SME
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Moderné džemy šetria cukrom. Môžete ich aj piecť

Rady a tipy, ako pripraviť domáce džemy.

(Zdroj: Pexels.com)

Leto je dosť dlhé na výrobu domácich džemov, kompótov, omáčok či detských výživ z ovocia z vlastnej záhrady. V jeho závere čakajú na svoju chvíľu slivky, hrušky, ringloty, broskyne, prípadne neskoršie maliny.

Prázdniny našich detských čias si často spájame s pobytom u starých rodičov. S babkiným hruškovým kompótom, keď ste sa podvečer vrátili z výprav, zasadli ste v kuchyni a „zlupli“ jeden až dva sedemdecové poháre.

Olúpané hrušky nakrájané na štvrťky bez jadrovníka v sladkej šťave s klinčekmi boli peknou bodkou za letným dňom. Alebo broskyňový kompót, či jahodový džem. Keď sa minie, môže byť aj marhuľový...

Skryť Vypnúť reklamu

Cukor možno nahradiť aj vynechať

Časy, keď bol džem plný cukru, sú preč. V moderných receptoch sa počíta s minimom sladidla alebo sa v nich nenachádza vôbec. Ovocie samo o sebe je už dosť sladké. „Nebojte sa nesladiť vôbec ničím,“ dodáva všetkým v kuchyni odvahu Veronika Kašická, redaktorka portálu fitshaker.sk, ktorý propaguje zdravý životný štýl.

Súvisiaci článok Dobré rady a tipy, ako pripraviť poctivé domáce sirupy Čítajte 

„Nenosia“ sa už ani želírovacie prípravky, bez ktorých si naše staré mamy varenie lekváru nevedeli predstaviť. Treba však rátať s tým, že bez nich si nad hrncom s domácim lekvárom postojíte dlhšie – džem bude hustnúť pomalšie.

Ak už nejaké sladidlo použijete, vo všeobecnosti platí pomer pol kila sladidla približne na kilo ovocia. Záleží od sladkosti ovocia a chuťových preferencií.

Klasickému bielemu cukru sa dá elegantne vyhnúť - trstinovou, kokosovou či datľovou alternatívou. Prípadne možno uvariť džem s medom, javorovým sirupom alebo aj úplne bez cukru.

Skryť Vypnúť reklamu

Iný druh cukru môže lekváru dodať inú farbu alebo chuť. „Kokosový cukor výrazne nezmení chuť džemu, môže však ovplyvniť farbu. Výsledný produkt bude tmavší a trocha do hneda,“ pripomenula Kašická. Datľový cukor vyzdvihne chute ovocia. „Džem má špecificky exotickú chuť. Rozhodne nie je presladený, len príjemne sladkastý,“ dodáva Veronika Kašická, ktorá svoje kuchárske umenie zaznamenáva na stránke nikavkuchyni.sk.

Stopercentné džemy bez cukru predávajú na Slovensku už aj viaceré komerčné značky. „Sú zahustené pektínom a sladené jablkovou šťavou. Podobný džem si možno jednoducho vyrobiť aj doma.“

Džem sa dá aj upiecť

Pri výrobe domáceho džemu je úvod vždy rovnaký. Ovocie treba poriadne prebrať a poumývať, vykôstkovať a väčšie druhy, ako jablká či hrušky nakrájať na menšie kúsky. Rovnako treba poctivo umyť a vysterilizovať poháre a viečka.

Skryť Vypnúť reklamu
Súvisiaci článok Domáce sirupy, ktoré si môžete uvariť na konci leta alebo na jeseň Čítajte 

Ak ste sa celý deň venovali zberu a príprave ovocia, nič sa nedeje. Jednoducho ho zasypte cukrom, variť môžete aj na druhý deň.

Komu sa nechce lekvár hodiny miešať pri sporáku, môže vyskúšať niektorý z receptov na pečený lekvár. Ovocie sa poukladá na plech – niekto dáva celé kúsky, iný ich najskôr rozmixuje. Ovocie na plechu sa môže, ale nemusí priebežne pomiešať.

Ďalšie ingrediencie sa pri varení pridávajú podľa druhu ovocia a obľúbených chutí – cukor, škorica, rum, prípadne ocot.

Ako dlho sa bude džem variť, záleží aj od obsahu pektínu - najviac ho majú ríbezle, najmenej maliny či jahody. Ríbezľový džem je preto uvarený rýchlo, pri jahodovom si treba zarezervovať v kuchyni viac času.

Na záver nezabudnite pridať citrónovú šťavu alebo kyselinu citrónovú. Ešte horúcu dobrotu plníme do pohárov, ktoré zatvoríme. Sterilizujú sa vo vriacej vode či umývačke riadu alebo sa len obrátia hore dnom.

Skryť Vypnúť reklamu

Táto finta slúži na to, aby sa viečka poriadne „chytili“.

V tejto polohe by mal uvarený džem odpočívať aspoň desať minút. Môžete ho takto nechať aj vychladnúť, napríklad pod dekou.

Nevaríme, mrazíme

V modernej kuchyni sa k ovociu pridávajú bylinky, najčastejšie mäta, bazalka, ale aj levanduľa. Z korenín možno džem ozvláštniť klasicky vanilkou, škoricou, ale aj kardamónom či tymianom. V zdravších receptoch sa objavujú ako prísada napríklad aj chia semienka.

O čosi menej práce ako s varením džemu je pri výrobe kompótov. Broskyne, slivky, ale aj hrušky či jablká možno

ošúpať, vybrať kôstku alebo jadrovník, nakrájať na polovice či štvrtky a naukladať do väčších pohárov. Obsah pohárov sa potom zaleje vodou s cukrom, prípadne troškou citrónovej šťavy, pridajú sa obľúbené koreniny a uzavreté poháre sa nechajú sterilizovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Zásobu vitamínov si možno uchovať na zimu aj jednoduchším spôsobom. Ovocie sa dá po umytí a odkôstkovaní zamraziť a v zime vytiahnuť a použiť do koláča. Alebo možno ešte v lete vyrobiť aj do zásoby ovocné nanuky a zmrzliny – buď len čisté drene, prípadne s jogurtom alebo smotanou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  3. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  4. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  5. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  6. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  7. Nie je to len chlapská záležitosť
  8. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  9. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  10. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  1. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  2. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  3. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  4. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  5. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  6. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  7. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  8. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  10. Novinka medzi prefabrikátmi
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 365
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 492
  3. Aká je chémia vôní 13 029
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 627
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 454
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 997
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 634
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 284
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 827
  10. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 7 189
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

Porovnanie Slovenska a Maďarska

Občas si nahovárame, že sme na tom s úrovňou demokracie a politickej zodpovednosti lepšie.

Bratislavský Aupark mení majiteľa. Cena prekoná všetky rekordy

Realitný obchod desaťročia je pred finalizáciou.

Ilustračné foto

Koronavírus: Pribudlo ďalších 32 obetí a takmer dvetisíc nakazených (minúta po minúte)

Antigénové testy odhalili ďalších 1 413 osôb s koronavírusom.

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová.
Komentár Branislava Benčata

Haščák nie je Penta? Nebláznite

Partneri počkali, kým sa boss stiahne potupne.

Neprehliadnite tiež

Aktualizované

Tipy na vianočný darček pre mamu, babku a dcéru

Neviete, čo darovať svojim blízkym pod vianočný stromček? Inšpirujte sa našimi tipmi.

Stĺpček Osmelené

Maďarský europoslanec utekal nahý po odkvape a patrí mu všetka hanba sveta

Neospravedlnil sa tým, ktorým škodil.

Soňa Jánošová

Tipy na vianočné darčeky pre ženy do 20 eur

Lacné a zaujímavé darčeky pre mamu, babku a dcéru.

Ilustračné foto.