SME

Ako vypestovať klíčky: Rady, informácie a postupy krok za krokom

Vypestujte si vlastnú zásobu vitamínov.

(Zdroj: AdobeStock)

Liečivé účinky klíčkov poznali už starí Číňania pred päťtisíc rokmi. Využívali ich na liečenie kožných a tráviacich ťažkostí či pri ochoreniach a bolestiach svalov.

Pre ázijskú kuchyňu sú klíčky dôležité dodnes a známe sú aj príbehy námorníkov, pre ktorých boli klíčky často jedinou čerstvou obživou, ktorá sa dala jednoducho pestovať a skladovať.

Na poli gastronómie pritom v súčasnosti zažívajú veľký „boom“. Používajú sa v šalátoch, polievkach, v kysnutom ceste či ako dekorácia aj esencia chuti na chlebe s nátierkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo sú klíčky?

Súvisiaci článok Ako si vlastnoručne vyrobiť kompostér do bytu aj na záhradu? Čítajte 

Keď klíčky, teda naklíčené semená, „vykuknú“ spod zeme ako malé zárodky rastliny, tešíme sa z nich, no len málokedy nad nimi uvažujeme ako nad surovinou, ktorú môžeme okamžite konzumovať. Radšej si počkáme, kým sa vyvinie do niečoho väčšieho.

Klíčky sú však samy o sebe zásobárňou vitamínov, minerálov a cenných enzýmov. Keď im poskytneme vzduch, vodu a optimálnu teplotu, začnú sa diať prírodné „zázraky“. V momente klíčenia sa v semienkach hromadí obrovské množstvo energie, ktoré sa kumuluje v klíčkoch.

V rastline dochádza k prírodným chemickým procesom, ktoré robia z klíčkov malé továrne na výrobu energie a menia sa na cennú potravinu.

Jediná polievková lyžica klíčkov pokryje celodennú spotrebu vitamínu C a niekoľko lyžíc denne sa postará o to, aby sme z tela vyplavili škodlivé látky a dodali mu energiu potrebnú na obnovu buniek.

SkryťVypnúť reklamu

Ako pestovať klíčky v skle?

S nakličovaním vám poradia v špecializovaných predajniach, poskytnú vám aj nakličovacie misky, no nič z toho nie je nutnosť a nakličovanie jednoducho zvládnete aj doma a stačí vám zaváracia fľaša s otvormi vo viečku a hrsť semienok.

  • Do zaváraninového alebo nakličovacieho pohára možno vložiť semienka bežných strukovín (mungo, adzuki, cícer, fazuľa, šošovica, hrášok…), obilnín (pohánka, quinoa, pšenica, jačmeň, špalda…) a zelených klíčkov (reďkovka, ďatelina, brokolica, senovka, červená repa, cibuľka…).
  • Začnite tým, že klíčky v nádobe na 12 až 24 hodín namočíte vo vlažnej vode z vodovodu. Potom ich prepláchnite a postarajte sa o to, aby všetka voda odkvapkala.
  • Klíčky musia zostať vlhké, no nesmú stáť vo vode. Preto treba vždy dbať na to, aby z pohára (alebo akejkoľvek misky, ktorú používate) vždy odkvapkala všetka prebytočná voda.
  • Klíčiace semienka treba dva až trikrát denne prepláchnuť vodou, aby sa osviežili a baktérie nemali šancu rozmnožovať sa.
  • Po troch až piatich dňoch môžete zbierať úrodu. Ak založíte s denným posunom niekoľko dávok po sebe, každý deň budete mať pravidelný prísun klíčkov.
  • Skladovať ich môžete v chladničke najviac sedem dní. Pri uložení v chladničke je proces denného premývania veľmi dôležitý.

Ako nakupovať klíčky?

Súvisiaci článok Ružová, čierna či biela. Predražená soľ nemá žiadne benefity Čítajte 

Ak ste v nakličovaní len začiatočníci, začať by ste mali s overenými kvalitnými semienkami. Inak sa klíčenie nemusí podariť. Kupujte surové semienka, nie varené, tie nevyklíčia.

SkryťVypnúť reklamu

Optimálne je hľadať semienka, ktoré neboli vystavené teplu a tepelnej úprave. Mali by byť čerstvé. Aby ste zabezpečili ich kvalitu, nenakupujte vo veľkých množstvách. Ak chcete mať veľa klíčkov, kupujte si semienka v menších množstvách (1 – 2 polievkové lyžice) a častejšie. Na kvalite semienkam pridáva aj vlastnosti ako organickosť.

Takéto semienka neobsahujú pesticídy či iné neželané chemické látky. V princípe môžete vojsť do obchodu s potravinami a kúpiť si tam sušenú šošovicu, je pravdepodobné, že vám vyklíči. No mnoho semienok rôznych rastlín, ktoré sú dovezené z väčšej diaľky, sú umelo ožiarené, aby sa zabránilo ich predčasnému klíčeniu.

