Táto zdravá sladkosť je nenáročná na ingrediencie a manuálnu zručnosť. Budete na ňu potrebovať len pár kúskov ovocia a - čas. Najlepšie jeden poriadne dlhý horúci deň. Keď slnko zájde, vypomôžu domáce spotrebiče.
Výroba ovocných koží je vynikajúci spôsob, ako zužitkovať napríklad prezreté ovocie. Alebo také, ktorého sa v záhradke urodilo toľko, že sa vo vašej domácnosti už nenájde nik, kto by bol ochotný ho jesť.
Akékoľvek ovocie

Na kože sa dá použiť v podstate akékoľvek ovocie – či sú to už bobuľky malín a jahôd, čučoriedky, hrušky, ale aj čerešne, jablká. Vďačné sú aj ríbezle alebo černice. Použiť však môžete aj zeleninu, napríklad cuketu alebo mrkvu. A, samozrejme, jednotlivé druhy môžete ľubovoľne kombinovať.
Na osladenie sa odporúča použiť banán, prípadne trochu medu. Banán dobre poslúži aj na zahustenie pyré v prípade, ak kože vyrábate z ovocia, v ktorom je veľa vody, napríklad z ríbezlí či višní.
Ak máte naopak veľmi sladké ovocie, môžete chute vyrovnať citrónovou šťavou. Na ozvláštnenie sa dá použiť aj vanilková esencia, škorica, kokos či javorový sirup.
Najprv mixér

Princíp výroby ovocných koží spočíva v tom, že sa umyté a osušené ovocie poriadne rozmixuje na pyré a prepasíruje. Hladká hmota sa vyleje v tenkej vrstve (asi 2 - 3 milimetre) na plech na pečenie vystlatý papierom na pečenie a nechá sa sušiť na priamom slnku. Pasírovanie cez husté sitko môžete aj vynechať – ak vám neprekážajú zrniečka či zvyšky šupiek z ovocia.
Pri sušení vonku ste ušetrili druhýkrát – na elektrickej energii. Ak vám počasie nepraje alebo nemáte doma dosť miesta, kde plechy porozkladať, môžete použiť na sušenie aj klasickú rúru. V tom prípade sa kože sušia pri teplote 50 až 60 stupňov Celzia pri pootvorenej rúre.
Čas sušenia sa bude líšiť podľa hustoty zmesi, ktorú použijete. Určite však počítajte s niekoľkými hodinami, počas ktorých plechy s kožami otočíte, aby sa usušili rovnomerne.
Rúra to zachráni
Rúru môžete takisto použiť pri dosušovaní koží, ktoré nestihli poriadne vyschnúť na slnku. Tretia možnosť je použiť sušičku. Pri výrobe koží v sušičke sa hmota suší na papieri na pečenie, ktorý položíte na mriežky sušičky. Vtedy sa odporúča sušiť kože pri teplote 57 stupňov šesť až desať hodín.

Kože budú hotové vtedy, keď bude hmota dostatočne suchá a bude sa lesknúť. To znamená, že sa nebude lepiť pri skúške sušenia na prst a keď sa v nej prst nebude odtláčať.
Ak ste postupovali správne, bude sa dať celá koža po vychladnutí (ak ste ju sušili v rúre alebo sušičke) odlepiť z papiera naraz a bude pružná. Kto si na tento manéver netrúfa, môže ju odlupovať z papiera po častiach. Usušené kože si môžete postrihať alebo nakrájať na tenšie pásiky a tie zrolovať.
Výsledkom sušenia je čistý prírodný produkt bez farbív a konzervantov - zdravá sladkosť, ktorú môžete konzumovať bez výčitiek svedomia aj do začiatku zimy. Deťom môžete kože ponúknuť namiesto cukríkov.
Dôležité však je rozumne ich uskladniť. Keďže ovocné kože nemajú rady vlhko, najlepšie do vzduchotesných sklenených nádob. Nič nepokazíte, keď jednotlivé kúsky zabalíte do celofánu. V príťažlivom balení získate pekný osobný darček pre priateľov.