Suroviny (pre 4 – 6 osôb):
- hlava a chvost z kapra (môžete pokojne použiť aj podkovičky)
- 4 mrkvy
- ¼ kalerábu
- 1 cibuľa
- 1 petržlen
- ¼ zeleru
- petržlenová vňať
- kúsok póru
- ½ lyžičky kurkumy, soľ, korenie
Na krupicové halušky -
- 12 lyžíc krupice
- 2 vajcia
- 2 lyžice oleju
- 2 lyžice teplej vody
- štipka sódy bikarbóny
- soľ
- Zeleninu načistíme a vložíme do hrnca spolu s časťami kapra. Zalejeme vodou tesne nad ingrediencie. Osolíme a pridáme korenie na vývar, buď hotové namiešané, alebo čierne a biele korenie a bobkový list. Varíme na najmenšom ohni, kým polievka nezačne vrieť.
- Po privedení do varu varíme asi 45 minút, pričom postupne zvrchu vyberáme vyvarenú bielkovinu v tvare peny, aby polievka nebola kalná. Ja do nej pridávam aj zhruba pol lyžičky kurkumy, aby mala krajšiu farbu.
- Medzitým si pripravíme halušky. Vajcia rozmiešame s vodou, olejom, soľou a štipkou sódy bikarbóny. K zmesi postupne pridávame krupicu. Premiešame a chvíľu počkáme, kým krupica napučí. Halušky varíme v osolenej vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch.
- V extra hrnci si tiež môžete uvariť mrkvu, alebo aj inú zeleninu, aby ostala čerstvá a chrumkavá na rozdiel od zeleniny vyvarenej vo vývare. Na záver kapriu polievku scedíme, aby sme sa vyhli prípadným zvyškom kostí. My ju podávame s krupicovými haluškami, mrkvou a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Autor: Kristína Suchánková