SME
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Jahodovo-malinové želé

Jemné želé z letného ovocia.

(Zdroj: Adobe Stock)

Suroviny:

na 4 – 5 pohárov s objemom asi 250 ml

po 1,2 kg jahôd a malín

4 lyžice cukru

2 – 3 skoré jablká (asi 250 g, môžu byť aj polozrelé plody)

asi 1,2 kg želírovacieho cukru

1 citrón

Postup:

Ovocie umyjeme a preberieme, jahody pokrájame na malé kúsky. V mise zmiešame jahody a maliny s cukrom a so 1/4 l vody, prikryjeme ich a približne 1 hodinu necháme v chladničke marinovať, aby pustili šťavu.

Jablká umyjeme, rozštvrtíme a aj s jadrovníkom pokrájame na malé kúsky. Spolu s pripraveným ovocím ich dáme do hrnca a na slabom ohni za stáleho miešania varíme približne 15 minút. Zmes zlejeme do cedidla vyloženého

Skryť Vypnúť reklamu

gázou a šťavu necháme pomaly tiecť do podloženého hrnca.

Nakoniec ovocnú zmes veľmi zľahka vytlačíme, ale nemiagame ju, aby želé zostalo číre.

Šťavu odmeriame, dáme do hrnca a zmiešame so želírovacím cukrom a šťavou z 1 citróna. Na 1 l šťavy treba 1 kg želírovacieho cukru. Ovocnú šťavu varíme na silnom ohni za stáleho miešania 4 – 5 minút, potom želé okamžite naplníme do pripravených pohárov so skrutkovým uzáverom.

Dôkladne ich zatvoríme, asi na 20 minút postavíme hore dnom a želé necháme takto ochladnúť. Potom poháre obrátime a želé necháme vychladnúť úplne.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 356
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 610
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 784
  4. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 524
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 516
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 178
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 307
  8. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 298
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 161
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 997
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?

Informačná diéta pomáha, no má svoje limity

Novinky treba prijímať striedmo.

Ilustračné foto.
Batátová polievka so zelerom