V niektorých prípadoch sa teda môžete snažiť ako chcete a semienka vám aj tak nevyklíčia. Najvhodnejšie sú preto semienka špeciálne určené na nakličovanie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na Slovensku nájdete špeciálne internetové obchody, ktoré sa zameriavajú na predaj semienok a pomôcok na nakličovanie. V nich vám poradia, aké klíčky a postupy sú pre vás najvhodnejšie a v začiatočníckej fáze pomôžu naštartovať nakličovaciu prax.

Aby bolo klíčenie bezpečné

Niektorí majú obavy z klíčenia, tie vyplývajú z rôznych negatívnych skúseností ľudí, ktorí si zakúpili klíčky v obchodných reťazcoch. Existujú prípady, keď sa v klíčkoch našli stopy baktérií ako salmonella či e coli.

Prostredie, v ktorom sa klíčky vyvíjajú a uskladňujú je vlhké a teplé. Je preto ideálne aj na množenie baktérií. V komerčnom predaji je takmer nemožné udržať prostredie klíčkov bez výskytu akýchkoľvek patogénov.

Ak si ich už kupujete v obchodoch, kupujte v overených predajniach, ideálne špecializovaných, alebo čerstvé klíčky. Druhou možnosťou je práve domáce pestovanie klíčkov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tak zabezpečíte ich zdravotnú nezávadnosť napríklad aj ich pravidelným premývaním. Aj vtedy, keď ich už naklíčené odložíte do chladničky. Máte kontrolu nad pôvodom semienok, nad rastom klíčkov aj nad tým ako sú uskladnené, kto sa ich dotýkal, s čím prišli do kontaktu a ako dlho už sú na svete.

Ako klíčky prospievajú telu?

  • Nakličovaním vie ľudské telo prijať mnohonásobne viac enzýmov ako pri konzumácii dospelej zeleniny,
  • klíčky tiež obsahujú oveľa väčšie množstvo bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov ako dospelá plodina,
  • klíčky zo šalátových rastlín ako rukola, žerucha, horčica alebo ďatelina obsahujú celý rad vitamínov A, B, C, E a K, minerály, vápnik, železo, magnézium, fosfor, zinok a množstvo bielkovín,
  • obilninové klíčky obsahujú vlákninu, ktorá je prospešná pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení a cukrovke,
  • sú ľahšie stráviteľné v tráviacom trakte,
  • obilninové klíčky štiepia lepok, čím sa zlepšuje ich stráviteľnosť,
  • klíčky pomáhajú pri chudnutí, odbúravajú tuky, posilňujú imunitný systém, zrýchľujú metabolizmus,
  • pri nakličovaní sa vyhnete pesticídom, umelým hnojivám a ďalším chemikáliám, ktoré sa používajú v poľnohospodárstve - dostanete tak do svojho tela maximum zdraviu prospešných látok a neprijímate nič z tých nezdravých,
  • klíčenie je lokálne a ekologické, zároveň aj rýchle, nenáročné a praktické, nezaťažuje životné prostredie a je dostupné pre každého a kedykoľvek,
  • klíčky v jedle sú príťažlivé aj z estetického hľadiska, na tanieri vyzerajú efektne, vyznačujú sa rôznorodou farebnosťou, napríklad klíčky cvikly sú farebne veľmi efektné, no zároveň chutné.

Klíčky ako doplnok stravy

Aj keď klíčky nevyzerajú na pohľad vždy lákavo, nenechajte sa oklamať a nepodliehajte predsudkom. Sú rovnako chutné ako ostatná zelenina. Kým niektoré majú intenzívnu sladkú chuť, iné sú jemne pikantné, orieškové alebo chutia dokonca úplne rovnako ako rastlina, z ktorej pochádzajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Napríklad hráškové klíčky chutia ako ten najsladší a najčerstvejší hrášok. V kuchyni ich dokážete jednoducho spotrebovať pri príprave bežných pokrmov.

Možno ich pridávať do šalátov, do sendvičov, polievok, smoothie nápojov alebo ich pridávať do cesta pri pečení chleba. Klíčky však nie sú náhradou bežného jedla, slúžia na spestrenie stravy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 11 477
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 8 592
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 865
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 588
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 216
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 118
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 985
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 481
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Trnava

Šálka kávy na korze, Smolenický zámok aj cyklistika v okolí vinohradov.


TRNAVA TOURISM
Mgr. Juraj Kocka

Mužsko-ženské vzťahy pod lupou.


Barbora V. Daxner

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Tehotenský test je založený na preukázaní hormónu hCG v moči alebo v krvi.

Tehotenstvo sa dá zistiť z moču aj z krvi.


a 1 ďalší
reklama
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 608
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 15 949
  3. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 12 768
  4. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 190
  5. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 611
  6. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 873
  7. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 553
  8. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 5 237
  1. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  2. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  3. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  4. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  5. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  6. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  7. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  8. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
SkryťZatvoriť reklamu