Suroviny:
na 2 poháre s objemom asi 300 ml
500 g čerstvých marhúľ
10 sušených marhúľ
2 šalotky
1 strúčik cesnaku
1 kúsok čerstvého zázvoru – asi 3 cm
150 g (prírodného) trstinového cukru
150 ml bieleho vínneho octu
po 1/2 lyžičke koriandrových a horčičných semien
1 lyžička sušeného celého zeleného korenia
1 lyžička soli
Postup:
Čerstvé marhule umyjeme, rozpolíme a odstránime kôstky. Dužinu pokrájame na kúsky. Sušené marhule pokrájame na malé kúsky. Šalotku, cesnak a zázvor ošúpeme a pokrájame nadrobno.
Cukor a ocot dáme do hrnca a za stáleho miešania zohrievame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom pridáme čerstvé a sušené marhule, šalotku, cesnak a zázvor, ako aj všetky ostatné suroviny, a za stáleho miešania necháme raz prevrieť. Zmes potom na strednom ohni pomaly varíme 20 – 25 minút. Občas ju premiešame, ku koncu varenia radšej častejšie.
Čatní je hotové, keď získa konzistenciu pripomínajúcu džem – marhule by sa pritom nemali rozvariť – intenzívna vôňa octu by sa mala stratiť. Čatní ihneď naplníme do pripravených pohárov so skrutkovým uzáverom. Dôkladne ich zatvoríme, asi na 10 minút postavíme hore dnom a čatní necháme ochladnúť. Potom poháre obrátime a čatní necháme vychladnúť úplne. Skvele sa hodí k tvrdým syrom s výraznou chuťou, napríklad k manchegu, ale aj k jemným plesňovým syrom a studenému pečenému mäsu.
TIP: Aby vám zavarené potešenie vydržalo až do zimy, mali by ste dbať na niekoľko vecí: Používajte len zrelé, nepoškodené plody. Tie, čo sú už prezreté, dokonca plesnivé, do zaváracieho pohára v nijakom prípade nepatria.
Poháre umyte tesne pred zaváraním, dôkladne ich osušte a približne na 5 minút dajte do rúry vyhriatej na 90 stupňov – tým sa usmrtia aj posledné choroboplodné zárodky.
Horúce čatní alebo džem plňte do horúcich pohárov (z rúry ich vyberte chňapkou) a pevne ich zatvorte. Platí to najmä o pohároch, ktoré už boli použité – v tomto prípade sa navyše presvedčte, či sú viečka úplne v poriadku.