SME
Pondelok, 20. január, 2020 | Meniny má Dalibor

Ako znížiť svoju uhlíkovú stopu? Začnite jesť inak

Všetci sme súčasťou reťazca.

Ilustračné fotoIlustračné foto(Zdroj: Adobe Stock)

Žiadna vedecká kapacita už dnes nepochybuje o skutočnosti a hrozbách klimatickej zmeny. Vedci sa zhodujú, že do významnej miery k nej prispel človek. To, čo sme v minulosti zasiali, dnes začíname žať a hoci sa nám to nemusí páčiť, ak chceme environmentálnu katastrofu aspoň trochu spomaliť, treba reagovať.

Za zhruba štvrtinu skleníkových plynov je ročne zodpovedný potravinársky priemysel. Každý človek je súčasťou tohto systému, pretože produkty buď vytvára, predáva alebo prijíma.

Už aktivistka Greta Thunbergová žiadala od politických a vládnych predstaviteľov, aby sa začali správať, akoby im horel dom. Nejde však len o lídrov. Zmeny dokážeme urobiť aj v rámci každodenného fungovania, napríklad práve tým, čo nakupujeme, jeme a ako k potravinám pristupujeme.

Tu je osem základných otázok a odpovedí.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ako jedlo prispieva ku globálnemu otepľovaniu?

Prečítajte si tiež: Klimatológ Lapin: Naše deti budú žiť na inom Slovensku (video) Čítajte 

Pestovanie a zber rastlín a plodov, chov zvierat a ich spracovanie, ale aj ďalšia výroba, balenie a transport potravín do celého sveta sú súčasťou potravinového systému. Planétu zahrieva napríklad odlesňovanie pôdy, na ktorej následne vznikajú farmy so zvieratami.

Podľa správy Medzivládneho panelu klimatických zmien ovplyvňuje spôsob, akým pôdu využívame, aj rôzne ekosystémové procesy, ktoré majú ďalej vplyv na skleníkové plyny.

Významný podiel na vytváraní emisií má aj chov hospodárskych zvierat, ktoré pri trávení vylučujú metán. Čím viac ľudia spotrebúvajú mäso, tým viac takýchto zvierat sa chová. Zdrojom skleníkových plynov sú aj hnojivá, fosílne palivá a v neposlednom rade polia, na ktorých sa pestujú určité plodiny, najmä ryža.

Ktoré potraviny majú najväčší vplyv na klímu?

Prečítajte si tiež: Klimatická zmena sa týka aj našich detí. Ako s nimi o nej hovoriť? Čítajte 

Väčšina výskumov sa zhoduje, že mäsový a mliečny priemysel najviac prispievajú k tvorbe skleníkových plynov.

Podľa veľkej minuloročnej štúdie majú najväčšiu uhlíkovú stopu na 100 gramov bielkovín predovšetkým hovädzie a bravčové mäso, ale aj jahňacina, chov kôrovcov a výroba kravských syrov, najmä čedaru a mozzarelly.

Chov dobytka na mäso a mlieko tvorí ročne vyše 14 % všetkých vyprodukovaných skleníkových plynov. Magazín New York Times uvádza, že je to približne rovnaké množstvo emisií, ako keď skombinujeme všetky autá, lietadlá aj lode dokopy.

„Najpozoruhodnejšie je, že aj spomedzi živočíšnych produktov má i ten s najnižším vplyvom na životné prostredie oveľa väčší vplyv než jeho rastlinná náhrada. To prináša nové dôkazy o dôležitosti zmeny v stravovaní,“ píšu autori.

Čo sa týka rastlinných produktov, environmentálny vplyv má najviac pestovanie ryže či rajčín. Stále sú však podľa odborníkov prijateľnejšou voľbou.

Treba prestať jesť živočíšne produkty?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5XNZ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5XNZ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  3. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  4. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  5. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  6. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  7. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  8. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  9. Nové VIVO! Bratislava žne úspechy
  1. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  2. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  3. Noerr advise NEI on acquisition of Kinex
  4. V košickom Kauflande pribudol nový McDonald´s
  5. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  6. SEAT získal titul Company of the Year na CES 2020
  7. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  8. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  9. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  10. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 14 952
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 808
  3. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 713
  4. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 9 958
  5. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 565
  6. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 8 065
  7. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 7 599
  8. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 7 569
  9. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 7 411
  10. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 387

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Klíma, Potraviny, Vegetariánstvo, Zdravá strava, Klimatická zmena

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA SAMUELA MARCA

Fašistov stvoril Fico. A teraz si s nimi rozumie (píše Samo Marec)

Ako sa z fašistov stali kandidáti na víťazstvo.

Marian Kotleba.
STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Keď Kočner povie pravdu

Dúfajme, že sme Pentu sklamali.

Peter Tkačenko
Cynická obluda

Robertova voľba

Prepustiť Trnku na slobodu, a vyzerať ešte viac ako mafia, Smeru nijako nepomôže. Ale tá druhá možnosť bola oveľa horšia.

Neprehliadnite tiež

Brad Pitt a Jennifer Aniston počas SAG Awards 2020
Ilustračné foto.
Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau.