SME
Štvrtok, 2. júl, 2020 | Meniny má BertaKrížovkyKrížovky

Najznámejšia slovenská vegánka: Chcem búrať tabu, aj keď to nemusí byť príjemné

Rozhovor s Nikoletou Kováčovou.

Nikoleta Kováčová alias Surová dcérkaNikoleta Kováčová alias Surová dcérka (Zdroj: Alex Rymšinová)

Pred šiestimi rokmi ste začali blogovať so svojou mamou ako Raw Mother & Daughter. Odvtedy ste sa posunuli k samostatnému projektu zameranému najmä na vegánstvo pod menom Surová dcérka. Tušili ste na začiatku, že sa to takto rozrastie a bude z vás najznámejšia slovenská vegánka?

Vôbec som nemala takéto ciele. Blog som robila viac-menej pre seba a pre úzku skupinu ľudí. Nikdy som neplánovala, že tam budem mať tisícky sledovateľov, spolupráce, že budem vydávať knihu.

Vtedy ešte neexistovalo ani influencerstvo ako dnes a aj blogy boli ešte trošku iné. Teraz s tým možno človek trochu ráta, že ide robiť blog a chce byť úspešný, no ja som to tak nemala.

Najprv ste radili, ako prejsť na raw food, neskôr ste prešli k vegánstvu. Bolo to tým, že ste sa priebežne vzdelávali a nastal prirodzený posun?

SkryťVypnúť reklamu

Tá zmena bola postupná. S raw stravovaním som začínala v Ázii, keď som cestovala ako modelka a tam je to naozaj o niečom inom. Človek má dostupné ovocie na každom rohu, je lacné, lokálne. Keď som chodila domov, tak som začala jesť aj vegánsky, lebo raw potraviny tu neboli v takej kvalite ani cene.

Začala som zaraďovať vegánsku stravu. Potom som sa začala vzdelávať a prišla som na to, že je pre mňa podstatnejší etický a ekologický rozmer a nie to, že by som musela byť puristka. Úplne mi stačilo vegánstvo a chcela som sa sústreďovať aj na iné veci, napríklad na recepty, ktoré mohli osloviť ešte väčšie publikum.

Influencerom sa nestane človek zo dňa na deň. Aká bola vlastne cesta k budovaniu vašej značky?

Keď sme začínali, mala som len facebookovú stránku, všetky fotky som dávala len tam. Až potom prišiel blog, kde som začala písať aj texty. Začínali sme pri receptoch a jednoduchších videách. Potom som sa presťahovala do Bratislavy, kde som začala pracovať pre grafické štúdio.

SkryťVypnúť reklamu

Stále som sa snažila venovať blogu, začínal aj Instagram, ale popri práci som na to nemala toľko času, takže to bolo obmedzené. Keď som skončila v práci, už sa mi nechcelo ani vrátiť niekam na plný úväzok. Povedala som si, že sa chcem venovať naplno práve blogu, kým zistím, či chcem robiť niečo iné a či sa tým dá uživiť.

Vtedy to naozaj explodovalo. Fanúšikovia začali pribúdať, mala som viac obsahu a receptov. Tak nejako to funguje, že keď dáva človek von kvalitný obsah, ľudí si to nájde.

Keď som sa tomu venovala naplno, blog narástol najviac. Teraz už sa to presunulo k tomu, že opäť pracujem, ale len na čiastočný úväzok, aby som stále venovala dostatok času blogu a mohol rásť.

Nedá sa uživiť len blogom?

Dá, ale keďže moja tematika je špecifická, nechcem brať všetky spolupráce, ktoré sú mi ponúkané. Tak trocha si to sama obmedzujem. Je mi príjemnejšie mať príjmy rozdelené do rôznych skupín.

SkryťVypnúť reklamu

Venujem sa sociálnym sieťam, fotografovaniu, community manažmentu v práci. Potom mám svojich vlastných klientov, pre ktorých fotím produktové fotografie, a napokon mám blog. Asi každý živnostník žije tak, že musí prácu naháňať, ale zatiaľ som v takej situácii nebola a ani nechcem.

Načítavam video...

Koľko času tomu treba venovať, ak si chce človek nielen vybudovať, ale aj udržať publikum?

Veľa. Pre mňa je to polovica môjho pracovného času. Víkendy venujem hlavne blogu, pripravujem obsah, fotím a venujem sa tomu aj ráno pred prácou alebo po nej. Publikujem na Instagrame, píšem si s fanúšikmi.

Človek tomu musí venovať aspoň 20 hodín týždenne. Keď už sa dostane do štádia, že chce mať kvalitné fotky, tak to zaberie ďalší čas. A keď sa natáča video, jedno môže zabrať aj osem hodín času – kým sa napíše scenár, natočí sa, zostrihá sa, publikuje sa. Je to časožrút.

SkryťVypnúť reklamu

Ako ste vlastne naberali skúsenosti s vytváraním obsahu? Bola to forma pokus-omyl?

Prečítajte si tiež: Čoraz viac ľudí sa stáva vegánmi. Prečo je rastlinná strava trendom? Čítajte 

Všetci sme sa to asi učili v priebehu. S Facebookom som pracovala už predtým, veď s ním sme na strednej škole mnohí začínali, to prišlo prirodzene.

Potom som sa učila pracovať s blogom a hlavne s fotografiou, na čom stále pracujem.

Človek sa stále zdokonaľuje a netušila som sa, že sa dostanem až takto ďaleko, že by som sa venovala fotografovaniu.

Nikdy som to ani nechcela, lebo veľa blogov už fungovalo, mali nádherné nastajlované fotografie a nevedela som si predstaviť, že by som ja niečo také dokázala.

Postupne som sa k tomu dostala a teraz mi to príde prirodzené. Chcelo to čas a vzdelávanie.

Vegánstvo je dnes mainstreamovejšie téma. Keby ste začínali dnes, myslíte, že by ste to mali ľahšie?

SkryťVypnúť reklamu

Ťažko povedať. Stále čakám na to, že na Slovensku ešte niekto s touto témou začne a uvidím na ňom, ako sa mu bude dariť, že to bude niekto, kto bude propagovať povedzme reducetariánstvo alebo niečo o obmedzovaní spotreby mäsa.

Tomu by som držala palce a chcela by som to vidieť. Dúfala by som, že to ten človek bude mať jednoduchšie, ale tým, aká je situácia na Instagrame a Facebooku, tak neviem.

Obsah sa šíri ťažšie, človeka musí podporiť niekto, kto už má meno vytvorené.

Paradoxne, keď sa človek pozrie na vaše najpozeranejšie videá na Youtube, tak ani nie sú o vegánstve. Rezonovali napríklad témy o tom, že ste vystúpili z cirkvi alebo video, v ktorom vysvetľujete, že nechcete mať deti.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5Z49 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5Z49 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tesco pomôže ľuďom v núdzi ešte viac
  2. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  3. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark?
  4. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách
  5. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií
  6. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom
  7. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší
  8. Novým prezidentom FSOK sa stal Miroslav Kot
  9. Najrýchlejší dopravný prostriedok je bicykel
  10. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave
  1. Štart sezóny F1 je za dverami
  2. Predajne Terno a KRAJ znižujú ceny desiatok produktov
  3. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie
  4. Tesco pomôže ľuďom v núdzi ešte viac
  5. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  6. Hrdinovia bez potlesku
  7. Odvezte sa Ľadovým expresom spoznávať juh Slovenského raja
  8. Herec a dabér Pavel Soukup: můj test autokamery Mio MiVue 798
  9. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark?
  10. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií
  1. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 23 864
  2. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 16 387
  3. Leto na Slovensku: Mimoriadny 48-stranový magazín týždenníkov MY 11 207
  4. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 10 888
  5. Južný Cyprus: skvelá dovolenka až do skorej jesene 10 728
  6. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 10 582
  7. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie – vyhnite sa im 10 449
  8. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 9 596
  9. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme 9 343
  10. Pandémia odhalila, ako fungujú vysielače v krajine 9 200
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Rozhovory z denníka SME

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
YouTube, Vegetariánstvo, Rozhovory z magazínu smeŽeny
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Čo si myslíte, že ste (píše Michal Havran)

Nikde v Európe sa politici netvária tak bohorovne napriek ich mizerným výsledkom.

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár.
Premiér Matovič ukazuje plné tribúny na štadióne v Dunajskej Strede.
Koronavírus: Premiér Matovič ukazuje mapu menej rizikových krajín.
Lucia Ďuriš Nicholsonová v relácii Rozhovory ZKH.

Neprehliadnite tiež

Vojvodkyňu Meghan vraj britská monarchia nechránila

Zažalovala vydavateľa novín Mail on Sunday.

Meghan Markle
Grécka špenátová omeleta s fetou a olivami
Stĺpček Osmelené

Čo budete v starobe robiť, keď za vami rodina a priatelia nebudú môcť prísť?

O vnútornom svete hovoríme zriedka.

Soňa Jánošová