Suroviny:
100 g kvetov levandule
1 l vody
1 kg kryštálového cukru
1 citrón
20 g kyseliny citrónovej
Postup:
Kvety levandule nakrájame alebo nastriháme nadrobno. Do hrnca pridáme ku kvetom cukor, citrón nakrájaný na plátky, kyselinu citrónovú a všetko zalejeme horúcou vodou. Necháme lúhovať pri izbovej teplote 24 hodín. Potom zmes precedíme cez gázu a privedieme k varu. Hneď odstavíme, nevaríme. Ešte horúci sirup plníme do sterilizovaných fliaš.
Levanduľa
Voňavá levanduľa má všestranné využitie. Obľúbená je nielen vďaka vôni v kozmetickom priemysle, svoje uplatnenie má aj kuchyni. Jej výhoda spočíva aj v tom, že sa zberá v priebehu leta dvakrát, druhý zber býva v septembri.
Čerstvú môžete použiť napríklad aj ako voňavú posýpku na koláče alebo do sladkého pečiva, pár sušených levandúľ v nádobe s cukrom mu prepožičia jej špecifickú vôňu aj chuť. U nás sa najčastejšie pestuje odroda levandula angustifolia.