Suroviny:
2,5 l vody
40 g kyseliny citrónovej
50 vetvičiek mäty
1 kg kryštálového cukru
Postup:
Prevaríme vodu a necháme ju vychladnúť. Pridáme kyselinu citrónovú a mätu. Zaťažíme, aby boli lístky ponorené pod vodou a lúhujeme 24 hodín. Následne precedíme cez gázu, pridáme cukor a zahrievame, aby sa cukor roztopil. Už nevaríme. Plníme do sterilných fliaš.
Mäta
Veľmi vďačná rastlina, ktorá kvitne vlastne po celé leto, až do septembra. Vďaka mentolu, ktorý obsahuje, táto bylinka vylepší chuť akéhokoľvek osviežujúceho nápoja, používa sa s obľubou ako dekorácia. Odporúča sa pri ochorení žalúdka a čriev, pri poruchách pečene a žlčníka, ale aj proti kašľu či pri liečbe nádchy. Používa sa čerstvá aj sušená, do čajov, na výrobu limonád