Soľ je základnou ingredienciou, bez ktorej si nevieme predstaviť prípravu takmer žiadneho jedla.
Bežná kuchynská soľ sa ťaží v soľných baniach, následne sa priemyselne čistí, melie na jemné kryštály a obohacuje o malé množstvo jódu, ktorý ma zabezpečiť, aby zdravie populácie netrpelo jeho nedostatkom.
Ani zďaleka to však nie je jediný typ soli, s ktorým sa dnes stretávame.
V ostatnom čase sa do našich kuchýň dostáva čoraz viac druhov solí a dávno už neplatí ani to, že soľ je biela či bezfarebná a s drobnými kryštálmi. Trh so soľou prekvitá a naše domácnosti postupne zaplavujú hrubozrnné, vločkové a rôznofarebné soli.
Aký je medzi nimi rozdiel, prečo majú rôznu podobu a farbu a čo je pravdy na tom, že konkrétne druhy majú zdravotné výhody?
Morská soľ obsahuje aj mikroplasty

Vyrába sa jednoduchým procesom odparovania morskej vody v plytkých nádržiach v blízkosti pobreží.
Podobne ako kuchynská soľ, ktorá pochádza zo soľných baní, aj morská soľ obsahuje zhruba 97 percent chloridu sodného.
Odlišné sú pomery iných minerálov ako horčík, vápnik a zinok.
Tento rozdiel však z výživového hľadiska nie je nijako významný a používanie morskej soli nemá výrazný zdravotný benefit.
Magazín Healthline napríklad upozorňuje, že aby ste prijali odporúčanú dennú dávku horčíka z nerafinovanej morskej soli, ktorá obsahuje 0,3 percentá tejto látky, museli by ste jej skonzumovať 100 gramov.
Dospelý človek pritom potrebuje denne prijať dva až štyri gramy soli v závislosti od stupňa fyzickej aktivity.