SME

Vyzerajú a chutia ako mäso, ale zdanie klame. Mäsožravcom to neprekáža

Životný štýl sa mení.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

Jedlo je zdroj pôžitku, ale niekedy aj sporov. Najmä, keď dôjde na pretras taká pochúťka, ako sú burgery.

Niektorí oduševnení mäsožravci sa zaprisahávajú, že iné ako hovädzie mäso v žemli nemožno nazývať burgerom, zanietení vegetariáni alebo vegáni by zase nesúhlasili.

O nadmernej konzumácii mäsa a jej negatívnom dopade na ľudské zdravie i planétu už spory nie sú. Výskumy dokazujú, že produkcia mäsa je zodpovedná až za 14,5 percenta emisií, ktoré ľudia ročne vyprodukujú.

No ukazuje sa, že medzi vyššie spomenutými skupinami mäsožravcov a nemäsožravcov dochádza k prieniku.

SkryťVypnúť reklamu

Na trhu začínajú vynikať značky produkujúce čisto rastlinné burgery, ktoré na prvý pohľad dokonale imitujú mäso, a obľubu nachádzajú u oboch skupín.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mäsožravci dávajú šancu inovátorom

Súvisiaci článok Najznámejšia slovenská vegánka: Chcem búrať tabu, aj keď to nemusí byť príjemné Čítajte 

Niektorí ľudia si môžu klásť otázku, prečo potrebujú vegetariáni a vegáni imitovať mäso, keď ho jesť nechcú.

Vysvetlenie je jednoduché - každý má svoje vlastné dôvody, prečo mäso neje, od zníženia uhlíkovej stopy až po etický prístup k zvieratám.

Nemusí to znamenať, že im nevyhovuje samotná chuť, a preto ju môžu chcieť napodobniť.

Niektorým značkám sa to pomerne dobre darí.

Napríklad BeyondMeat a Impossible Foods sú na trhu relatívne krátko, no ich rastlinné výrobky, ktoré sú od skutočného mäsa farbou, štruktúrou aj chuťou na nerozoznanie, stúpajú na popularite. Navyše obsahujú aj podobné alebo väčšie množstvo bielkovín.

SkryťVypnúť reklamu

Spoločnosť Impossible Foods, ktorú založil vedec a bývalý profesor zo Standfordovej univerzity, Patrick O. Brown, na svojom webe uvádza, že „v porovnaní s hovädzími burgermi využíva náš burger o 95 percent menej pôdy, o 74 percent menej vody a produkuje o 87 percent menej skleníkových emisií."

Loading

...

Impossible burger ešte na Slovensku dostupný nie je, spoločnosť produkty predáva zatiaľ iba v USA, v Hong Kongu, v Macao a v Singapure, plánuje však expandovať do celého sveta. Na porovnanie, jeho hlavný konkurent BeyondMeat už dorazil aj do našich reťazcov.

Prekvapivé je však tvrdenie oboch firiem, ktoré sa zhodujú, že ich výrobky nemajú v obľube iba vegetariáni a vegáni, práve naopak.

"Až 95% všetkých ľudí, ktorí si objednávajú náš burger, pravidelne konzumuje živočíšne produkty, teda nie sú vegáni a väčšina z nich nie sú ani striktnými vegetariánmi," povedala pre magazín Self hovorkyňa Impossible Foods, Rachel Konradová.

SkryťVypnúť reklamu

Marketéri BeyondMeat zase uviedli, že 90% zákazníkov, ktorí si v obchode kúpili ich výrobok, si kúpili aj produkty so živočíšnymi bielkovinami.

Ľudia chcú byť zdravší, investície stúpajú

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C63HQ na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 96 459
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 011
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 694
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 932
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 263
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 110
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 747
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 859
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 634
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 43 534
  4. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 20 380
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 557
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 037
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 973
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 772
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  4. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  7. Tupou Ceruzou: Businessman
  8. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
SkryťZatvoriť reklamu