Jednou z chýb, prečo ľudia v práci nie sú dostatočne produktívni a nestíhajú splniť všetky vytýčené úlohy, je tá, že bojujú s časom.
Pracujú nadčas a ukracujú sa o voľné chvíle, prípadne si hovoria vety ako - kiežby som mal/a ešte hodinu, aby som toto dokončil/a.
Zmeniť tento spôsob práce si vyžaduje zmeniť premýšľanie nad entitou času.
Takzvaná Pomodoro technika, ktorá predstavuje systém manažovania času, ľudí núti robiť presný opak - nejsť proti nemu, ale naopak, pracovať s tým časom, ktorý majú k dispozícii.
Tlačí vás čas. Pracujte

Existuje množstvo pomôcok a nástrojov, vďaka ktorým ľudia zvyšujú svoju produktivitu - učia sa lepšie sústrediť, pracovať so svojou pozornosťou, odstrániť lenivosť, a teda splniť potrebné úlohy.
Pomodoro metóda, ktorú ešte v 80. rokoch vymyslel podnikateľ a mentor Francesco Cirillo počas svojho štúdia na univerzite, je jednou z nich.
Podľa Cirillovej oficiálnej stránky ju využili už dva milióny ľudí na celom svete, aby "zmenili svoje životy, boli v nich produktívnejší, sústredenejší a dokonca múdrejší".
Metóda už svojím názvom evokuje jedlo.
Konkrétne v taliančine znamená paradajku, v ktorej tvare sa vyrábajú aj kuchynské budíky. Práve tie sú pri Pomodoro technike kľúčové.