SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Päť druhov cesta na keksy nielen na Vianoce

Voňavé zákusky si môžete pripraviť rôznymi spôsobmi, stačí aj malá zmena v ingredienciách.

(Zdroj: AdobeStock)

Linecké koláčiky, drobné zdobené stromčeky, hviezdy či medovníky. Počas sviatkov a nielen vtedy je dobré mať v zásobe základné recepty na voňavé cesto, ktoré vykrojené do rôznych tvarov zdobí sviatočný stôl a lahodí chuťovým pohárikom. Tu je niekoľko receptov do zásoby.

Linecké cesto

Suroviny:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 vaječné žĺtky
  • 1 vanilkový cukor
  1. Linecké cesto je najlepšie pripraviť deň vopred, lepšie sa s ním potom pracuje.
  2. Všetky suroviny vložíme do väčšej misky a ručne spracujeme. Miešame ho dovtedy, kým nie je lesklé a prestane sa lepiť.
  3. Potom ho môžeme preložiť na dosku a hniesť ešte pár minút. Hotové cesto vložíme do mikroténového vrecúška a necháme ho odležať do druhého dňa.
  4. Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na tenko, približne na hrúbku štyri milimetre a vykrajujeme požadované tvary.
  5. Jednotlivé kúsky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňoch 10 minút.

Mandľové cesto

Suroviny:

Skryť Vypnúť reklamu
  • 100 g strúhaných mandlí
  • 300 g hladkej múky
  • 140 g práškového cukru
  • 20 g vanilkového pudingového prášku
  • 2 žĺtky
  • 250 g masla
  • 1 vanilkový cukor
  • mandľová aróma
  1. Mandle môžeme použiť aj celé a nastrúhať si ich. Zmiešame ich s preosiatou múkou, cukrom, pudingovým práškom a vanilkovým cukrom.
  2. Pridáme žĺtky, aróma, aj keď tá nie je nutnosťou, ak ju doma nemáte. Do misy k všetkým surovinám pridáme aj na menšie kúsky nakrájané maslo a vypracujeme hladké cesto.
  3. Necháme odležať v chlade a po hodine alebo na druhý deň pečieme na 180 stupňoch, tiež približne 10 minút.
  4. Mandľové cesto je chutnou alternatívou cesta na vanilkové rožky.

Marcipánové cesto

Suroviny:

  • 100 g marcipánovej hmoty
  • 100 g masla
  • 1 PL nastrúhanej pomarančovej kôry (bio)
  • 2 PL pomarančovej šťavy
  • 300 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  1. Marcipán poriadne premiešame so zmäknutým maslom nakrájaným na menšie kusy, pomarančovou šťavou a kôrou, kým sa hmoty neprepoja.
  2. Pridáme preosiatu múku a cukor a znova spracujeme na hladké cesto.
  3. Necháme odležať v chladničke a pri použití vyvaľkáme na tenko a pečieme opäť na 180 stupňoch 10 minút.

Medovníky

Suroviny:

Skryť Vypnúť reklamu
  • 400 g hladkej múky
  • 60 g masla
  • 140 g práškového cukru
  • 2 PL medu
  • 2 vajíčka
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL perníkového korenia
  • vajíčko na potieranie
  1. Zmäknuté maslo rozmiešame s práškovým cukrom, medom a vajíčkami. Múku zmiešame s jedlou sódou a perníkovým korením.
  2. Sypkú múčnu zmes primiešavame do riedkej zmesi a vypracujeme hladké cesto. Cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme na dve hodiny do chladničky.
  3. Odstáte cesto rozvaľkáme na päťmilimetrový plát a vykrajujeme formičkami rôzne tvary.
  4. Pred pečením ich poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme dobre rozšľahaným vajíčkom.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút. Nechajte vychladnúť a môžeme zdobiť alebo uskladniť v papierovej škatuľke.

Tip: Medovníčky potierajte rozšľahaným žĺtkom s kvapkou vody. Z bielka, 100 g práškového cukru a kvapky citrónu si môžeme pripraviť polevu na zdobenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Kokosové pečivo

Suroviny:

  • 500 g práškového cukru
  • 250 g strúhaného kokosu (možno nahradiť orechami)
  • 250 g tuku na pečenie
  • 200 g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  1. Práškový cukor vysypeme do stredu pracovnej dosky. Prstami urobíme jamku, do ktorej vlejeme dva žĺtky. Pridáme nakrájaný alebo nastrúhaný tuk na pečenie a začneme rukami zľahka miesiť.
  2. Prisypeme kokos a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Rukami vypracujeme hladké cesto. Cesto dáme na chvíľku do chladničky.
  3. Medzitým si pripravíme plniace formičky a predhrejte rúru na 180 stupňov.
  4. Z cesta prstami odtrhávame malé kúsky, ktoré vtláčame do formičky. S cestom pracujeme opatrne, formičky neprepĺňame, hmotu v nich tvarujeme tak, aby v strede ostala malá jamka, pretože pri pečení sa pečivo nafúkne.
  5. Naplnené formičky naukladáme na plech a upečieme dozlatista. Ešte za tepla pečivo z formičiek klepnutím vyberieme a po vychladnutí dozdobíme napríklad rozpustenou čokoládou.

Tip: Plniace formičky na krehké pečivo netreba umývať, stačí ich iba dôkladne vytrieť papierovými utierkami, aby sa v nich zvyšky tuku neskazili. V takto uskladnených formičkách sa vám pečivo nebude lepiť a po dopečení ľahšie „vyskočí“ von.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 254
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 360
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 256
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 155
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 156
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 513
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 770
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 905
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 760
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 730
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Vianoce

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Záujem je vyšší ako v piatok, Naď upozorňuje, že ľudí z iných okresov nemusia otestovať (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Ľudia čakajú na testovanie v obci Kľušov v bardejovskom okrese.
Premiér Igor Matovič pomáha priamo v odbernom tíme v Tvrdošíne.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Tao Hart.