SME
Štvrtok, 28. máj, 2020 | Meniny má ViliamKrížovkyKrížovky

Moderné džemy šetria cukrom. Môžete ich aj piecť

Rady a tipy, ako pripraviť domáce džemy.

(Zdroj: Pexels.com)

Leto je dosť dlhé na výrobu domácich džemov, kompótov, omáčok či detských výživ z ovocia z vlastnej záhrady. V jeho závere čakajú na svoju chvíľu slivky, hrušky, ringloty, broskyne, prípadne neskoršie maliny.

Prázdniny našich detských čias si často spájame s pobytom u starých rodičov. S babkiným hruškovým kompótom, keď ste sa podvečer vrátili z výprav, zasadli ste v kuchyni a „zlupli“ jeden až dva sedemdecové poháre.

Olúpané hrušky nakrájané na štvrťky bez jadrovníka v sladkej šťave s klinčekmi boli peknou bodkou za letným dňom. Alebo broskyňový kompót, či jahodový džem. Keď sa minie, môže byť aj marhuľový...

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cukor možno nahradiť aj vynechať

Časy, keď bol džem plný cukru, sú preč. V moderných receptoch sa počíta s minimom sladidla alebo sa v nich nenachádza vôbec. Ovocie samo o sebe je už dosť sladké. „Nebojte sa nesladiť vôbec ničím,“ dodáva všetkým v kuchyni odvahu Veronika Kašická, redaktorka portálu fitshaker.sk, ktorý propaguje zdravý životný štýl.

Súvisiaci článok Dobré rady a tipy, ako pripraviť poctivé domáce sirupy Čítajte 

„Nenosia“ sa už ani želírovacie prípravky, bez ktorých si naše staré mamy varenie lekváru nevedeli predstaviť. Treba však rátať s tým, že bez nich si nad hrncom s domácim lekvárom postojíte dlhšie – džem bude hustnúť pomalšie.

Ak už nejaké sladidlo použijete, vo všeobecnosti platí pomer pol kila sladidla približne na kilo ovocia. Záleží od sladkosti ovocia a chuťových preferencií.

Klasickému bielemu cukru sa dá elegantne vyhnúť - trstinovou, kokosovou či datľovou alternatívou. Prípadne možno uvariť džem s medom, javorovým sirupom alebo aj úplne bez cukru.

Skryť Vypnúť reklamu

Iný druh cukru môže lekváru dodať inú farbu alebo chuť. „Kokosový cukor výrazne nezmení chuť džemu, môže však ovplyvniť farbu. Výsledný produkt bude tmavší a trocha do hneda,“ pripomenula Kašická. Datľový cukor vyzdvihne chute ovocia. „Džem má špecificky exotickú chuť. Rozhodne nie je presladený, len príjemne sladkastý,“ dodáva Veronika Kašická, ktorá svoje kuchárske umenie zaznamenáva na stránke nikavkuchyni.sk.

Stopercentné džemy bez cukru predávajú na Slovensku už aj viaceré komerčné značky. „Sú zahustené pektínom a sladené jablkovou šťavou. Podobný džem si možno jednoducho vyrobiť aj doma.“

Džem sa dá aj upiecť

Pri výrobe domáceho džemu je úvod vždy rovnaký. Ovocie treba poriadne prebrať a poumývať, vykôstkovať a väčšie druhy, ako jablká či hrušky nakrájať na menšie kúsky. Rovnako treba poctivo umyť a vysterilizovať poháre a viečka.

Skryť Vypnúť reklamu
Súvisiaci článok Domáce sirupy, ktoré si môžete uvariť na konci leta alebo na jeseň Čítajte 

Ak ste sa celý deň venovali zberu a príprave ovocia, nič sa nedeje. Jednoducho ho zasypte cukrom, variť môžete aj na druhý deň.

Komu sa nechce lekvár hodiny miešať pri sporáku, môže vyskúšať niektorý z receptov na pečený lekvár. Ovocie sa poukladá na plech – niekto dáva celé kúsky, iný ich najskôr rozmixuje. Ovocie na plechu sa môže, ale nemusí priebežne pomiešať.

Ďalšie ingrediencie sa pri varení pridávajú podľa druhu ovocia a obľúbených chutí – cukor, škorica, rum, prípadne ocot.

Ako dlho sa bude džem variť, záleží aj od obsahu pektínu - najviac ho majú ríbezle, najmenej maliny či jahody. Ríbezľový džem je preto uvarený rýchlo, pri jahodovom si treba zarezervovať v kuchyni viac času.

