K rozvoju rýchlych obslužných reštaurácií prispela narastajúca popularita automobilov v 40. rokoch 20. storočia a čoraz rýchlejší životný štýl.
Keďže bežní ľudia zrazu mali možnosť presúvať sa z jedného miesta na druhé pomerne rýchlo, zrýchlil sa aj čas, za ktorý si mohli objednať a rovno aj prevziať jedlo. Reštaurácie sa dokonca pretekali v tom, ktorá z nich bude mať najoriginálnejšiu architektúru na prilákanie šoférov.
Rýchle občerstvenie sa však formovalo už v Stredomorí a v Ázii ako pouličné zariadenie na prípravu rôznych druhov jedál.
Neskôr sa rozvinulo pred 2. svetovou vojnou v USA, Číne či Japonsku. Dôvodom bol rozvoj hospodárstva, zvýšená populácia, ale aj uponáhľaná doba, ktorá dopyt po rýchlom občerstvení zvyšovali.

Pri slove fast food si väčšina z nás predstaví prevádzky niektorej z veľkých značiek. Málokto však tuší, že za prvý moderný fast food v histórii sa považuje reštaurácia White Castle, ktorá vznikla v roku 1921 v americkom štáte Kansas.
Ľudia tak po prvýkrát mohli v otvorenej kuchyni vidieť, ako sa pripravujú ich hamburgery.
Európa verzus Amerika
K symbolom fast foodu patrí jednoznačne hamburger. Aj vám sa v mysli automaticky spája s Amerikou? Pravdou je, že pôvod má v nemeckom Hamburgu, o čom svedčí aj jeho odvodený názov.