Figový džem je u nás v obchodoch stále málo rozšírený. Je sladký a veľmi variabilný – dá sa kombinovať takmer s akýmkoľvek jedlom. Hodí sa do koláčov, k mäsu, k rybám. Deťom bude zrejme najviac chutiť na lievancoch a palacinkách.
Skvelé na figách je, že sú samy o sebe vážne sladké, takže do džemu k nim nie je potrebné pridávať veľa cukru. Príprava tohto vynikajúceho džemu vôbec nie je zložitá.
Suroviny:
400 g dozretých fíg
150 g kokosového cukru
20 ml citrónovej šťavy
1 ks vanilkový lusk
Postup:
Očistené a umyté figy nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca. Pridáme cukor a na miernej teplote ho necháme rozpustiť. Keď bude cukor rozpustený, zvýšime teplotu a zmes privedieme k varu. Pridáme citrónovú šťavu a vyškrabaný vanilkový lusk.
Pre väčšiu intenzitu vanilkovej vône pridáme celý lusk po vydlabaní do džemu a pred mixovaním ho vyberieme. Keď začne džem hustnúť, vyberieme vanilkový lusk a zmes rozmixujeme. Džem je dôležité občas miešať, aby sa rovnomerne uvaril a nepripálil sa k hrncu.
Odporúčame nemixovať úplne dohladka, ale nechať v džeme kúsky ovocia. Horúcou zmesou naplníme čisté zaváracie poháre. Poriadne uzavrieme a obrátené necháme odpočívať aspoň 8 minút. Po ôsmich minútach poháre obrátime a necháme úplne vychladnúť. Figový džem skladujte v suchu a chlade.
Tip: Hustotu džemu môžete ovplyvniť dĺžkou varenia. Ak chcete mať džem riedky, stačí ho variť 20 až 25 minút. V prípade, že obľubujete husté džemy, varte ho 40 až 50 minút.