SME
Utorok, 28. jún, 2022 | Meniny má Beáta

Po stopách čierneho kohúta: Kde spoznáte pravú tvár Toskánska?

Pravé Toskánsko prežíva na malebnom vidieku.

Typické uličky v toskánskych dedinkáchTypické uličky v toskánskych dedinkách (Zdroj: Adobe Stock)

Florencia, Siena, Lucca, Arezzo, Pisa – to je len zopár skvostov, ktoré môžeme ako vzácne koráliky navliecť na pomyselný toskánsky náhrdelník.

Sú srdcom a dušou renesancie a fascinujú nielen jedinečnou architektúrou, ale vďaka slávnym rodákom aj pretrvávajúcim umením a intelektom.

Stačí spomenúť univerzálneho génia Leonarda da Vinci, rodáka z dedinky Vinci neďaleko Pisy, ktorého maľby, sochy a vynálezy fascinujú svet dodnes, alebo Michelangela Buonarrotiho z Caprese, ktorý chladnému kameňu dokázal vdýchnuť život.

SkryťVypnúť reklamu

Multivedec Galileo Galilei pochádzal z Pisy, Carlo Collodi, ktorý svetu daroval hrdinu s dlhým nosom - Pinocchia, z Florencie a hudobný skladateľ Giacomo Puccini zasa z Luccy.

Za kulisami veľkých miest však existuje ešte jedno Toskánsko – pokojné, malebné, plné vôní, chutí a všakovakých pôžitkov. Toskánsko je popretkávané čarovnými dedinkami a kľukatými cestami, ktoré sa vinú pomedzi olivové háje, voňavé vinice a panské sídla z čias renesancie lemované alejami elegantných cyprusov.

Pravé Toskánsko, ktoré sa dá najlepšie vychutnať s pohárom kvalitného Chianti priamo u vinára a výborným domácim jedlom v miestnej trattorii.

V posteli šľachtičnej

Prečítajte si tiež: Egypt a Jordánsko sú dovolenkové raje. Čo treba vidieť a zažiť? Čítajte 

Ešte omámení spánkom pomaly otvoríme romantické okenice starobylej šľachtickej usadlosti, za ktorými sa z rannej hmly presvetlenej lúčmi slnka dvíhajú zelené lány olivovníkov a pomaly zakvitajúceho viniča. Aj napriek skorej rannej hodine nie sme prví.

SkryťVypnúť reklamu

Talianka Ivana Collina, majiteľka malebnej usadlosti pri dedinke Montefiridolfi, už usilovne zarezáva v kuchyni, aby nám naservírovala croissanty s ešte horúcim pudingom a voňavú kávu.

Usadlosť v 14. storočí slúžila ako rodinná farma, v období renesancie dokonca patrila slávnej rodine Medici, ktorej tento kraj vďačí za obrovský rozkvet. „Leží na území Etruskov, neustále tu prebiehali boje, najprv medzi dynastiami, neskôr medzi Sienou a Florenciou.

Vznikalo tu veľa borgos - viacgeneračných domov, ktoré mali aj strážnu funkciu. Mnohé z nich sa neskôr zmenili na autentické ubytovania. Dnes je ich v Toskánsku vyše štyritisíc,“ vysvetľuje Zdenka Záhumenská, rodáčka z Komárna, ktorá sa pred siedmimi rokmi usídlila v tomto podmanivom kúte Talianska.

SkryťVypnúť reklamu

Vo vzduchu plávajú jemné vône citrusových kvetov korunované práve kvitnúcim toskánskym jazmínom a farmy na zvlnených kopcoch ožívajú čulým ruchom, ktorý vábi objavovať.

Na stope čiernemu kohútovi

Pod hradbami dedinky San Casciano Val di Pesa v oblasti Chianti nás víta obrovský čierny kohút „gallo nero“ – symbol jedného z najuznávanejších vín sveta Chianti Classico.

Prečítajte si tiež: Pol roka strávili na dobrodružnej ceste. Videli oceán, prales aj veľhory Čítajte 

Podľa legendy jeho kikiríkanie zohralo kľúčovú úlohu pri stanovení hraníc regiónu. V neskoré dopoludnie vojdeme do kaviarne, kde väčšina stolov zíva prázdnotou, pri pulte, kde kávu servírujú za tretinové ceny, sa ešte aj teraz tlačí zopár hostí.

Ranné presso „na stojáka“ patrí k miestnemu koloritu a je úplne jedno, či po ňom zamierite do officu, alebo na pole. Po ulici dláždenej kameňom sa vydáme k nenápadnému obchodíku Maccheroni e raviouli – útulnej výrobni čerstvých domácich cestovín.

SkryťVypnúť reklamu

Zaplaví nás šachovnica netradičných tvarov, vôní a náplní – zelenkavé špenátovo-ricottové ravioly striedajú slimáčikové cappelletti s prosciuttom, čierne sépiové tortellini plnené lososom a ďalšie štvorčeky, vrtuľky a mušličky, v ktorých názvoch sme beznádejne stratení.

Rodinná firma ich každý deň vyrába čerstvé, za presklenými dverami sa celý proces dá aj pozorovať. Ešte čerstvá zelenina zo zelovocu, prosciutto od mäsiara a rozvíjajúce sa puky frézií od kvetinárky – nakupovanie v drobnej dedinke, kde má každý druh tovaru svoj priestor, príbeh a milé slovo, je po neosobných supermarketoch s neónovým svetlom viac ako príjemným osviežením.

Stihli sme to akurát – od 13.00 nasleduje takmer štvorhodinový priestor na siestu. Hromženie nepomôže, treba sa len poddať.

SkryťVypnúť reklamu

Čaro fattorií

Toskánci majú neuveriteľnú vášeň pre každodenné pôžitky. Kto túži hodiny rozoberať orieškovú či kvetinovú dochuť ovčieho syra, ležérne sledovať rozkrútený vínny mok v krištáľovom pohári alebo zanietene počúvať zábavné príbehy z „lovu“ na hľuzovky, tu je na správnom mieste.

Prečítajte si tiež: Nielen Casablanca a Marrákeš. Čo treba vidieť v Maroku? Čítajte 

Vďaka miestnej nenútenosti rýchlo nadobudnete pocit, že olivám do sietí pomáha vánok, hrozno oberajú škriatkovia a ovce doja samy, rovno do vedier so svojimi menami.

Za všetkým stojí tvrdá práca rodinných fariem, ktoré vedia, ako naplno pracovať a potom si užiť „dolce farniente“ (sladké ničnerobenie) s božskými výhľadmi na statok. Svoje o tom vie aj Antonia Ballarin, ktorá sa výrobe ovčieho syra venuje už 27 rokov.

„Najobľúbenejším sa stal „buccia di rospo“ - ropušia koža, ktorý vznikol omylom. O syry je skutočne dobre postarané, niektoré sa dokonca dočkajú aj dôkladnej masáže. Vyše 700 ovečiek tu má na pastvinách hotový raj.“

SkryťVypnúť reklamu

Fattoriu dopĺňajú dve tisícky olivovníkov a 20 viníc na výrobu Chianti Classico. Vinobranie prebieha ručne, bobule hrozna tu pučia tradičným spôsobom – bosými nohami. Kto zatúži degustovať vína ročníkov hoci aj zo „sedemdesiatpäťky“, mal by navštíviť vinárstvo rodiny Palombo na svahoch medzi Florenciou a Sienou.

Tieto fľaše obrastené jemnou pavučinkou však nie sú na predaj, otvárajú sa len na špeciálnych ochutnávkach.

„Nikto by nechcel zaplatiť stovky eur, aby prišiel domov a zistil, že víno je pokazené. Testujeme ho len tu, pripomína to trošku rituál,“ vysvetľuje Toskánka Simona, keď nás vedie chodbami postavenými v roku 1389.

Podobných fariem, kde sa tunajšia plodná zem stará o intenzívne chute plodov a kde si farmy popri špičkovej kvalite zachovávajú srdečnú rodinnú atmosféru, je tu neúrekom.

SkryťVypnúť reklamu

Gastro nebo

Aj stoly sa v Toskánsku prehýbajú pod špecialitami. Podáva sa tu množstvo mäsových pochúťok ako salama toscana s čiernym korením alebo finnocchiona s kvetmi divokého fenikla.

„Mäsožravci by si nemali dať ujsť diviačie ragú bohato obsypané ovčím syrom pecorino, peposo dell'impruneta - výborný hovädzí ,guláš‘ pomaly varený v tradičných terakotových hrncoch s rajčinovou omáčkou alebo paté fegatini – božskú paštétu z kuracích pečienok a vína.

Prečítajte si tiež: Bergen: Nórske mesto je ideálne navštíviť na jar Čítajte 

Oplatí sa ochutnať aj coccoli, malé, langoše pripomínajúce pampúšiky, ktoré sa podávajú s prosciuttom a mäkkým syrom stracchino, fazuľky fava, ktoré sa na jar vychutnávajú s olivovým olejom a vyzretým ovčím syrom pecorino, alebo smotanový syr burrata s čerstvo nastrúhanou hľuzovkou a olivovým olejom,“ vymenúva delikatesy Zdenka.

SkryťVypnúť reklamu

V starobylej usadlosti na okraji dedinky Mercatale Val di Pesa, od ktorej ju delí príjemná prechádzka cez olivové háje, si vybudovala nový domov.

Z neho dohaduje návštevy u miestnych vinárov a farmárov, testuje ubytovania v borgos a pripravuje nové gurmánske a výletné odporúčania pre hostí svojej zážitkovej agentúry Sí Toskánsko.

O zopár z mnohých overených tipov sa podelila aj s nami.

„Moja srdcu blízka trasa po toskánskych dedinkách sa začína v benediktínskom opátstve ukrytom v lesoch – Badia a Passignano, pokračuje cez opevnenú dedinku Montefioralle s úzkymi romantickými uličkami až do mesta Greve in Chianti. Tu sa každú sobotu konajú skvelé trhy a leží tu aj najväčšia enotéka a preslávené mäsiarstvo Falorni,“ prezrádza o obchodíku, kde majú mäsovými výrobkami „vytapetované“ vari všetky steny vrátane stropu a kde si víno môžete načapovať priamo pred vchodom zo špeciálneho automatu.

SkryťVypnúť reklamu

„Lákavé je aj pobrežie a ostrov Elba, k obľúbeným zážitkom patrí návšteva šafranovej farmy neďaleko San Gimignana, hľadanie hľuzoviek s profesionálnym lovcom a jeho psíkom či objavovanie „toskánskeho čokoládového údolia“ medzi Pisou a Pratom,“ dopĺňa.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  2. Spacák na kozmetiku?
  3. Danube InGrid zvyšuje energetickú stabilitu aj v Bratislave
  4. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete
  5. IMMOFINANZ pokračuje v úspechoch nájomných zmlúv aj v roku 2022
  6. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  7. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  8. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  1. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  2. Na západnom Slovensku napreduje modernizácia elektrickej sústavy
  3. Na západnom Slovensku napreduje modernizácia elektrickej sústavy
  4. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  5. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  6. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  7. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  8. Danube InGrid zvyšuje energetickú stabilitu aj v Bratislave
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 12 691
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 10 717
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 274
  4. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 939
  5. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 601
  6. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 3 078
  7. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 2 972
  8. ČSOB hľadá zamestnancov: Skvelá kampaň, chystajte životopis! 1 194
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Bratislavské dobrovoľnícke centrum: Hranie spoločenských hier ako prostriedok výchovy detí
  2. Peter Rúfus: Priateľstvo medzi mužom a ženou
  3. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva: Kam až zájdu návrhy na obmedzovanie prístupu k interrupciám?
  4. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  5. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Špaldová varená kysnutá knedľa
  6. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Majonézová zapekačka
  7. Martina Hilbertová: Priväzovanie detí v nemocniciach je podobné ako za komunizmu
  8. Michael Achberger: 7 dôvodov, prečo na jar chudneme ľahšie
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 10 387
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 389
  3. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 879
  4. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 4 754
  5. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 3 827
  6. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 324
  7. Miroslav Lukáč: Kto je ešte dnes rusofil, potrebuje odbornú pomoc. 3 179
  8. Michal Feik: Čo spôsobí Matovičov balíček 3 097
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
SkryťZatvoriť reklamu