SME
Nedeľa, 8. december, 2019 | Meniny má Marína

Cold drip, či cold brew: Ako si pripraviť ľadovú kávu po novom?

V horúčave môže chutiť aj typicky teplý nápoj lepšie vychladený.

(Zdroj: AdobeStock)

Kúzlo ľadovej kávy už v minulosti objavili Gréci. Pod horúcim slnkom na pláži chutí ich variant silnej čiernej kávy v spenenej forme – frappé – dokonale.

Jeho popularita narástla celosvetovo aj vďaka jednoduchej príprave. Stačí naň instantná káva a voda. Tieto dve ingrediencie sa rozmixujú ponorným mixérom a zmes sa preleje cez ľad v pohári. Niektorí si k nemu ešte pridajú mlieko a cukor.

Na vzostupe sú aj novšie formy podávania studenej kávy ako Cold drip či Cold brew. Aj keď ich popularita narástla až teraz, tieto štýly prípravy kávy sú už staršieho dáta.

Článok pokračuje pod video reklamou

Začali s nimi vraj holandskí námorníci, ktorým sa nechcelo čakať na zohrievanie vody a potrebovali neustály prísun kofeínu. Tak si začali kávu zalievať studenou vodou.

Baristi však skúsenosťami a časom uznali, že zalievanie pomocou studenej vody je jedným z najčistejších spôsobov prípravy kávy a odhaľuje oveľa väčší potenciál tohto nápoja.

Cold brew

Súvisiaci článok 9 faktov o káve, ktoré vás budú zaujímať Čítajte 

Ľadová káva sa pripravuje na niekoľko spôsobov. Klasický postup prebieha pomocou horúcej vody, následne sa káva ochladzuje. Náhle zmeny v teplote však môžu spôsobiť znehodnotenie kávy a jej chuti.

Káva s názvom Cold brew sa pripravuje s vodou pri nízkej teplote, pričom rozhoduje čas lúhovania. Chuť kávy je po tomto procese jemnejšia, zároveň intenzívnejšia a osviežujúca.

Nevýhodou je dlhší čas prípravy. Kým klasickú ľadovú kávu možno pripraviť do 15 minút, Cold brew sa pripravuje aj 16 až 24 hodín. Pripravuje sa však vo väčších dávkach, a tak sa môže popíjať a užívať aj viac dní.

Najlacnejší a najjednoduchší spôsob prípravy kávy za studena je pomocou všetkým známeho French Pressu. Ďalej potrebujete už len kvalitné kávovníkové zrná, mlynček a vodu.

Cold drip

Súvisiaci článok Desať receptov na dezerty s vôňou a chuťou kávy Čítajte 

Ďalšou prípravou kávy na studeno je Cold drip. Ide o pozvoľné topenie ľadu, ktorý preteká cez kávu a tá sa pomaly extrahuje.

Proces trvá niekoľko hodín a v káve vďaka nemu ožívajú najrôznejšie jemné tóny nápoja. V porovnaní s Cold brew ide o jednoduchší postup. Stačí, ak sa vaša obľúbená káva prekvapkáva na ľad.

Kávu melieme na hrubšie a používame 10 g na 100 ml vody. Pomleté zrná zalievame horúcou vodou.

Prelievame cez papierový filter, do ktorého sme vložili aj niekoľko kociek ľadu. Na tento proces však existujú aj špeciálne pomôcky, ktoré na trhu ľahko nájdete.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  2. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  3. ​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile
  4. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov
  5. Athleisure: V športových legínach do mesta aj na šport
  6. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  7. Dotácie stlačili cenu ekologických Volkswagenov na minimum
  8. Aké vianočné darčeky nakúpiť a zaplatiť len za dva z troch?
  9. ​​​​​​​Navštívte Horný Zemplín, kde je všetko
  10. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  1. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  2. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  3. ​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile
  4. Tipy na darčeky z Tokaja...
  5. Vieme kto vám dá garanciu doručenia zásielky do Vianoc
  6. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov
  7. Tenisový lakeť je nielen ochorenie športovca
  8. Výrobca špičkových automobilov odporúča palivá OMV MaxxMotion
  9. Athleisure: V športových legínach do mesta aj na šport
  10. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  1. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 15 053
  2. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 11 913
  3. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 11 494
  4. Každodenne sa na cestách zraní veľa detí 9 594
  5. Čo chýba deťom v pestúnskych rodinách? Láska to nie je 8 677
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 8 195
  7. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 8 190
  8. Agadir je úplne iný ako zvyšok Maroka 7 744
  9. Večer bola voda pitná, ráno už nie 6 970
  10. Žijú v núdzi, zázrak je aj kilo cestovín 6 729

Hlavné správy zo Sme.sk

Polícia okolie paneláku uzavrela.

V Bratislave zomrel ďalší cudzinec, zrejme po bitke

Polícia pátra po neznámom páchateľovi.

Ilustračné foto.
Komentár Petra Schutza

Strana má šerpu

Recyklácia núl – pozrite si záznamy z NR SR – a bezprizornosti sa ako pokus o zmenu nedajú brať vážne.

Komentátor SME Peter Schutz.
Dnes píše Jaroslav Rumpli

Keď unavená myseľ konšpiruje

Po agentúre na naháňanie preferencií siahli v Smere aj teraz.

Ilustračné foto.