SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Marhuľové čatní

Pripravte si pikantnú pochúťku.

(Zdroj: Adobe Stock)

Suroviny:

na 2 poháre s objemom asi 300 ml

500 g čerstvých marhúľ

10 sušených marhúľ

2 šalotky

1 strúčik cesnaku

1 kúsok čerstvého zázvoru – asi 3 cm

150 g (prírodného) trstinového cukru

150 ml bieleho vínneho octu

po 1/2 lyžičke koriandrových a horčičných semien

1 lyžička sušeného celého zeleného korenia

1 lyžička soli

Postup:

Čerstvé marhule umyjeme, rozpolíme a odstránime kôstky. Dužinu pokrájame na kúsky. Sušené marhule pokrájame na malé kúsky. Šalotku, cesnak a zázvor ošúpeme a pokrájame nadrobno.

Cukor a ocot dáme do hrnca a za stáleho miešania zohrievame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom pridáme čerstvé a sušené marhule, šalotku, cesnak a zázvor, ako aj všetky ostatné suroviny, a za stáleho miešania necháme raz prevrieť. Zmes potom na strednom ohni pomaly varíme 20 – 25 minút. Občas ju premiešame, ku koncu varenia radšej častejšie.

Skryť Vypnúť reklamu

Čatní je hotové, keď získa konzistenciu pripomínajúcu džem – marhule by sa pritom nemali rozvariť – intenzívna vôňa octu by sa mala stratiť. Čatní ihneď naplníme do pripravených pohárov so skrutkovým uzáverom. Dôkladne ich zatvoríme, asi na 10 minút postavíme hore dnom a čatní necháme ochladnúť. Potom poháre obrátime a čatní necháme vychladnúť úplne. Skvele sa hodí k tvrdým syrom s výraznou chuťou, napríklad k manchegu, ale aj k jemným plesňovým syrom a studenému pečenému mäsu.

TIP: Aby vám zavarené potešenie vydržalo až do zimy, mali by ste dbať na niekoľko vecí: Používajte len zrelé, nepoškodené plody. Tie, čo sú už prezreté, dokonca plesnivé, do zaváracieho pohára v nijakom prípade nepatria.

Poháre umyte tesne pred zaváraním, dôkladne ich osušte a približne na 5 minút dajte do rúry vyhriatej na 90 stupňov – tým sa usmrtia aj posledné choroboplodné zárodky.

Skryť Vypnúť reklamu

Horúce čatní alebo džem plňte do horúcich pohárov (z rúry ich vyberte chňapkou) a pevne ich zatvorte. Platí to najmä o pohároch, ktoré už boli použité – v tomto prípade sa navyše presvedčte, či sú viečka úplne v poriadku.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Zelená Bratislava
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 220
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 066
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 198
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 750
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 831
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 371
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 421
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 277
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 195
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 951
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ilustračné foto.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Ako by Trnku potrestali u Emira Kusturicu

Sebaočistu prokuratúra ani len nepredstiera.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.