SME
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Päť druhov cesta na keksy nielen na Vianoce

Voňavé zákusky si môžete pripraviť rôznymi spôsobmi, stačí aj malá zmena v ingredienciách.

(Zdroj: AdobeStock)

Linecké koláčiky, drobné zdobené stromčeky, hviezdy či medovníky. Počas sviatkov a nielen vtedy je dobré mať v zásobe základné recepty na voňavé cesto, ktoré vykrojené do rôznych tvarov zdobí sviatočný stôl a lahodí chuťovým pohárikom. Tu je niekoľko receptov do zásoby.

Linecké cesto

Suroviny:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 vaječné žĺtky
  • 1 vanilkový cukor
  1. Linecké cesto je najlepšie pripraviť deň vopred, lepšie sa s ním potom pracuje.
  2. Všetky suroviny vložíme do väčšej misky a ručne spracujeme. Miešame ho dovtedy, kým nie je lesklé a prestane sa lepiť.
  3. Potom ho môžeme preložiť na dosku a hniesť ešte pár minút. Hotové cesto vložíme do mikroténového vrecúška a necháme ho odležať do druhého dňa.
  4. Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na tenko, približne na hrúbku štyri milimetre a vykrajujeme požadované tvary.
  5. Jednotlivé kúsky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňoch 10 minút.

Mandľové cesto

Suroviny:

Skryť Vypnúť reklamu
  • 100 g strúhaných mandlí
  • 300 g hladkej múky
  • 140 g práškového cukru
  • 20 g vanilkového pudingového prášku
  • 2 žĺtky
  • 250 g masla
  • 1 vanilkový cukor
  • mandľová aróma
  1. Mandle môžeme použiť aj celé a nastrúhať si ich. Zmiešame ich s preosiatou múkou, cukrom, pudingovým práškom a vanilkovým cukrom.
  2. Pridáme žĺtky, aróma, aj keď tá nie je nutnosťou, ak ju doma nemáte. Do misy k všetkým surovinám pridáme aj na menšie kúsky nakrájané maslo a vypracujeme hladké cesto.
  3. Necháme odležať v chlade a po hodine alebo na druhý deň pečieme na 180 stupňoch, tiež približne 10 minút.
  4. Mandľové cesto je chutnou alternatívou cesta na vanilkové rožky.

Marcipánové cesto

Suroviny:

  • 100 g marcipánovej hmoty
  • 100 g masla
  • 1 PL nastrúhanej pomarančovej kôry (bio)
  • 2 PL pomarančovej šťavy
  • 300 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  1. Marcipán poriadne premiešame so zmäknutým maslom nakrájaným na menšie kusy, pomarančovou šťavou a kôrou, kým sa hmoty neprepoja.
  2. Pridáme preosiatu múku a cukor a znova spracujeme na hladké cesto.
  3. Necháme odležať v chladničke a pri použití vyvaľkáme na tenko a pečieme opäť na 180 stupňoch 10 minút.

Medovníky

Suroviny:

Skryť Vypnúť reklamu
  • 400 g hladkej múky
  • 60 g masla
  • 140 g práškového cukru
  • 2 PL medu
  • 2 vajíčka
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL perníkového korenia
  • vajíčko na potieranie
  1. Zmäknuté maslo rozmiešame s práškovým cukrom, medom a vajíčkami. Múku zmiešame s jedlou sódou a perníkovým korením.
  2. Sypkú múčnu zmes primiešavame do riedkej zmesi a vypracujeme hladké cesto. Cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme na dve hodiny do chladničky.
  3. Odstáte cesto rozvaľkáme na päťmilimetrový plát a vykrajujeme formičkami rôzne tvary.
  4. Pred pečením ich poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme dobre rozšľahaným vajíčkom.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút. Nechajte vychladnúť a môžeme zdobiť alebo uskladniť v papierovej škatuľke.

Tip: Medovníčky potierajte rozšľahaným žĺtkom s kvapkou vody. Z bielka, 100 g práškového cukru a kvapky citrónu si môžeme pripraviť polevu na zdobenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Kokosové pečivo

Suroviny:

  • 500 g práškového cukru
  • 250 g strúhaného kokosu (možno nahradiť orechami)
  • 250 g tuku na pečenie
  • 200 g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  1. Práškový cukor vysypeme do stredu pracovnej dosky. Prstami urobíme jamku, do ktorej vlejeme dva žĺtky. Pridáme nakrájaný alebo nastrúhaný tuk na pečenie a začneme rukami zľahka miesiť.
  2. Prisypeme kokos a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Rukami vypracujeme hladké cesto. Cesto dáme na chvíľku do chladničky.
  3. Medzitým si pripravíme plniace formičky a predhrejte rúru na 180 stupňov.
  4. Z cesta prstami odtrhávame malé kúsky, ktoré vtláčame do formičky. S cestom pracujeme opatrne, formičky neprepĺňame, hmotu v nich tvarujeme tak, aby v strede ostala malá jamka, pretože pri pečení sa pečivo nafúkne.
  5. Naplnené formičky naukladáme na plech a upečieme dozlatista. Ešte za tepla pečivo z formičiek klepnutím vyberieme a po vychladnutí dozdobíme napríklad rozpustenou čokoládou.

Tip: Plniace formičky na krehké pečivo netreba umývať, stačí ich iba dôkladne vytrieť papierovými utierkami, aby sa v nich zvyšky tuku neskazili. V takto uskladnených formičkách sa vám pečivo nebude lepiť a po dopečení ľahšie „vyskočí“ von.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 33 792
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 32 786
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 931
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 260
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 212
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 625
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 935
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 675
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 631
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 615
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Miroslav Marček na hlavnom pojednávaní v prípade obžaloby za vraždu Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára začiatkom roka 2020.

Miroslav Marček si odpykáva trest 25 rokov za tri vraždy.

3 h

Už stihol vydať zásadné nariadenia.

1 h
Marcel Slávik

Sulík naňho podal trestné oznámenie.

6 h

Neprehliadnite tiež

Michaela Žureková

Sami seba sa pýtate - nebudem pre toho druhého bremenom?

19 h
Ilustračné foto.

Tipy, ako obmedziť uvoľňovanie mikroplastov pri praní.

20. jan

Fašiangy sú, čo sa jedál týka, obdobím smažených sladkostí.

17. feb

Mení sa ľudské telo aj vzťahy.

28. apr