Suroviny:
1 kg dozretých šípok
1 kg kryštálový cukor
1,5 l vody
Postup:
Dozreté šípky popučíme, zalejeme vodou, privedieme k varu a varíme na miernom ohni päť - desať minút. Zmes necháme vychladnúť, ešte raz dôkladne popučíme a precedíme cez gázu. Prepasírovanú zmes opäť privedieme k varu, pridáme cukor. Odstavíme a miešame, aby sa rozpustil všetok cukor. Horúci sirup plníme do sterilizovaných fliaš.
Šípky
Na zrelé šípky si budeme musieť počkať ešte aspoň do septembra. Najlepšie sú však vtedy, keď prejdú prvými mrazmi, vtedy sa ich chuť zvýrazní. Ale pozor, ak ostanú vonku pri opakovaných a silných mrazoch, znehodnotia sa.
Zbierať sa dajú až do novembra, najlepšie obdobie na zber je suché e a slnečné počasie. Sila šípok spočíva v obsahu viacerých prospešných látok, najmä vitamínu C, pôsobia tiež ako antioxidanty. Obsahujú aj horčík, vďaka čomu majú protistresové účinky.
Keď ich nespracujete čerstvé napríklad do sirupu alebo do džemu, môžete si ich usušiť a v zime si z nich variť čaj.