SME

Po stopách čierneho kohúta: Kde spoznáte pravú tvár Toskánska?

Pravé Toskánsko prežíva na malebnom vidieku.

Typické uličky v toskánskych dedinkáchTypické uličky v toskánskych dedinkách (Zdroj: Adobe Stock)

Florencia, Siena, Lucca, Arezzo, Pisa – to je len zopár skvostov, ktoré môžeme ako vzácne koráliky navliecť na pomyselný toskánsky náhrdelník.

Sú srdcom a dušou renesancie a fascinujú nielen jedinečnou architektúrou, ale vďaka slávnym rodákom aj pretrvávajúcim umením a intelektom.

Stačí spomenúť univerzálneho génia Leonarda da Vinci, rodáka z dedinky Vinci neďaleko Pisy, ktorého maľby, sochy a vynálezy fascinujú svet dodnes, alebo Michelangela Buonarrotiho z Caprese, ktorý chladnému kameňu dokázal vdýchnuť život.

SkryťVypnúť reklamu

Multivedec Galileo Galilei pochádzal z Pisy, Carlo Collodi, ktorý svetu daroval hrdinu s dlhým nosom - Pinocchia, z Florencie a hudobný skladateľ Giacomo Puccini zasa z Luccy.

Za kulisami veľkých miest však existuje ešte jedno Toskánsko – pokojné, malebné, plné vôní, chutí a všakovakých pôžitkov. Toskánsko je popretkávané čarovnými dedinkami a kľukatými cestami, ktoré sa vinú pomedzi olivové háje, voňavé vinice a panské sídla z čias renesancie lemované alejami elegantných cyprusov.

Pravé Toskánsko, ktoré sa dá najlepšie vychutnať s pohárom kvalitného Chianti priamo u vinára a výborným domácim jedlom v miestnej trattorii.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V posteli šľachtičnej

Prečítajte si tiež: Egypt a Jordánsko sú dovolenkové raje. Čo treba vidieť a zažiť? Čítajte 

Ešte omámení spánkom pomaly otvoríme romantické okenice starobylej šľachtickej usadlosti, za ktorými sa z rannej hmly presvetlenej lúčmi slnka dvíhajú zelené lány olivovníkov a pomaly zakvitajúceho viniča. Aj napriek skorej rannej hodine nie sme prví.

SkryťVypnúť reklamu

Talianka Ivana Collina, majiteľka malebnej usadlosti pri dedinke Montefiridolfi, už usilovne zarezáva v kuchyni, aby nám naservírovala croissanty s ešte horúcim pudingom a voňavú kávu.

Usadlosť v 14. storočí slúžila ako rodinná farma, v období renesancie dokonca patrila slávnej rodine Medici, ktorej tento kraj vďačí za obrovský rozkvet. „Leží na území Etruskov, neustále tu prebiehali boje, najprv medzi dynastiami, neskôr medzi Sienou a Florenciou.

Vznikalo tu veľa borgos - viacgeneračných domov, ktoré mali aj strážnu funkciu. Mnohé z nich sa neskôr zmenili na autentické ubytovania. Dnes je ich v Toskánsku vyše štyritisíc,“ vysvetľuje Zdenka Záhumenská, rodáčka z Komárna, ktorá sa pred siedmimi rokmi usídlila v tomto podmanivom kúte Talianska.

SkryťVypnúť reklamu

Vo vzduchu plávajú jemné vône citrusových kvetov korunované práve kvitnúcim toskánskym jazmínom a farmy na zvlnených kopcoch ožívajú čulým ruchom, ktorý vábi objavovať.

Na stope čiernemu kohútovi

Pod hradbami dedinky San Casciano Val di Pesa v oblasti Chianti nás víta obrovský čierny kohút „gallo nero“ – symbol jedného z najuznávanejších vín sveta Chianti Classico.

Prečítajte si tiež: Pol roka strávili na dobrodružnej ceste. Videli oceán, prales aj veľhory Čítajte 

Podľa legendy jeho kikiríkanie zohralo kľúčovú úlohu pri stanovení hraníc regiónu. V neskoré dopoludnie vojdeme do kaviarne, kde väčšina stolov zíva prázdnotou, pri pulte, kde kávu servírujú za tretinové ceny, sa ešte aj teraz tlačí zopár hostí.

Ranné presso „na stojáka“ patrí k miestnemu koloritu a je úplne jedno, či po ňom zamierite do officu, alebo na pole. Po ulici dláždenej kameňom sa vydáme k nenápadnému obchodíku Maccheroni e raviouli – útulnej výrobni čerstvých domácich cestovín.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zaplaví nás šachovnica netradičných tvarov, vôní a náplní – zelenkavé špenátovo-ricottové ravioly striedajú slimáčikové cappelletti s prosciuttom, čierne sépiové tortellini plnené lososom a ďalšie štvorčeky, vrtuľky a mušličky, v ktorých názvoch sme beznádejne stratení.

Rodinná firma ich každý deň vyrába čerstvé, za presklenými dverami sa celý proces dá aj pozorovať. Ešte čerstvá zelenina zo zelovocu, prosciutto od mäsiara a rozvíjajúce sa puky frézií od kvetinárky – nakupovanie v drobnej dedinke, kde má každý druh tovaru svoj priestor, príbeh a milé slovo, je po neosobných supermarketoch s neónovým svetlom viac ako príjemným osviežením.

