové lyžice) a častejšie. Na kvalite semienkam pridáva aj vlastnosti ako organickosť.

Takéto semienka neobsahujú pesticídy či iné neželané chemické látky. V princípe môžete vojsť do obchodu s potravinami a kúpiť si tam sušenú šošovicu, je pravdepodobné, že vám vyklíči. No mnoho semienok rôznych rastlín, ktoré sú dovezené z väčšej diaľky, sú umelo ožiarené, aby sa zabránilo ich predčasnému klíčeniu.

V niektorých prípadoch sa teda môžete snažiť ako chcete a semienka vám aj tak nevyklíčia. Najvhodnejšie sú preto semienka špeciálne určené na nakličovanie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na Slovensku nájdete špeciálne internetové obchody, ktoré sa zameriavajú na predaj semienok a pomôcok na nakličovanie. V nich vám poradia, aké klíčky a postupy sú pre vás najvhodnejšie a v začiatočníckej fáze pomôžu naštartovať nakličovaciu prax.

Aby bolo klíčenie bezpečné

Niektorí majú obavy z klíčenia, tie vyplývajú z rôznych negatívnych skúseností ľudí, ktorí si zakúpili klíčky v obchodných reťazcoch. Existujú prípady, keď sa v klíčkoch našli stopy baktérií ako salmonella či e coli.

Prostredie, v ktorom sa klíčky vyvíjajú a uskladňujú je vlhké a teplé. Je preto ideálne aj na množenie baktérií. V komerčnom predaji je takmer nemožné udržať prostredie klíčkov bez výskytu akýchkoľvek patogénov.

Ak si ich už kupujete v obchodoch, kupujte v overených predajniach, ideálne špecializovaných, alebo čerstvé klíčky. Druhou možnosťou je práve domáce pestovanie klíčkov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tak zabezpečíte ich zdravotnú nezávadnosť napríklad aj ich pravidelným premývaním. Aj vtedy, keď ich už naklíčené odložíte do chladničky. Máte kontrolu nad pôvodom semienok, nad rastom klíčkov aj nad tým ako sú uskladnené, kto sa ich dotýkal, s čím prišli do kontaktu a ako dlho už sú na svete.

Ako klíčky prospievajú telu?

  • Nakličovaním vie ľudské telo prijať mnohonásobne viac enzýmov ako pri konzumácii dospelej zeleniny,
  • klíčky tiež obsahujú oveľa väčšie množstvo bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov ako dospelá plodina,
  • klíčky zo šalátových rastlín ako rukola, žerucha, horčica alebo ďatelina obsahujú celý rad vitamínov A, B, C, E a K, minerály, vápnik, železo, magnézium, fosfor, zinok a množstvo bielkovín,
  • obilninové klíčky obsahujú vlákninu, ktorá je prospešná pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení a cukrovke,
  • sú ľahšie stráviteľné v tráviacom trakte,
  • obilninové klíčky štiepia lepok, čím sa zlepšuje ich stráviteľnosť,
  • klíčky pomáhajú pri chudnutí, odbúravajú tuky, posilňujú imunitný systém, zrýchľujú metabolizmus,
  • pri nakličovaní sa vyhnete pesticídom, umelým hnojivám a ďalším chemikáliám, ktoré sa používajú v poľnohospodárstve - dostanete tak do svojho tela maximum zdraviu prospešných látok a neprijímate nič z tých nezdravých,
  • klíčenie je lokálne a ekologické, zároveň aj rýchle, nenáročné a praktické, nezaťažuje životné prostredie a je dostupné pre každého a kedykoľvek,
  • klíčky v jedle sú príťažlivé aj z estetického hľadiska, na tanieri vyzerajú efektne, vyznačujú sa rôznorodou farebnosťou, napríklad klíčky cvikly sú farebne veľmi efektné, no zároveň chutné.

Klíčky ako doplnok stravy

Aj keď klíčky nevyzerajú na pohľad vždy lákavo, nenechajte sa oklamať a nepodliehajte predsudkom. Sú rovnako chutné ako ostatná zelenina. Kým niektoré majú intenzívnu sladkú chuť, iné sú jemne pikantné, orieškové alebo chutia dokonca úplne rovnako ako rastlina, z ktorej pochádzajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Napríklad hráškové klíčky chutia ako ten najsladší a najčerstvejší hrášok. V kuchyni ich dokážete jednoducho spotrebovať pri príprave bežných pokrmov.

Možno ich pridávať do šalátov, do sendvičov, polievok, smoothie nápojov alebo ich pridávať do cesta pri pečení chleba. Klíčky však nie sú náhradou bežného jedla, slúžia na spestrenie stravy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 96 459
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 011
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 694
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 932
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 263
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 110
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 747
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 859
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 634
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 43 534
  4. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 20 380
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 557
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 037
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 973
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 772
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  4. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  7. Tupou Ceruzou: Businessman
  8. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
SkryťZatvoriť reklamu