K rozvoju rýchlych obslužných reštaurácií prispela narastajúca popularita automobilov v 40. rokoch 20. storočia a čoraz rýchlejší životný štýl.
Keďže bežní ľudia zrazu mali možnosť presúvať sa z jedného miesta na druhé pomerne rýchlo, zrýchlil sa aj čas, za ktorý si mohli objednať a rovno aj prevziať jedlo. Reštaurácie sa dokonca pretekali v tom, ktorá z nich bude mať najoriginálnejšiu architektúru na prilákanie šoférov.
Rýchle občerstvenie sa však formovalo už v Stredomorí a v Ázii ako pouličné zariadenie na prípravu rôznych druhov jedál.
Neskôr sa rozvinulo pred 2. svetovou vojnou v USA, Číne či Japonsku. Dôvodom bol rozvoj hospodárstva, zvýšená populácia, ale aj uponáhľaná doba, ktorá dopyt po rýchlom občerstvení zvyšovali.
Ako znížiť svoju uhlíkovú stopu? Začnite jesť inak ČítajtePri slove fast food si väčšina z nás predstaví prevádzky niektorej z veľkých značiek. Málokto však tuší, že za prvý moderný fast food v histórii sa považuje reštaurácia White Castle, ktorá vznikla v roku 1921 v americkom štáte Kansas.
Ľudia tak po prvýkrát mohli v otvorenej kuchyni vidieť, ako sa pripravujú ich hamburgery.
Európa verzus Amerika
K symbolom fast foodu patrí jednoznačne hamburger. Aj vám sa v mysli automaticky spája s Amerikou? Pravdou je, že pôvod má v nemeckom Hamburgu, o čom svedčí aj jeho odvodený názov.