Sezónne ovocie, čerstvé kvety, ale aj sušené bylinky. Na prípravu sirupov sa dajú použiť azda všetky poklady, ktoré ponúka letná záhrada či sad. Samotný doma uvarený sirup sa dá použiť aj inak - nielen na osladenie vody.
„Sirupy nemusíme používať výlučne na prípravu osviežujúcich nápojov. Použiť sa dajú napríklad aj pri pečení,“ vysvetľuje foodblogerka Ivana Šureková, autorka webovej stránky Zlatá vareška.
Tam sa využitie sirupov stále nekončí – v zime ich môžete použiť namiesto medu do horúcich nápojov. „Alebo si môžete sirupom osladiť müsli či lievance na raňajky.“
Na sirupy sa hodí akékoľvek klasické ovocie, ktoré sa u nás pestuje – jablká, hrušky, slivky alebo čučoriedky. Dobrý je podľa Ivany Šurekovej aj sirup z mäty, bazy či levandule.