Suroviny:
na 4 poháre s objemom 250 ml
1 ½ kg sliviek
200 g (prírodného) trstinového cukru
½ lyžičky mletej škorice
Postup:
Rúru predhrejeme na 225 stupňov (nastavíme vrchný aj spodný ohrev, teplovzdušnú rúru v tomto prípade neodporúčame). Slivky umyjeme, rozštvrtíme a kôstky odstránime. Tesne vedľa seba ich poukladáme do hlbokého plechu. Cukor zmiešame so škoricou a slivky ním rovnomerne posypeme.
Plech vložíme do stredu rúry a slivky pečieme 15 – 20 minút, kým cukor jemne neskaramelizuje. Počas pečenia ich varechou raz obrátime.
Upečené slivky po vybratí z rúry ihneď naplníme do pripravených pohárov so skrutkovým uzáverom. Dôkladne ich zatvoríme, asi na 20 minút postavíme hore dnom a džem necháme takto ochladnúť.
Potom poháre obrátime a džem necháme vychladnúť úplne.