Už nejde len o avokáda či palmový olej. Medzi plodiny, ktoré by si zaslúžili prívlastok krvavé, by sme mohli zaradiť aj oriešky kešu.
Hoci sú skvelým zdrojom bielkovín, magnézia, železa a vitamínov, patria zároveň k pochutinám, ktorých produkciu často sprevádza vykorisťovanie aj nebezpečná práca.
K najväčším producentom a dodávateľom obľúbených kešu orieškov patrí India. Práve tu platia skrytú cenu ženy, ktoré ich ručne zbierajú. Okrem nízkych miezd totiž trpí množstvo z nich popáleninami.
Kyselina pod nechtami
Oriešky sa nachádzajú na takzvaných kešu jablkách, z ktorých sa vyrábajú džúsy a džemy. Samotné kešu sa však musia lúskať jednotlivo a ručne. Práve to je problém, pretože majú dve ochranné vrstvy, ktoré sú toxické.
Nachádzajú sa v nich žieravé látky - kyselina anakardová a látka kardol, ktoré pri dotyku s kožou spôsobujú popáleniny.
Britské médiá nedávno informovali o tom, že v Indii pracuje v "kešu priemysle" zhruba 500-tisíc ľudí, takmer všetko ženy a v mnohých prípadoch aj deti.

"Sú zamestnané bez zmluvy, bez garancie stabilného príjmu, bez možnosti dôchodkov a dovoleniek," píše Daily Mail.
Mnohé z nich ani nemajú k dispozícii ochranné prostriedky, ako napríklad rukavice. Ak áno, nerady ich používajú, pretože ich pri práci spomaľujú a ženy sú platené za kilo nalúskaných orechov.
"Keď dnes prídeme domov a umyjeme si ruky, uvidíme na koži pľuzgiere. Trvá asi týždeň, kým sa zahoja. Ale len čo sa staré zahoja, ukážu sa nové," opísali niektoré ženy.