Sezónne ovocie, čerstvé kvety, ale aj sušené bylinky. Na prípravu sirupov sa dajú použiť azda všetky poklady, ktoré ponúka letná záhrada či sad. Samotný doma uvarený sirup sa dá použiť aj inak - nielen na osladenie vody.
„Sirupy nemusíme používať výlučne na prípravu osviežujúcich nápojov. Použiť sa dajú napríklad aj pri pečení,“ vysvetľuje foodblogerka Ivana Šureková, autorka webovej stránky Zlatá vareška.
Tam sa využitie sirupov stále nekončí – v zime ich môžete použiť namiesto medu do horúcich nápojov. „Alebo si môžete sirupom osladiť müsli či lievance na raňajky.“
Na sirupy sa hodí akékoľvek klasické ovocie, ktoré sa u nás pestuje – jablká, hrušky, slivky alebo čučoriedky. Dobrý je podľa Ivany Šurekovej aj sirup z mäty, bazy či levandule.

„Najčastejšie sa domáce sirupy pripravujú z kvetov ako napríklad baza, púpava či levanduľa. Vďaka svojej bohatej vôni sú ideálnou surovinou,“ vysvetľuje foodblogerka.
Dôležité je zbierať kvety, kým sú čerstvé, a čo najskôr ich spracovať. Aby sme ich zbavili hrubších nečistôt, prepláchneme ich vodou.
Ako na ovocné sirupy
Ak sa rozhodnete pre ovocné sirupy, väčšie druhy si treba nakrájať na menšie kúsky, bobuľovité ovocie, ako sú jahody či maliny, popučiť. Ovocie potom treba osladiť cukrom alebo medom a povariť.
Bylinky alebo ovocie, ktorého chuť si chcete uchovať na zimné dni, však nemusia byť len čerstvé.
„Snažíme sa využívať sezónne produkty. Ak by ste si však chceli v zime pripomenúť chuť a sviežosť letných dní, je možné si ho pripraviť aj z mrazeného ovocia či sušených byliniek,“ hovorí spoluautor stránky Andrej Kanyik.
Čistá fľaša je základ

Základom úspechu pri príprave domácich sirupov sú popri kvalitných prísadách dôkladne čisté vysterilizované fľaše. Ivana Šureková pri sterilizácii ako zlepšovák používa mikrovlnnú rúru.
„Najjednoduchší a overený spôsob sterilizácie fliaš je pridať do nich 0,5 decilitra vody a dať ich do mikrovlnnej rúry na 900 W zhruba na desať minút,“ vysvetlila.
Takto vyčistená fľaša by mala byť chránená pred plesňami a sirup v nej by mal vydržať dlhšie.
Naplnené fľaše sa odporúča skladovať na tmavom chladnom mieste alebo v chladničke. Mali by vydržať dva týždne až dva mesiace – závisí od použitých ingrediencií.
„Ak by ste si chceli vychutnať levanduľový sirup v decembri, môžete si ho uskladniť aj v mrazničke,“ uzavrel Kanyik.
Tipy Ivany Šurekovej ako uvariť domáci sirup
- Pri príprave sirupu z čerstvých kvetov – napríklad levandule, púpavy či bazy, používame čerstvé kvety, ktoré sa snažíme čo najskôr spracovať.
- Aby sme kvety zbavili hrubších nečistôt, prepláchneme ich vodou.
- Očistené kvety lúhujeme 24 hodín na chladnom mieste vo vychladenej prevarenej vode s niekoľkými plátkami citróna.
- Na druhý deň vylúhované kvety precedíme cez gázu, pridáme citrónovú šťavu alebo kyselinu citrónovú a kryštálový cukor (alebo med) v pomere 1:3, čím predĺžime životnosť sirupu.
- Zmes ohrievame v hrnci na teplotu cca 70 stupňov asi pol hodiny. Cieľom je zničiť mikroorganizmy, zvýšiť trvanlivosť sirupu a zároveň uchovať väčšinu vitamínov a stopových prvkov (tento proces sa volá pasterizácia).
- Takto pripravený, ešte horúci sirup plníme do sterilizovaných fliaš. Rovnakým spôsobom pripravíme aj bylinkové sirupy.
- Pri príprave ovocných sirupov si väčšie ovocie nakrájame na menšie kúsky alebo rozpučíme.
- K ovociu pridáme cukor alebo med, vodu a povaríme asi päť - desať minút.
- Vychladnutú zmes prepasírujeme a znovu privedieme k varu. Môžeme pridať napríklad škoricu či vanilku.
- Za horúca plníme do sterilizovaných fliaš.
- Fľaše vysterilizujeme tak, že do nich pridáme 0,5 dcl vody a dáme ich do mikrovlnnej rúry na 900 W asi na desať minút. Pozor, vysterilizované fľaše sú horúce, treba ich nechať pozvoľna vychladnúť.