SME

Vývar z kapra

Vianočný recept pripravila Kristína Suchánková známa ako The Tolerant Cook.

(Zdroj: The Tolerant Cook)

Suroviny (pre 4 – 6 osôb):

  • hlava a chvost z kapra (môžete pokojne použiť aj podkovičky)
  • 4 mrkvy
  • ¼ kalerábu
  • 1 cibuľa
  • 1 petržlen
  • ¼ zeleru
  • petržlenová vňať
  • kúsok póru
  • ½ lyžičky kurkumy, soľ, korenie

Na krupicové halušky -

  • 12 lyžíc krupice
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice oleju
  • 2 lyžice teplej vody
  • štipka sódy bikarbóny
  • soľ
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
  1. Zeleninu načistíme a vložíme do hrnca spolu s časťami kapra. Zalejeme vodou tesne nad ingrediencie. Osolíme a pridáme korenie na vývar, buď hotové namiešané, alebo čierne a biele korenie a bobkový list. Varíme na najmenšom ohni, kým polievka nezačne vrieť.
  2. Po privedení do varu varíme asi 45 minút, pričom postupne zvrchu vyberáme vyvarenú bielkovinu v tvare peny, aby polievka nebola kalná. Ja do nej pridávam aj zhruba pol lyžičky kurkumy, aby mala krajšiu farbu.
  3. Medzitým si pripravíme halušky. Vajcia rozmiešame s vodou, olejom, soľou a štipkou sódy bikarbóny. K zmesi postupne pridávame krupicu. Premiešame a chvíľu počkáme, kým krupica napučí. Halušky varíme v osolenej vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch.
  4. V extra hrnci si tiež môžete uvariť mrkvu, alebo aj inú zeleninu, aby ostala čerstvá a chrumkavá na rozdiel od zeleniny vyvarenej vo vývare. Na záver kapriu polievku scedíme, aby sme sa vyhli prípadným zvyškom kostí. My ju podávame s krupicovými haluškami, mrkvou a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Autor: Kristína Suchánková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 814
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 662
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 445
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 690
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 650
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 300
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 561
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 519
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu