SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Ako sa vyhnúť emocionálnemu prejedaniu a prečo sa vlastne deje?

Deväť rád, ako prestať.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: Adobe Stock)

Neviete si pomôcť. Práca, hádky, stres, nečakané zlé správy, únava alebo zlá nálada. To všetko sa na vás zosype a vás upokojí iba to, keď otvoríte chladničku.

Viete, že v skutočnosti nie ste hladní, ale ide len o spôsob, akým sa vysporiadate s nepríjemnými pocitmi, aj tak však nedokážete odolať.

Nájsť jedlo, ktoré vám urobí dobre na duši (takzvané comfort food), je pomerne bežnou súčasťou emocionálneho jedenia alebo prejedania sa. Ľudia si takéto jedlá vedome i podvedome vyberajú, aby potlačili negatívne pocity, strach, nudu či samotu. Následne často cítia vinu alebo hanbu, čo môže viesť až k opakovanému prejedaniu sa.

SkryťVypnúť reklamu

Hoci je tento fenomén typický pre obe pohlavia, podľa výskumov mu podliehajú vo väčšej miere ženy.

Prečo sa nevieme kontrolovať

Prečítajte si tiež: Sedem potravín, ktoré nie sú zdravou voľbou pre vaše telo Čítajte 

Fyzický a emocionálny hlad sa líšia. Ten fyzický sa rozvíja postupne, človek pri ňom pociťuje chuť na rôzne typy jedál, dokáže sa nasýtiť a zastaviť, pričom po jedle nepociťuje žiadne negatívne pocity.

Emociálny hlad prichádza náhle, človek má pri ňom chuť len na určité typy jedál (napríklad sladkosti) a keď ich zje, necíti sýtosť či plnosť. Navyše prichádzajú aj pocity viny.

Rozlišovať sa ich naučí práve tak, že sa bude sústrediť na to, kedy sa hlad začal prejavovať a tiež, ako sa po jedle cíti, radí stránka Healthline.

Prejedanie sa utíši negatívne pocity len dočasne. Aj napriek tomu sa stáva, že emócie sa natoľko prepoja s návykmi, že človek automaticky siaha po "odmene" alebo "lieku" vo forme jedla, keď sa cíti nahnevaný alebo vystresovaný, a to bez toho, aby uvažoval nad tým, čo robí.

SkryťVypnúť reklamu

Odborníci z Mayo Clinic tiež vysvetľujú, že jedlo slúži aj ako rozptýlenie.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5YE6 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5YE6 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Päť chýb pri zateplení strechy
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 430
  2. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 756
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 245
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 625
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 891
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 937
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 812
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 537
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 460
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 258
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Krízový štáb rokuje o lockdowne, podľa Naďa výrazne stúpa úmrtnosť (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 35 330. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.

Zasadá krízový štáb: Nemocnice sú potemkinove dediny, vravia lekári zo zasadnutia

Politici rokovanie odmietajú komentovať, kým sa neskončí.

Tlačová konferencia po mimoriadnom zasadnutí vlády.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Kováčik pripomína, prečo treba udržať koalíciu

Hlavnou úlohou tejto vlády je nastolenie spravodlivosti.

Peter Tkačenko
Cynická obluda

Deľba práce v Slovane

A zatiaľ čo hráči vypadli odvšadiaľ odkiaľ sa dalo, fanúšikovia organizovali demonštráciu s výtržnosťami.