Stihli sme to akurát – od 13.00 nasleduje takmer štvorhodinový priestor na siestu. Hromženie nepomôže, treba sa len poddať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čaro fattorií

Toskánci majú neuveriteľnú vášeň pre každodenné pôžitky. Kto túži hodiny rozoberať orieškovú či kvetinovú dochuť ovčieho syra, ležérne sledovať rozkrútený vínny mok v krištáľovom pohári alebo zanietene počúvať zábavné príbehy z „lovu“ na hľuzovky, tu je na správnom mieste.

Prečítajte si tiež: Nielen Casablanca a Marrákeš. Čo treba vidieť v Maroku? Čítajte 

Vďaka miestnej nenútenosti rýchlo nadobudnete pocit, že olivám do sietí pomáha vánok, hrozno oberajú škriatkovia a ovce doja samy, rovno do vedier so svojimi menami.

Za všetkým stojí tvrdá práca rodinných fariem, ktoré vedia, ako naplno pracovať a potom si užiť „dolce farniente“ (sladké ničnerobenie) s božskými výhľadmi na statok. Svoje o tom vie aj Antonia Ballarin, ktorá sa výrobe ovčieho syra venuje už 27 rokov.

„Najobľúbenejším sa stal „buccia di rospo“ - ropušia koža, ktorý vznikol omylom. O syry je skutočne dobre postarané, niektoré sa dokonca dočkajú aj dôkladnej masáže. Vyše 700 ovečiek tu má na pastvinách hotový raj.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Fattoriu dopĺňajú dve tisícky olivovníkov a 20 viníc na výrobu Chianti Classico. Vinobranie prebieha ručne, bobule hrozna tu pučia tradičným spôsobom – bosými nohami. Kto zatúži degustovať vína ročníkov hoci aj zo „sedemdesiatpäťky“, mal by navštíviť vinárstvo rodiny Palombo na svahoch medzi Florenciou a Sienou.

Tieto fľaše obrastené jemnou pavučinkou však nie sú na predaj, otvárajú sa len na špeciálnych ochutnávkach.

„Nikto by nechcel zaplatiť stovky eur, aby prišiel domov a zistil, že víno je pokazené. Testujeme ho len tu, pripomína to trošku rituál,“ vysvetľuje Toskánka Simona, keď nás vedie chodbami postavenými v roku 1389.

Podobných fariem, kde sa tunajšia plodná zem stará o intenzívne chute plodov a kde si farmy popri špičkovej kvalite zachovávajú srdečnú rodinnú atmosféru, je tu neúrekom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Gastro nebo

Aj stoly sa v Toskánsku prehýbajú pod špecialitami. Podáva sa tu množstvo mäsových pochúťok ako salama toscana s čiernym korením alebo finnocchiona s kvetmi divokého fenikla.

„Mäsožravci by si nemali dať ujsť diviačie ragú bohato obsypané ovčím syrom pecorino, peposo dell'impruneta - výborný hovädzí ,guláš‘ pomaly varený v tradičných terakotových hrncoch s rajčinovou omáčkou alebo paté fegatini – božskú paštétu z kuracích pečienok a vína.

Prečítajte si tiež: Bergen: Nórske mesto je ideálne navštíviť na jar Čítajte 

Oplatí sa ochutnať aj coccoli, malé, langoše pripomínajúce pampúšiky, ktoré sa podávajú s prosciuttom a mäkkým syrom stracchino, fazuľky fava, ktoré sa na jar vychutnávajú s olivovým olejom a vyzretým ovčím syrom pecorino, alebo smotanový syr burrata s čerstvo nastrúhanou hľuzovkou a olivovým olejom,“ vymenúva delikatesy Zdenka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V starobylej usadlosti na okraji dedinky Mercatale Val di Pesa, od ktorej ju delí príjemná prechádzka cez olivové háje, si vybudovala nový domov.

Z neho dohaduje návštevy u miestnych vinárov a farmárov, testuje ubytovania v borgos a pripravuje nové gurmánske a výletné odporúčania pre hostí svojej zážitkovej agentúry Sí Toskánsko.

O zopár z mnohých overených tipov sa podelila aj s nami.

„Moja srdcu blízka trasa po toskánskych dedinkách sa začína v benediktínskom opátstve ukrytom v lesoch – Badia a Passignano, pokračuje cez opevnenú dedinku Montefioralle s úzkymi romantickými uličkami až do mesta Greve in Chianti. Tu sa každú sobotu konajú skvelé trhy a leží tu aj najväčšia enotéka a preslávené mäsiarstvo Falorni,“ prezrádza o obchodíku, kde majú mäsovými výrobkami „vytapetované“ vari všetky steny vrátane stropu a kde si víno môžete načapovať priamo pred vchodom zo špeciálneho automatu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Lákavé je aj pobrežie a ostrov Elba, k obľúbeným zážitkom patrí návšteva šafranovej farmy neďaleko San Gimignana, hľadanie hľuzoviek s profesionálnym lovcom a jeho psíkom či objavovanie „toskánskeho čokoládového údolia“ medzi Pisou a Pratom,“ dopĺňa.

Cestovanie

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 980
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 598
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 803
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 620
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 285
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 961
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 449
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 120
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Veľvyslanec v Británii a bývalý vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

K zmene svetového poriadku už prišlo.


Eliška Novotná a 1 ďalší
Harvard je najnovším terčom Trumpa proti zahraničným študentom, ktorí sa zúčastnili na propalestínskych protestoch.

Predtým univerzite už škrtol financie.


7
Ilustračné foto.

Únia sa po odvrátení USA môže posunúť do roly svetovej veľmoci.


22
Michal Konrád v svojej reštaurácii Moozi.

Pred pár mesiacmi si otvoril reštauráciu.


10
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 204
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 169
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 494
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 284
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 873
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 735
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 555
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu