Neviete si pomôcť. Práca, hádky, stres, nečakané zlé správy, únava alebo zlá nálada. To všetko sa na vás zosype a vás upokojí iba to, keď otvoríte chladničku.
Viete, že v skutočnosti nie ste hladní, ale ide len o spôsob, akým sa vysporiadate s nepríjemnými pocitmi, aj tak však nedokážete odolať.
Nájsť jedlo, ktoré vám urobí dobre na duši (takzvané comfort food), je pomerne bežnou súčasťou emocionálneho jedenia alebo prejedania sa. Ľudia si takéto jedlá vedome i podvedome vyberajú, aby potlačili negatívne pocity, strach, nudu či samotu. Následne často cítia vinu alebo hanbu, čo môže viesť až k opakovanému prejedaniu sa.
Hoci je tento fenomén typický pre obe pohlavia, podľa výskumov mu podliehajú vo väčšej miere ženy.
Prečo sa nevieme kontrolovať

Fyzický a emocionálny hlad sa líšia. Ten fyzický sa rozvíja postupne, človek pri ňom pociťuje chuť na rôzne typy jedál, dokáže sa nasýtiť a zastaviť, pričom po jedle nepociťuje žiadne negatívne pocity.
Emociálny hlad prichádza náhle, človek má pri ňom chuť len na určité typy jedál (napríklad sladkosti) a keď ich zje, necíti sýtosť či plnosť. Navyše prichádzajú aj pocity viny.
Rozlišovať sa ich naučí práve tak, že sa bude sústrediť na to, kedy sa hlad začal prejavovať a tiež, ako sa po jedle cíti, radí stránka Healthline.
Prejedanie sa utíši negatívne pocity len dočasne. Aj napriek tomu sa stáva, že emócie sa natoľko prepoja s návykmi, že človek automaticky siaha po "odmene" alebo "lieku" vo forme jedla, keď sa cíti nahnevaný alebo vystresovaný, a to bez toho, aby uvažoval nad tým, čo robí.
Odborníci z Mayo Clinic tiež vysvetľujú, že jedlo slúži aj ako rozptýlenie.