SME
Streda, 13. november, 2019 | Meniny má Stanislav

Ako znížiť svoju uhlíkovú stopu? Začnite jesť inak

Všetci sme súčasťou reťazca.

Ilustračné fotoIlustračné foto(Zdroj: Adobe Stock)

Žiadna vedecká kapacita už dnes nepochybuje o skutočnosti a hrozbách klimatickej zmeny. Vedci sa zhodujú, že do významnej miery k nej prispel človek. To, čo sme v minulosti zasiali, dnes začíname žať a hoci sa nám to nemusí páčiť, ak chceme environmentálnu katastrofu aspoň trochu spomaliť, treba reagovať.

Za zhruba štvrtinu skleníkových plynov je ročne zodpovedný potravinársky priemysel. Každý človek je súčasťou tohto systému, pretože produkty buď vytvára, predáva alebo prijíma.

Už aktivistka Greta Thunbergová žiadala od politických a vládnych predstaviteľov, aby sa začali správať, akoby im horel dom. Nejde však len o lídrov. Zmeny dokážeme urobiť aj v rámci každodenného fungovania, napríklad práve tým, čo nakupujeme, jeme a ako k potravinám pristupujeme.

Tu je osem základných otázok a odpovedí.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ako jedlo prispieva ku globálnemu otepľovaniu?

Prečítajte si tiež: Klimatológ Lapin: Naše deti budú žiť na inom Slovensku (video) Čítajte 

Pestovanie a zber rastlín a plodov, chov zvierat a ich spracovanie, ale aj ďalšia výroba, balenie a transport potravín do celého sveta sú súčasťou potravinového systému. Planétu zahrieva napríklad odlesňovanie pôdy, na ktorej následne vznikajú farmy so zvieratami.

Podľa správy Medzivládneho panelu klimatických zmien ovplyvňuje spôsob, akým pôdu využívame, aj rôzne ekosystémové procesy, ktoré majú ďalej vplyv na skleníkové plyny.

Významný podiel na vytváraní emisií má aj chov hospodárskych zvierat, ktoré pri trávení vylučujú metán. Čím viac ľudia spotrebúvajú mäso, tým viac takýchto zvierat sa chová. Zdrojom skleníkových plynov sú aj hnojivá, fosílne palivá a v neposlednom rade polia, na ktorých sa pestujú určité plodiny, najmä ryža.

Ktoré potraviny majú najväčší vplyv na klímu?

Prečítajte si tiež: Klimatická zmena sa týka aj našich detí. Ako s nimi o nej hovoriť? Čítajte 

Väčšina výskumov sa zhoduje, že mäsový a mliečny priemysel najviac prispievajú k tvorbe skleníkových plynov.

Podľa veľkej minuloročnej štúdie majú najväčšiu uhlíkovú stopu na 100 gramov bielkovín predovšetkým hovädzie a bravčové mäso, ale aj jahňacina, chov kôrovcov a výroba kravských syrov, najmä čedaru a mozzarelly.

Chov dobytka na mäso a mlieko tvorí ročne vyše 14 % všetkých vyprodukovaných skleníkových plynov. Magazín New York Times uvádza, že je to približne rovnaké množstvo emisií, ako keď skombinujeme všetky autá, lietadlá aj lode dokopy.

„Najpozoruhodnejšie je, že aj spomedzi živočíšnych produktov má i ten s najnižším vplyvom na životné prostredie oveľa väčší vplyv než jeho rastlinná náhrada. To prináša nové dôkazy o dôležitosti zmeny v stravovaní,“ píšu autori.

Čo sa týka rastlinných produktov, environmentálny vplyv má najviac pestovanie ryže či rajčín. Stále sú však podľa odborníkov prijateľnejšou voľbou.

Treba prestať jesť živočíšne produkty?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5XNZ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5XNZ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  2. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  3. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou
  4. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  5. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  6. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  7. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  8. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  9. Nestarnú, ale dozrievajú
  10. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE
  1. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  2. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  3. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  4. Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na EUBA
  5. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  6. Nové palivo E10 zníži emisie v doprave
  7. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou
  8. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  9. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  10. Na rozvoj turizmu v Košickom kraji je pripravených 840-tisíc eur
  1. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 10 653
  2. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 9 401
  3. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 8 828
  4. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 6 705
  5. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 6 369
  6. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 5 410
  7. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 408
  8. VIVO! prišlo do Bratislavy 4 841
  9. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 4 427
  10. Vyjadrením bohatstva nie sú peniaze, ale múdrosť 4 246

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Klíma, Potraviny, Vegetariánstvo, Zdravá strava, Klimatická zmena

Hlavné správy zo Sme.sk

Trojica obvinených z vraždy Kuciaka zostáva vo väzbe

Obvinených pred súd predviedli eskorty kukláčov za sprísnených podmienok.

Alena Zsuzsová (druhá vľavo) odchádza zo Špecializovaného trestného súdu v Pezinku 13. novembra 2019.

Minúta po minúte: Ministerky po nehode potvrdili dvanásť obetí, z toho štyri maloleté

Na operačnom stredisku Krajského riaditeľstva je zriadená informačná telefónna linka 096130 2154.

Záchranári a hasiči na mieste nehody.
Komentár Juraja Fellegiho

Čaputová pristala na ľudovú zábavu

Najbližšie môže Markíza žiadať, aby Čaputová vystúpila ako utajený šéf.

Juraj Fellegi.
Architektonická štúdia projektu Tower Bratislava.

Neprehliadnite tiež

Aktualizované 12.11.2019 o 8:00

Vianoce sú tu o šesť týždňov. Čo treba stihnúť?

Vyhnite sa predvianočnému stresu a začnite s prípravami v predstihu.

Miluška Matoušová vo videu s názvom Ženy mužům