Ľudia sa v súčasnosti stravujú neudržateľným spôsobom. Klimatická zmena nás však núti zamýšľať sa nad tým, čo položíme na tanier a aký dopad to má na planétu.
Musíme zmeniť návyky v kuchyni. Manuál otázok a odpovedí v čase klimatickej zmeny ČítajteZa zhruba štvrtinu skleníkových plynov je ročne zodpovedný potravinársky priemysel, teda každá súčasť tohto reťazca vrátane konzumentov.
Množstvo ľudí našťastie k problematike začína pristupovať aktívne - pri nákupoch a aj priamo v kuchyni. Existujú totiž chutné, zdravé a pestré jedlá, ktorých uhlíková stopa je nízka.
Väčšinou ide o také recepty, ktoré neobsahujú hovädzie či jahňacie mäso, ale skôr rastlinné alternatívy bielkovín ako strukoviny, oriešky či obilniny. Vo všeobecnosti by to mali byť jedlá, v ktorých je menej mäsa a mliečnych produktov, sú sezónne, lokálne a nie sú spracované.
Zozbierali sme recepty, ktorými sa môžete v kuchyni inšpirovať.
Tekvicovo-šošovicové kari
Zeleninový recept, ktorý zasýti aj zahreje.
Cuketové placky ako príloha aj hlavné jedlo
Ryža ako príloha vás možno omrzela, navyše jej pestovanie je problematické. V tom prípade je vhodná cuketa, ktorá je v kuchyni všestranná.
Quinoa šalát so šampiňónmi a špenátom
Ak ste ešte neochutnali quinou, napravte to. Pripravuje sa jednoducho, nemáte čo pokaziť. Pridať k nej môžete to, čo máte radi.
Jednoduché a chutné špagety aglio e olio
Kedysi jedlo chudobných Talianov, dnes vyhľadávaná dobrota. O výraznú chuť sa postarajú čili papričky, cesnak a olivový olej.
Domáci kváskový chlieb
Receptov na domáce pečivo a chlieb je neúrekom, medzi nadšencami je však stále najobľúbenejší klasický kváskový chlieb. Zároveň pozostáva iba z pár surovín, preto ho môžeme považovať za ekologickejší než alternatívy z obchodu.
Medový kuskus s orechmi a sušeným ovocím
Omrzelo vás chrúmanie keksíkov alebo tradičné raňajky? Skúste kuskus aj s horúcim čajom.
Špenátové špagety so sušenými paradajkami
Jednoduché, rýchle a chutné. Špagetový obed alebo večera na lenivé dni.
Guláš s hlivou ustricovou
Pre guláš je typické hovädzie mäso. To je však pre klímu nevhodné. Nahraďte ho napríklad hlivou.
Fazuľová polievka s tofu
Toto jednoduché vegetariánske jedlo vás zasýti aj zahreje. Podávajte s plátkom celozrnného chleba.
Voňavé tofu fašírky
Netradičné fašírky, ktoré vám pri správnom dochutení absolútne zachutia. Zároveň sú zdrojom bielkovín.
Cícerový falafel
Tradičné arabské jedlo si zvládnete pripraviť aj doma. Garantujeme, že touto dobrotou nadchnete aj presvedčených mäsožravcov.
Baklažánové placky s ľanovými semiačkami
Nízkosacharidové placky, ktoré poslúžia ako hlavné jedlo aj príloha.
Teplý šalát s fazuľou a vajíčkom
I ľahký šalát môže zasýtiť a dodať aj dostatok bielkovín. Vyskúšajte!
Dusené zemiaky s karfiolom a hráškom
Rýchly, nenáročný a zdravý obed alebo večera.
Kuskus s dusenou zeleninou a tofu
Veľmi jednoduchý recept, ktorý je aj výživný a zároveň ekologický.
Šosovicová polievka s kokosovým mliekom
Žiarivá na pohľad a ešte výnimočnejšia na chuť. Skúste polievku s nádychom exotiky.
Chrumkavý šalát s cícerom
Cícer dokáže uspokojivo zasýtiť, zeleninou si doplníte potrebnú dennú dávku vitamínov. Môžeme podávať aj s opečeným toastom.
Zeleninové ragú s penne
Večera s príchuťou talianskej kuchyne, ktorá vám nedá veľa námahy.
Švédsky jablkový koláč
Veľmi jednoduchý koláč, ktorý vyčarujete vďaka jablkám, strúhanke a s minimom cukru.
Vegánsky čokoládový zákusok
Vegánska diéta má podľa výskumov najmenší vplyv na vznik skleníkových plynov. Aj zarytí odporcovia zdravých jedál si na tomto zákusku pochutia.
Jemný marhuľový koláč
Ak klasickú smotanu nahradíte rastlinnou a marhule si oberiete vo vlastnej záhrade, tak tento koláčik priam dokonale ekologicky vyšperkujete.