Figový džem je u nás v obchodoch stále málo rozšírený. Je sladký a veľmi variabilný – dá sa kombinovať takmer s akýmkoľvek jedlom. Hodí sa do koláčov, k mäsu, k rybám. Deťom bude zrejme najviac chutiť na lievancoch a palacinkách.
Skvelé na figách je, že sú samy o sebe vážne sladké, takže do džemu k nim nie je potrebné pridávať veľa cukru. Príprava tohto vynikajúceho džemu vôbec nie je zložitá.
Suroviny:
400 g dozretých fíg
150 g kokosového cukru
20 ml citrónovej šťavy
1 ks vanilkový lusk
Postup:
Očistené a umyté figy nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca. Pridáme cukor a na miernej teplote ho necháme rozpustiť. Keď bude cukor rozpustený, zvýšime teplotu a zmes privedieme k varu. Pridáme citrónovú šťavu a vyškrabaný vanilkový lusk.