SME
Nedeľa, 29. november, 2020 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Ako znížiť svoju uhlíkovú stopu? Začnite jesť inak

Všetci sme súčasťou reťazca.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: Adobe Stock)

Žiadna vedecká kapacita už dnes nepochybuje o skutočnosti a hrozbách klimatickej zmeny. Vedci sa zhodujú, že do významnej miery k nej prispel človek. To, čo sme v minulosti zasiali, dnes začíname žať a hoci sa nám to nemusí páčiť, ak chceme environmentálnu katastrofu aspoň trochu spomaliť, treba reagovať.

Za zhruba štvrtinu skleníkových plynov je ročne zodpovedný potravinársky priemysel. Každý človek je súčasťou tohto systému, pretože produkty buď vytvára, predáva alebo prijíma.

Už aktivistka Greta Thunbergová žiadala od politických a vládnych predstaviteľov, aby sa začali správať, akoby im horel dom. Nejde však len o lídrov. Zmeny dokážeme urobiť aj v rámci každodenného fungovania, napríklad práve tým, čo nakupujeme, jeme a ako k potravinám pristupujeme.

SkryťVypnúť reklamu

Tu je osem základných otázok a odpovedí.

Ako jedlo prispieva ku globálnemu otepľovaniu?

Prečítajte si tiež: Klimatológ Lapin: Naše deti budú žiť na inom Slovensku (video) Čítajte 

Pestovanie a zber rastlín a plodov, chov zvierat a ich spracovanie, ale aj ďalšia výroba, balenie a transport potravín do celého sveta sú súčasťou potravinového systému. Planétu zahrieva napríklad odlesňovanie pôdy, na ktorej následne vznikajú farmy so zvieratami.

Podľa správy Medzivládneho panelu klimatických zmien ovplyvňuje spôsob, akým pôdu využívame, aj rôzne ekosystémové procesy, ktoré majú ďalej vplyv na skleníkové plyny.

Významný podiel na vytváraní emisií má aj chov hospodárskych zvierat, ktoré pri trávení vylučujú metán. Čím viac ľudia spotrebúvajú mäso, tým viac takýchto zvierat sa chová. Zdrojom skleníkových plynov sú aj hnojivá, fosílne palivá a v neposlednom rade polia, na ktorých sa pestujú určité plodiny, najmä ryža.

SkryťVypnúť reklamu

Ktoré potraviny majú najväčší vplyv na klímu?

Prečítajte si tiež: Klimatická zmena sa týka aj našich detí. Ako s nimi o nej hovoriť? Čítajte 

Väčšina výskumov sa zhoduje, že mäsový a mliečny priemysel najviac prispievajú k tvorbe skleníkových plynov.

Podľa veľkej minuloročnej štúdie majú najväčšiu uhlíkovú stopu na 100 gramov bielkovín predovšetkým hovädzie a bravčové mäso, ale aj jahňacina, chov kôrovcov a výroba kravských syrov, najmä čedaru a mozzarelly.

Chov dobytka na mäso a mlieko tvorí ročne vyše 14 % všetkých vyprodukovaných skleníkových plynov. Magazín New York Times uvádza, že je to približne rovnaké množstvo emisií, ako keď skombinujeme všetky autá, lietadlá aj lode dokopy.

„Najpozoruhodnejšie je, že aj spomedzi živočíšnych produktov má i ten s najnižším vplyvom na životné prostredie oveľa väčší vplyv než jeho rastlinná náhrada. To prináša nové dôkazy o dôležitosti zmeny v stravovaní,“ píšu autori.

SkryťVypnúť reklamu

Čo sa týka rastlinných produktov, environmentálny vplyv má najviac pestovanie ryže či rajčín. Stále sú však podľa odborníkov prijateľnejšou voľbou.

Treba prestať jesť živočíšne produkty?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5XNZ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5XNZ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 31 311
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 16 061
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 15 749
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 10 328
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 9 040
  6. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 9 005
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 950
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 503
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 260
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 032
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Klimatická zmena

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Stravovanie, Zdravá strava, Vegetariánstvo, Potraviny, Klíma
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michaely Terenzani

Premiér mohol spomenúť radšej USA ako Mongolsko, hovorí Billy Altansukh

Sedemsto mŕtvych na Slovensku by v Mongolsku považovali za katastrofu.

Autorka Lucia Alchusová Chrenko vydala dosiaľ dve knihy netradičnú kuchárku Tak ma mama naučila a Bohémky so zaujímavosťami z Francúzska, kde strávila polovicu života.

Kremeľ bojuje o Arktídu. Postaví mestá, letiská aj ropovody

Megaprojekt môže ohroziť klimatické ciele.

Šéf koncernu Rosnefť Igor Sečin ukazuje Vladimirovi Putinovi plány na ropné projekty za miliardy eur.
Božidara Turzonovová.