SME
Utorok, 18. február, 2020 | Meniny má Jaromír

Päť druhov cesta na keksy nielen na Vianoce

Voňavé zákusky si môžete pripraviť rôznymi spôsobmi, stačí aj malá zmena v ingredienciách.

(Zdroj: AdobeStock)

Linecké koláčiky, drobné zdobené stromčeky, hviezdy či medovníky. Počas sviatkov a nielen vtedy je dobré mať v zásobe základné recepty na voňavé cesto, ktoré vykrojené do rôznych tvarov zdobí sviatočný stôl a lahodí chuťovým pohárikom. Tu je niekoľko receptov do zásoby.

Článok pokračuje pod video reklamou

Linecké cesto

Suroviny:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 vaječné žĺtky
  • 1 vanilkový cukor
  1. Linecké cesto je najlepšie pripraviť deň vopred, lepšie sa s ním potom pracuje.
  2. Všetky suroviny vložíme do väčšej misky a ručne spracujeme. Miešame ho dovtedy, kým nie je lesklé a prestane sa lepiť.
  3. Potom ho môžeme preložiť na dosku a hniesť ešte pár minút. Hotové cesto vložíme do mikroténového vrecúška a necháme ho odležať do druhého dňa.
  4. Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na tenko, približne na hrúbku štyri milimetre a vykrajujeme požadované tvary.
  5. Jednotlivé kúsky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňoch 10 minút.

Mandľové cesto

Suroviny:

  • 100 g strúhaných mandlí
  • 300 g hladkej múky
  • 140 g práškového cukru
  • 20 g vanilkového pudingového prášku
  • 2 žĺtky
  • 250 g masla
  • 1 vanilkový cukor
  • mandľová aróma
  1. Mandle môžeme použiť aj celé a nastrúhať si ich. Zmiešame ich s preosiatou múkou, cukrom, pudingovým práškom a vanilkovým cukrom.
  2. Pridáme žĺtky, aróma, aj keď tá nie je nutnosťou, ak ju doma nemáte. Do misy k všetkým surovinám pridáme aj na menšie kúsky nakrájané maslo a vypracujeme hladké cesto.
  3. Necháme odležať v chlade a po hodine alebo na druhý deň pečieme na 180 stupňoch, tiež približne 10 minút.
  4. Mandľové cesto je chutnou alternatívou cesta na vanilkové rožky.

Marcipánové cesto

Suroviny:

  • 100 g marcipánovej hmoty
  • 100 g masla
  • 1 PL nastrúhanej pomarančovej kôry (bio)
  • 2 PL pomarančovej šťavy
  • 300 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  1. Marcipán poriadne premiešame so zmäknutým maslom nakrájaným na menšie kusy, pomarančovou šťavou a kôrou, kým sa hmoty neprepoja.
  2. Pridáme preosiatu múku a cukor a znova spracujeme na hladké cesto.
  3. Necháme odležať v chladničke a pri použití vyvaľkáme na tenko a pečieme opäť na 180 stupňoch 10 minút.

Medovníky

Suroviny:

  • 400 g hladkej múky
  • 60 g masla
  • 140 g práškového cukru
  • 2 PL medu
  • 2 vajíčka
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL perníkového korenia
  • vajíčko na potieranie
  1. Zmäknuté maslo rozmiešame s práškovým cukrom, medom a vajíčkami. Múku zmiešame s jedlou sódou a perníkovým korením.
  2. Sypkú múčnu zmes primiešavame do riedkej zmesi a vypracujeme hladké cesto. Cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme na dve hodiny do chladničky.
  3. Odstáte cesto rozvaľkáme na päťmilimetrový plát a vykrajujeme formičkami rôzne tvary.
  4. Pred pečením ich poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme dobre rozšľahaným vajíčkom.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút. Nechajte vychladnúť a môžeme zdobiť alebo uskladniť v papierovej škatuľke.

Tip: Medovníčky potierajte rozšľahaným žĺtkom s kvapkou vody. Z bielka, 100 g práškového cukru a kvapky citrónu si môžeme pripraviť polevu na zdobenie.

Kokosové pečivo

Suroviny:

  • 500 g práškového cukru
  • 250 g strúhaného kokosu (možno nahradiť orechami)
  • 250 g tuku na pečenie
  • 200 g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  1. Práškový cukor vysypeme do stredu pracovnej dosky. Prstami urobíme jamku, do ktorej vlejeme dva žĺtky. Pridáme nakrájaný alebo nastrúhaný tuk na pečenie a začneme rukami zľahka miesiť.
  2. Prisypeme kokos a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Rukami vypracujeme hladké cesto. Cesto dáme na chvíľku do chladničky.
  3. Medzitým si pripravíme plniace formičky a predhrejte rúru na 180 stupňov.
  4. Z cesta prstami odtrhávame malé kúsky, ktoré vtláčame do formičky. S cestom pracujeme opatrne, formičky neprepĺňame, hmotu v nich tvarujeme tak, aby v strede ostala malá jamka, pretože pri pečení sa pečivo nafúkne.
  5. Naplnené formičky naukladáme na plech a upečieme dozlatista. Ešte za tepla pečivo z formičiek klepnutím vyberieme a po vychladnutí dozdobíme napríklad rozpustenou čokoládou.

Tip: Plniace formičky na krehké pečivo netreba umývať, stačí ich iba dôkladne vytrieť papierovými utierkami, aby sa v nich zvyšky tuku neskazili. V takto uskladnených formičkách sa vám pečivo nebude lepiť a po dopečení ľahšie „vyskočí“ von.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Aj vy strácate gastráče? S kartou CALLIO BONSY je tomu koniec
  2. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  3. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  4. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  5. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  6. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  7. Darujte od srdca pre rozum
  8. Vysoké školy: Ako poslať prihlášku a koľko za ňu zaplatíte?
  9. Oplatí sa investovať do lepších svetiel?
  10. Získajte výnos až 15 % ročne
  1. Hollého 6 – reprezentatívne kancelárie v centre Žiliny
  2. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  3. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  4. Vaše auto vám už neukradne nikto
  5. Móda roku 2020: Ktoré kúsky ostávajú in?
  6. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  7. Liptov in wintertime
  8. Gambrinus skončil s výrobou piva v plastových fľašiach
  9. Ako môže prežiť umenie v Žiline?
  10. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  1. Viete aký dôchodok budete mať? Radšej si ho vypočítajte 18 514
  2. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 14 054
  3. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 8 803
  4. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 8 655
  5. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 7 999
  6. SME proti extrémizmu na školách 6 444
  7. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 6 271
  8. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 6 187
  9. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 6 089
  10. Darujte od srdca pre rozum 6 077

Téma: Vianoce

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Nacisti vraždili kňazov, niektorí sa teraz spájajú s Kotlebom

Prečo sa veriaci spájajú s extrémistami.

Podcast Dobré Ráno.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Kto ešte nežaloval vládu?

Legislatívne pytliactvo je politický, nie trestnoprávny problém.

Peter Tkačenko
Herec Jozef Vajda.

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.
Jaro Bekr a Monika Hilmerová

Päť spôsobov podľa vedy, ako vychovať šťastné dieťa

Úlohu zohráva zamestnanie matky, pravidelná aktivita, ale aj technológie.

Ilustračné foto.