Na záver nezabudnite pridať citrónovú šťavu alebo kyselinu citrónovú. Ešte horúcu dobrotu plníme do pohárov, ktoré zatvoríme. Sterilizujú sa vo vriacej vode či umývačke riadu alebo sa len obrátia hore dnom.

Skryť Vypnúť reklamu

Táto finta slúži na to, aby sa viečka poriadne „chytili“.

V tejto polohe by mal uvarený džem odpočívať aspoň desať minút. Môžete ho takto nechať aj vychladnúť, napríklad pod dekou.

Nevaríme, mrazíme

V modernej kuchyni sa k ovociu pridávajú bylinky, najčastejšie mäta, bazalka, ale aj levanduľa. Z korenín možno džem ozvláštniť klasicky vanilkou, škoricou, ale aj kardamónom či tymianom. V zdravších receptoch sa objavujú ako prísada napríklad aj chia semienka.

O čosi menej práce ako s varením džemu je pri výrobe kompótov. Broskyne, slivky, ale aj hrušky či jablká možno

ošúpať, vybrať kôstku alebo jadrovník, nakrájať na polovice či štvrtky a naukladať do väčších pohárov. Obsah pohárov sa potom zaleje vodou s cukrom, prípadne troškou citrónovej šťavy, pridajú sa obľúbené koreniny a uzavreté poháre sa nechajú sterilizovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Zásobu vitamínov si možno uchovať na zimu aj jednoduchším spôsobom. Ovocie sa dá po umytí a odkôstkovaní zamraziť a v zime vytiahnuť a použiť do koláča. Alebo možno ešte v lete vyrobiť aj do zásoby ovocné nanuky a zmrzliny – buď len čisté drene, prípadne s jogurtom alebo smotanou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyberte si tú správnu dezinfekciu šetrnú k pokožke
  2. Sunar s ešte lepšou receptúrou a v novom šate
  3. Benzín alebo akumulátor? Mýty a fakty
  4. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými?
  5. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  6. Need an insight into the topic of investment and trust funds?
  7. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky
  8. Zabezpečujeme certifikované MBA programy
  9. Ako efektívne ušetriť na platbách za energie?
  10. Podvodníci na internete útočia počas koronakrízy agresívnejšie
  1. Ako vyberať AKU techniku?
  2. Sunar s ešte lepšou receptúrou a v novom šate
  3. Night Vision: Jak dobre vidí vaša autokamera v noci?
  4. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  5. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  6. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  7. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými?
  8. Minerálna vlna má vysokú pevnosť aj vo väčších hrúbkach
  9. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  10. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  1. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky 18 138
  2. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo 13 794
  3. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku 13 648
  4. Ako správne dezinfikovať byt, bytový dom, auto či firmu 11 255
  5. Pandémia odhalila, ako fungujú vysielače v krajine 10 367
  6. Tieto veci robí banka, aby bola v bankomatoch hotovosť 10 272
  7. Ako vytriediť Mekáč doma? 9 737
  8. 5 tipov, ako si vlastnoručne zlepšiť bývanie. Zvládne ich každý 9 658
  9. 3 pravidlá pre ochranu trávnika v čase letných horúčav 9 602
  10. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME 9 589
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Petra Šabatu

Podmienečná chvála Igora Matoviča

Ako zvládol prvé týždne vo funkcii premiér a jeho koaličný tím, je vlastne zázrak.

Prezidentka Zuzana Čaputová poverila zostavením vlády Igora Matoviča začiatkom marca 2020.
NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Iuventa má v obľube kadernícku firmu z Bardejova, vlastní ju riaditeľova svokra

Ako sa kaderníctvo dostalo k dodávke kancelárskych potrieb.

Róbert Hronský, generálny riaditeľ organizácie IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Richard Müller po rokoch pracuje na novom albume, ktorý by mal vyjsť na jeseň.

Neprehliadnite tiež

Ako zužitkovať staré pečivo? Skúste žemľovku, knedľu či plnku

Staré rožky či chlieb nemusíte vyhadzovať.

Tvarohová žemľovka so slivkami

Architektka Andrea Klimko: Architektúra stojí do veľkej miery na emóciách

Úspešná architektka hovorí, prečo je žien v tejto profesii menej.

Architektka Andrea Klimko
Stĺpček Osmelené

Alkoholizmus, problém, okolo ktorého sa chodí po špičkách

Kukučín, Tajovský aj Timrava mali pravdu.

Michaela Žureková

Milostný život v dlhodobom vzťahu. Takto si ustrážite iskru

Milostné ochladenie nemusí prísť ani vekom.