Suroviny:
4 stredne veľké jablká
3 lyžice kryštálového cukru
¼ lyžičky soli (alebo podľa chuti)
Postup:
Jablká si ošúpeme, zbavíme jadrovníka a ostrým nožom nakrájame na menšie kúsky. Na stredne silnom ohni rozohrejeme panvicu s hrubým dnom a nasypeme do nej rovnomernú vrstvu cukru.
Keď sa cukor roztopí, opatrne ho miešame kovovou lyžicou, aby sa rovnako sfarboval. Miešame asi päť minút, kým nie je karamel dostatočne tmavý a dávame pozor, aby nezhorel.
Panvicu odstavíme z ohňa a vmiešame do karamelu pokrájané jablká a soľ. Karamelové jablká vrátime na oheň a jemne prehrievame asi desať minút alebo kým jablká nezmäknú.
Odstavíme a necháme vychladnúť. Karamelové jablká preložíme do mixéra a rozmixujeme dohladka.
Mriežky sušičky vystelieme papierom na pečenie, naň rozotrieme jablkové pyré vo vrstve hrubej asi 5 mm a asi 2,5 cm od okraja.
Rozotierame rovnomerne, okraje necháme trochu hrubšie, aby sa nepolámali, keďže sa vysušia skôr. Mriežkou ešte trochu potrasieme, aby bola vrstva čo najrovnomernejšia.
Sušíme pri teplote 57 stupňov asi šesť až desať hodín, kým nie je ovocná zmes na dotyk suchá a kožovitá. Mriežky počas sušenia niekoľkokrát vymeníme. Ešte teplé ovocné kože odlúpneme z papiera, nakrájame na pásiky, zvinieme a necháme vychladnúť.
Nakoniec zabalíme do potravinovej fólie. Skladujeme vo vzduchotesnej uzavretej nádobe pri izbovej teplote.
Autor: Michelle Keogh