SME
Utorok, 18. jún, 2019 | Meniny má Vratislav

Ako znížiť svoju uhlíkovú stopu? Začnite jesť inak

Všetci sme súčasťou reťazca.

Ilustračné fotoIlustračné foto(Zdroj: Adobe Stock)

Žiadna vedecká kapacita už dnes nepochybuje o skutočnosti a hrozbách klimatickej zmeny. Vedci sa zhodujú, že do významnej miery k nej prispel človek. To, čo sme v minulosti zasiali, dnes začíname žať a hoci sa nám to nemusí páčiť, ak chceme environmentálnu katastrofu aspoň trochu spomaliť, treba reagovať.

Za zhruba štvrtinu skleníkových plynov je ročne zodpovedný potravinársky priemysel. Každý človek je súčasťou tohto systému, pretože produkty buď vytvára, predáva alebo prijíma.

Už aktivistka Greta Thunbergová žiadala od politických a vládnych predstaviteľov, aby sa začali správať, akoby im horel dom. Nejde však len o lídrov. Zmeny dokážeme urobiť aj v rámci každodenného fungovania, napríklad práve tým, čo nakupujeme, jeme a ako k potravinám pristupujeme.

Tu je osem základných otázok a odpovedí.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ako jedlo prispieva ku globálnemu otepľovaniu?

Prečítajte si tiež: Klimatológ Lapin: Naše deti budú žiť na inom Slovensku (video)

Pestovanie a zber rastlín a plodov, chov zvierat a ich spracovanie, ale aj ďalšia výroba, balenie a transport potravín do celého sveta sú súčasťou potravinového systému. Planétu zahrieva napríklad odlesňovanie pôdy, na ktorej následne vznikajú farmy so zvieratami.

Podľa správy Medzivládneho panelu klimatických zmien ovplyvňuje spôsob, akým pôdu využívame, aj rôzne ekosystémové procesy, ktoré majú ďalej vplyv na skleníkové plyny.

Významný podiel na vytváraní emisií má aj chov hospodárskych zvierat, ktoré pri trávení vylučujú metán. Čím viac ľudia spotrebúvajú mäso, tým viac takýchto zvierat sa chová. Zdrojom skleníkových plynov sú aj hnojivá, fosílne palivá a v neposlednom rade polia, na ktorých sa pestujú určité plodiny, najmä ryža.

Ktoré potraviny majú najväčší vplyv na klímu?

Prečítajte si tiež: Klimatická zmena sa týka aj našich detí. Ako s nimi o nej hovoriť?

Väčšina výskumov sa zhoduje, že mäsový a mliečny priemysel najviac prispievajú k tvorbe skleníkových plynov.

Podľa veľkej minuloročnej štúdie majú najväčšiu uhlíkovú stopu na 100 gramov bielkovín predovšetkým hovädzie a bravčové mäso, ale aj jahňacina, chov kôrovcov a výroba kravských syrov, najmä čedaru a mozzarelly.

Chov dobytka na mäso a mlieko tvorí ročne vyše 14 % všetkých vyprodukovaných skleníkových plynov. Magazín New York Times uvádza, že je to približne rovnaké množstvo emisií, ako keď skombinujeme všetky autá, lietadlá aj lode dokopy.

„Najpozoruhodnejšie je, že aj spomedzi živočíšnych produktov má i ten s najnižším vplyvom na životné prostredie oveľa väčší vplyv než jeho rastlinná náhrada. To prináša nové dôkazy o dôležitosti zmeny v stravovaní,“ píšu autori.

Čo sa týka rastlinných produktov, environmentálny vplyv má najviac pestovanie ryže či rajčín. Stále sú však podľa odborníkov prijateľnejšou voľbou.

Treba prestať jesť živočíšne produkty?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5XNZ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5XNZ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pod Vinicou - Perspektívne bývanie v Novom Meste
  2. Ako správne pripraviť džem či marmeládu?
  3. Krása verzus hrozba. Ako si užiť slnko bez rizika?
  4. Známy výrobca oslavuje 50 rokov. Ponúka výrazné zľavy
  5. Keď ide o kožu
  6. Potešte vášho otca kvalitným čítaním
  7. Stavebné pozemky s dobrou dostupnosťou do centra konečne na trhu
  8. Vyberáte dovolenku podľa dĺžky letu?
  9. ​​​​​​​Bratislavský kraj reformuje stredné školstvo
  10. Pivo, káva a horká čokoláda. Na niektoré chute musíme vyzrieť
  1. Krása verzus hrozba. Ako si užiť slnko bez rizika?
  2. Založenie spoločnosti s.r.o. je výhodnejšie v ČR ako v SR
  3. Pod Vinicou - Perspektívne bývanie v Novom Meste
  4. Noerr has done it again!
  5. Is golf merely a game for the cream of society?
  6. OMV v lete poskytuje perfektnú starostlivosť o vaše auto
  7. Známy výrobca oslavuje 50 rokov. Ponúka výrazné zľavy
  8. 5 tipov ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  9. Ako správne pripraviť džem či marmeládu?
  10. Keď ide o kožu
  1. Ak miestnosť vonia novotou, buďte opatrní 31 086
  2. Pivo, káva a horká čokoláda. Na niektoré chute musíme vyzrieť 12 481
  3. Známy výrobca oslavuje 50 rokov. Ponúka výrazné zľavy 11 931
  4. Vyberáte dovolenku podľa dĺžky letu? 11 869
  5. Potešte vášho otca kvalitným čítaním 8 882
  6. Výlet do minulosti: Černobyľ a tajomné mesto Pripiať 7 991
  7. Mobil ako peňaženku využíva čoraz viac ľudí 5 514
  8. Stavebné pozemky s dobrou dostupnosťou do centra konečne na trhu 4 915
  9. Vôňa alebo zápach? Profesionáli otestovali rôzne typy domov 3 994
  10. Z Popolušky kráľovná. Poštová známka je vzácna vďaka chybe 3 436

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Klíma, Potraviny, Vegetariánstvo, Zdravá strava, Klimatická zmena

Hlavné správy zo Sme.sk

Bývalý hovorca prezidenta Krpelan: Mediálny tréning mal Kiska len v kampani

Nová strana nebude mať v programe registrované partnerstvá.

Poradca a hovorca prezidenta Kisku Roman Krpelan.
Dobré ráno

Dobré ráno: Čo bude chcieť zmeniť strana Andreja Kisku

Andrej Kiska povedal, aká a kto bude jeho strana.

Podcast Dobré Ráno
Stĺpček Petra Schutza

Kiska nesklamal, ale musí udržať razanciu

Konzervatívny „kukuč“ napĺňa očakávania tých, ktorí nemôžu voliť PS/Spolu.

Komentátor SME Peter Schutz.
ANALÝZA

Čo zostane po Mursím? Spomienky na nesmelé rande s demokraciou

Možno sa nedozvieme, prečo zomrel.

Mursí v roku 2012, keď vyhral voľby. Vtedy bol na vrchole.